A szennyvízhálózat kiépítéséért, járdaépítésért és saját egészségház létrehozásáért cserébe Siklósnagyfalu felajánlotta, hogy ideiglenes befogadóhelyet biztosít a migránsoknak. Az ötlet a megye déli szegletében található 480 fős település polgármesterétől származik, és egyelőre a lakosság sem tiltakozik ellene.

Siklósnagyfalu halmozottan hátrányos zsáktelepülés, ennek minden jellemzőjével. A faluban nincs központi szennyvízhálózat, hiányosak a járdák, nincs élelmiszerbolt, és a háziorvos is egy másik településről jár át a betegekhez. A lakosság nyolcvan százaléka cigány, ráadásul munkanélküli vagy közfoglalkoztatott. Kosztics József polgármester a Helyi Híradóknak azt mondta: a munkaerőpiacon csak alig húszan tudtak elhelyezkedni, de azért közfoglalkoztatás keretében százan kapnak munkát jelenleg is. A település adóbevétele minimális.
Koszticsot háromszor ítélték el közokirat-hamisítás vétsége miatt, 2006-ban le is tartóztatták, miután úgy nyerte meg az októberi választást, hogy már jogerősen elítélték közokirat-hamisításért és csalásért. A falu lélekszáma mindezek ellenére évről évre növekszik - ami etnikai összetétele alapján egyáltalán nem meglepő. "A helyiek életvitele kiegyensúlyozott, a település tiszta. Vigyázunk a rendre, a faluval sikerült megértetni, hogy ha szegények vagyunk is, nem kell koszosnak és mocskosnak lenni" - mondta a falu első embere.
"A hírekből tájékozódom és láttam a bevándorló családokat, gyermekeket az utcán feküdni. Tisztában vagyok a veszélyekkel, melyet a menekültek jelenthetnek, az esetleges terrorveszéllyel. Én mégis szívesen adnék nekik helyet. Amúgy is csak átmenetileg tartózkodnának itt, hiszen Magyarország nem végcél nekik” - indokolta döntését Kosztics.
A település első embere arra számít, hogy ha átmeneti befogadótábor épülne a falu határában lévő sportpálya melletti önkormányzati területen, akkor abból csak profitálhatna a település. Állandó lenne a rendőri jelenlét, még talán biztonsági kamerarendszer is épülne. Emellett megújulhatnának a beltéri utak és járdák, sőt a falu egy egészségházzal is gyarapodhatna.
Kosztics nem tart a kulturális és nyelvi különbségtől, hiszen Siklósnagyfalu jelenleg sem egységes ebből a szempontból: most is együtt élnek a lovári, a beás cigányok és a magyarok a településen.
Kosztics József közölte: ha egyértelmű válasz érkezne a kormányzat részéről az ideiglenes befogadótábor létesítésének ötletére, akkor népszavazást írna ki a faluban a kérdésről. A polgármester szerint, ha most kérdeznék meg, akkor 10 lakosból 8 igennel szavazna az akár ötszáz migráns elhelyezésére.
A megkérdezett helybeliek közel ötven százaléka támogatna egy ilyen kezdeményezést. Egy harminc év körüli férfi - aki a nevét mégsem árulta el - azt mondta: jöhetnének bevándorlók a falu határába, mert hely az van bőven, de azért fél is tőlük. „Láttam a tévében, hogy a menekültek elsősorban háborús területről érkeznek, ezért akár fegyvereik is lehetnek” – fejtette ki. Mások inkább kiskorú gyermekeiket féltették.
Egy ötven év körüli férfi határozottan ellenezte az elgondolást. Szerinte pont azért nem jó helyszín a menekülttábornak Siklósnagyfalu, mert nincs úthálózat, sem orvosi ellátás.
Abban mindenki egyetértett, hogy ha a táborlakók a helybeliek szokásaihoz igazodnának, akkor nem lenne baj velük. Ez azonban kevésbé valószínű, hiszen ideiglenes befogadóhelyként a táborlakók állandóan cserélődnek, így nem adódhat lehetőségük beilleszkedni a falu életébe.
Siklósnagyfalu lakói tehát nem mondtak nemet az átmeneti tábor ötletére. Bár él bennük félelem, mégis hisznek a falu vezetőjében és támogatják a döntéseit. A szomszéd településeken élők azonban egyöntetűen ellenzik a befogadóállomás létesítésének ötletét.
(MTI nyomán)
Egy kis magyarázat arra, miért szeretik Koszticsot a fajtársak:
Ebből a korábbi híradórészletből kiderül, hogy lopásért is elítélték, de nem volt hajlandó bevonulni a börtönbe:
Frissítés: Jobbik: a környező  települések véleményét is figyelembe kell venni!
A Jobbik elképedve áll az előtt, hogy Siklósnagyfalu vezetője önként és dalolva szabadítaná rá migránsok tömegét a saját lakosságára, ráadásul annak megkérdezése nélkül. Életveszélyes tendenciának tartanánk, ha kistelepülések első emberei vágyott vagy valós fejlesztések, egészségház és közműépítés állami megvalósításáért cserébe migránsok befogadására, letelepítésére licitálnának. Ezzel az illegális bevándorlók körül egyfajta „másodlagos piac” alakulna ki, s az érintett, befogadásra infrastruktúra fejében igent mondó térségek lakossága elvesztené eddig megszokott életvezetésének lehetőségét - áll a Jobbik közleményében.
A Jobbik éppen ezért arra szólítja fel a helyi vezetőt, hogy csak akkor álljon elő hasonló hagymázas ötleteknek akár csak vitára bocsátásával is, ha saját települése és a 15 kilométeren belül fekvő falvak, községek népe is helyi népszavazáson döntött arról, hogy a Magyarországot érő, több szempontból szervezettnek minősíthető invázió közepette befogadóállomást létesítene.
A Jobbikra természetesen egy ilyen, tudományos-fantasztikus filmbe illő forgatókönyv esetén is számíthat minden olyan polgár, aki helyi ellenállást fejtene ki a bevándorlók tömeges befogadása miatt. A migrációs megszállás és tervezett lakosságcsere kapcsán mi a zéró tolerancia pártján állunk. Amellett, hogy számunkra a martonfai civil ellenállási modell szolgál példaértékkel, valljuk, hogy hazánk számára az lenne a leginkább célravezető, ha egyáltalán nem engednénk át a határon az illegális úton érkezőket. Emellett a honvédség odavezénylése által megelőznénk a határainkat mosó áradat által hozott konfliktusokat, jövőbeni összecsapásokat - írja Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke.
Korábban írtuk: