Bezár!
2020. augusztus 14., péntek, Marcell napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:38 Összeborultak Gyurcsány körül a ballibek: minden körzetben egy jelöltet indítanak22:14 London 2012 - eddig 139 doppingesetre derült fény21:42 Az Egyesült Arab Emírségek békemegállapodást kötött Izraellel - azt hazudják, ez menti meg Palesztinát21:23 WHO-szakértő: a lazább magatartásnak is köszönhető a járvány újabb előretörése21:05 Vicces jenkik: ők mindenhol beavatkoznak, de ha más teszi, akkor "aggódni" kezdenek19:44 Bejrút: az FBI is részt vesz a nyomozásban19:14 Letartóztatták Azerbajdzsán szerbiai nagykövetét18:52 Moszkva: külső erők próbálják destabilizálni Fehéroroszországot18:31 Horvátországban új rekordot döntött a fertőzöttek száma17:50 Raktárba került jobboldaliság: anarcho-kommunistákat pénzel a kormány17:22 Egymillió alá csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban16:56 Romániában ismét csúcsot döntött a napi megbetegedések és elhalálozások száma16:35 Szükségállapotot vezettek be a libanoni fővárosban16:07 Mindenki megnyugodhat: Biden alelnöke ugyan színes, de a családja zsidó, és támogatja Izrael telepespolitikáját is15:47 Netanjahu: az Egyesült Államok állította le az annektálást
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

HIV, tbc, rüh, szifilisz, hastífusz, hepatitis B és C - csak néhány fertőző kór azok közül, melyekkel nagy formátumúék érkeznek

Reklám

Tbc-s vagy leprás beteget nem találtak eddig az illegális bevándorlók között, viszont szifiliszt és hepatitis B-t többüknél is kimutattak, és HIV-, illetve hepatitis C-fertőzöttet, valamint hastífusz- és paratífusz-hordozót is azonosítottak már – tudta meg a Napi Gazdaság. (Érdekes, Fodor Mária megyei tisztifőorvos képviselői kérdésekre válaszolva július végén még azt mondta, tbc-s beteget is szűrtek már ki - a szerk.)
Zoom
Teszteket azonban csak a regisztrált menedékkérőknél végeznek, és közülük sem szűrnek mindenkit, így azt továbbra sem lehet tudni, mekkora járványveszélyt jelentenek valójában.
Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnál (OTH) elmondták: az idei első fél évben több mint 2700 szűrővizsgálatot végeztek el azoknál a határsértőknél, akik menekültstátusért folyamodtak.
Ezek 51 alkalommal zárultak pozitív eredménnyel. Jellemzően a következő fertőzésekre szűrik őket: tuberkulózis (tbc), HIV-fertőzés, szifilisz (luesz), hastífusz és paratífusz baktériumhordozó állapot, hepatitis B és C, lepra, illetve bőrparazita (tetű, bolha, atka). Csak trópusi körülmények között terjedő megbetegedésekre értelemszerűen nem szűrnek, olyan heveny fertőzésekre sem, amelyek az ideérkezésig már lezajlódhattak. Alapvetően a krónikus fertőzésekre van értelme szűrővizsgálatot végezni, illetve olyan megbetegedésekre, amelyek Magyarországon és a szomszédos európai országokban is előfordulnak – tették hozzá.
A tartósan itt tartózkodó bevándorlóknál a magyar állampolgárok esetén alkalmazható járványügyi intézkedéseket lehet elrendelni. A menekültstátusért folyamodók esetén a menedékjogról szóló kormányrendelet alapján a járási tiszti főorvos a járványügyi helyzetnek megfelelő orvosi vizsgálatokat rendelheti el. Az elrendelt szűrések általában meghatározott betegségekre vonatkoznak, de a járványügyi helyzet alapján a járási tiszti főorvos más döntést is hozhat.
Fertőzésgyanúval eddig két esetben vittek kórházba nagyobb számban betolakodókat. A fővárosi Szent László Kórházba szállított félszáz fő többségét rövid idő alatt kiengedték, a bent tartott két betegnél sem igazoltak semmilyen kóros elváltozást a mikrobiológiai vizsgálatok. A Szegeden kezelt 18 gyerek közül egynél rotavírust azonosítottak, a többieknél "valamilyen bakteriális fertőzés okozhatott tüneteket".
A menedékkérők egészségügyi szűrése és orvosi ellátása is vállalkozási szerződés alapján történik a befogadóállomásokon és a menekültügyi őrzött befogadó központokban – erről már a belügyminiszter adott tájékoztatást. Pintér Sándor egy írásbeli képviselői kérdésre válaszolva közölte: orvost főállásban egyik szervezeti egység sem alkalmaz, viszont július 15. óta egy közegészségügyi és járványfelügyelő is szolgálatát teljesít a bicskei befogadóállomáson.
A Közbeszerzési Értesítő tanúsága szerint a befogadóállomásokat működtető Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal augusztus 18-ig meghosszabbította annak a közbeszerzési eljárásnak a határidejét, amelyet háziorvosi, házi gyermekorvosi, nővéri szolgáltatásra és telefonos segítségnyújtásra írtak ki a bicskei, a vámosszabadi és a nagyfai befogadóállomásokra. A kizárólag járványügyi feladat ellátásával kapcsolatban tervezett tenderkiírás pedig még nem jelent meg.
(NG nyomán)
Frissítés: igenis volt tbc, gyakori a rühesség is
A Szeged Ma is beszámol a fenti hírről, hozzátéve az alább olvasható helyi jellegű információkat.
Július 9-éig 6660 embert láttak el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltségen létesített egészségügyi áteresztő pontján. A tapasztalatok szerint sok gyermek alultáplált, szűrtek ki fertőző betegeket is.
Akkor hat orvos – háziorvosok, igazságügyi orvosszakértő, továbbá háziorvos- és igazságügyi szakértő rezidensek – és négy felcser teljesített szolgálatot a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség egészségügyi áteresztő pontján, ahol azóta bővítették az egészségügyi személyzet létszámát.
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság arról tájékoztatott, hogy általános megbetegedéseket, így például megfázást, tüdőgyulladást, magas vérnyomást és cukorbetegséget szűrtek ki, találkoztak már egy-két esetben tbc-s, HIV-es, bárányhimlős, maláriás, továbbá hepatitis megbetegedéssel is, de gyakoribb a rühesség.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready