Korábban "csak" 100-150-en tüntettek a határátkelő előtti úton, ez a tömeg egyre duzzad, ráadásul hirtelen a sínek felől elkezdtek özönleni a "menekültek", már vagy 1500-an vannak itt. A magyar rendőröket ez láthatóan felkészületlenül érte, az útnál lévő kerítésre tesznek szögesdrótot, kiabálnak egymásnak, hogy „drótot tegyél bele!”
A Horgoson feltorlódott menekültáradat ért most oda, a határátkelő lezárása pedig átalakult éhségsztrájkká. 200-300-an a tranzitban kapott ételt bedobálták közepére, és papírokra írva mutatják a feliratot, hogy "no food, no water until open border" - fiatalok, nők, kisgyerekek egyaránt tartják a gyorsan összehozott transzparenseket.
Zoom
Egy szerb miniszter szerint velük senki sem egyeztetett
A magyar kormány a probléma, mondta a határ horgosi oldalán felbukkanó szerb munkaügyi és szociális miniszter. Aleksandar Vulin elmondta, hogy velük a magyar kormány egyáltalán nem egyeztetett, ők nem tudták, hogy ekkora menekülttömeg reked a két határszakasz között.
Zoom
Így lehet a senki földjén ragadni
  • Fizikailag úgy, hogy a kerítés előtt terület Szerbia felé még Magyarországhoz tartozik,
  • jogilag pedig úgy, hogy Magyarország sorozatosan el fogja utasítani a menedékkérelmeket, arra hivatkozva, hogy Szerbia biztonságos ország,
  • a szerb miniszter viszont nemrég arról beszélt: azokkal törődni, akiket visszafordítanak a magyarok, már nem az ő felelősségük, és egyébként is már magyar területen vannak (lásd egyes pont).
Zoom
Bakondi részletezte, hogyan fogadják a "menekülteket"
Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó több technikai részletet is elárult arról, mi történik a határra érkező "menekültekkel".
A Szerbia felől érkezők két tranzitzónában - Röszkén és Tompán - nyújthatják be menedékkérelmüket. Itt regisztrálják személyes adatait, ujjlenyomatokat és arcképfelvételt készítenek, melyet rögzítenek az uniós adatbázisba. A tranzitban tartózkodók ellátásáról a magyar állam gondoskodik.
Zoom
Amennyiben a menedékkérők ügyében 24 órán belül nem születik döntés, a tranzitban kialakított szálláshelyekre kerülnek. A kérelmüket legkésőbb nyolc napon belül elbírálják a hatóságok, az érintettek két napon belül bírósági felülvizsgálatot kérhetnek.
Elutasító döntés esetén a menekültet visszaküldik Szerbiába, ez azonban nem tekinthető kitoloncolásnak, hiszen a kérelmező a tranzitban jogilag nem lépett magyar területre - mondta Bakondi György. A migráns a tranzitban nincs őrizetben, azt bármikor elhagyhatja.
Zoom
Máris elutasítottak két menedékkérelmet: csak magyarul kaptak a döntésről papírt
Máris kijött két bangladesi férfi a tranzitból, ők az elsők közt vannak, akiknek rögtön el is utasították a menedékkérelmét. Kaptak egy papírt, amin kizárólag magyarul van szöveg. Az indoklás szerint biztonságos harmadik országból, Szerbiából jöttek. Szintlén magyarul az is rajta van a papíron, hogy a döntés ellen hét napon belül lehet fellebbezni a Szegedi Ítélőszéken. Kérdés, hogyan fognak fellebbezni Szerbiából...
A végzésükön az áll: egy évre kitiltották őket a schengeni övezetből.
Amikor kifelé jövet a bangladesiek, nem értve, hogy mi van a papíron, kérdezték a rendőröktől, hogy ez a dokumentum jó lesz-e akkor Magyarorszgára, a rendőrök csóválták a fejüket, és azt mondták nekik, hogy "Croatia, Croatia", tehát hogy menjenek Horvátországba. Csakhogy a schengeni kitiltás miatt oda sem mehetnek.
További érdekesség, hogy odabent megtörtént az ujjlenyomatadás is, tehát a bangladesiek bekerültek az európai rendszerbe, sőt aláírást is kellett adniuk. Tolmácsot kaptak közben, és állításuk szerint volt bent bíró is. Nagyon lassan, három óra alatt zavarták le az eljárást.
Zoom
Tart az éhségsztrájk, a gyerekeket és terhes asszonyokat sem kímélik
Az ideiglenesen felhúzott határnál 5-600 ember lehet, a többiek visszaindultak a sínek irányába, illetve árnyékot keresve szétszóródtak. Az éhségsztrájk eközben még mindig tart. Ez azért is veszélyes, mert nagyon sok gyerek van, és jópár terhes nő is. Rendkívül tűz a nap, száraz, pállott meleg van. Volt egy nagyobb kántálás, követelték a határ kinyitását, majd elfáradtak, és a több száz ember leült az úton.
Zoom
A szerb oldalon nem nagyon készülnek a hatóságok, láthatóan ők is arra számítanak, hogy ezek az emberek nem akarnak feléjük visszaindulni. Nagyjából 40-50 rendőr nézelődik ott, de nincsenek se katonák, se rohamrendőrök, nem izgatják magukat.
A szerb miniszter továbbra is itt van, és különböző stáboknak ad interjúkat.
"Megdöbbentek" a határzár miatt
Sokan úgy érkeztek tegnap a kerítéshez, hogy nem tudtak a lezárásról. Sokan ettől függetlenül reménykednek és természetesen Svédországba vagy Németországba mennének - derül ki az N1TV összeállításából.
Bárcsak örökre így maradna:
 
Lezárták a szerb-magyar határokat, egyelőre Szerbiában ragadtunk Molnár Csabával és Oláh Lajossal.
Posted by Gyurcsány Ferenc on 2015. szeptember 15.
Frissítés: megrohamozták a vaskerítést
A "menekültek" az ITV News európai szerkesztője szerint megpróbálták benyomni a tömörvaskerítést, amelynek másik oldalán rendőrök és katonák állnak.
A HVG tudósítója a helyszínről 13 óra körül azt jelentette: valaki megpróbált átmászni a kerítésen, ezért a sztrájkolók felálltak, és odarohantak a kerítéshez. Ez véget vetett az ülősztrájknak, de nem a tiltakozásnak.
Csatlakozott a határon tiltakozókhoz a szerb miniszter
Aleksandar Vulin szerb munkaügyi miniszter csatlakozott a magyar határnál tiltakozókhoz, azt követelve, hogy nyissák meg a határt – számol be a brit ITV.
2. frissítés: 13 menedékkérelmet már elutasítottak
Délutánig 48-an kértek menekültstátuszt a röszkei tranzitzónában. 16 esetben született döntés: 13-at visszautasítottak, 3 esetben fellebbeztek, mondta Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó. A tompai tranzitzóna üres.
Szerbia: elfogadhatatlan a visszaküldés
Ivica Dacic szerb külügyminiszter szerint Belgrád számára elfogadhatatlan, hogy más államok visszaküldjék Szerbiába a "menekülteket", miközben további menedékkérők érkeznek az országba.
"Szerbia nem kívánja tovább élezni a menekültválságot, tovább kíván tárgyalni a közös megoldásról, de azt elutasítja, hogy egyedüli áldozatává váljon a helyzetnek" - jelentette ki a politikus kedden Prágában, miután vendéglátójával, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszterrel találkozott. A miniszter ezzel a magyar-szerb határ lezárására utalt.
"Területünkön a válság idején 140 ezer migráns haladt át, és csak 550 ember kért menedéket Szerbiában" - mutatott rá Ivica Dacic. Közölte: a szerb lakosság lehetőségei szerint segítette a "menekülteket", és nincs ok arra, hogy az ország a válság áldozata váljon.
Kovács: Szoros kapcsolatban vagyunk a szerb hatóságokkal
Szoros kapcsolatban voltunk a szerb hatóságokkal az elmúlt hónapokban. Az Európai Unió is arra kéri Szerbiát, hogy működjön együtt a helyzet kezelésében, mondja Kovács Zoltán arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha Szerbia nem akarja visszafogadni a magyarok által elutasított bevándorlókat. Az illegális határátlépés miatt letartóztatott embereket a magyar törvények és a nemzetközi egyezmények betartásával tartják őrizetben.
A szerbek továbbra is buszoztatják a betolakodókat
Nem kell mindent elhinni a szerb szociális és munkaügyi miniszternek, Aleksandar Vulinnak sem. Vulin, amikor felhúzták a kerítést a magyar-szerb határon, azt mondta, hogy erről az egészről csakis a magyarok tehetnek, a kerítésre nem a szerb hatóságok tehetetlensége miatt volt szükség, ők ugyanis minden szabályt betartottak. Ehhez képest még most is busszal szállítják Horgosra a jövevényeket az ország többi részéből, aminek az lesz a következménye, hogy hamarosan még a mostaninál is nagyobb tömeg fog felhalmozódni a kerítés a mobil kerítés előtt.
"Szerbia semmiről nem tudott"
A magyar kormány nem egyeztetett a szerb hatóságokkal arról, hogy mi fog történni a határvédelmi szigorítások után, azaz hogy melyik határokat fogja lezárni, és senki nem számított arra, hogy ennyi ember reked majd a "senki földjén" - jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden Horgoson.
Bennünket hivatalosan senki nem értesített. Tudomásunk van arról, hogy állítólag 48 órán át lesz zárva, de hivatalosan ezt senki nem közölte a szerb hatóságokkal - mondta. A szerb miniszter azt is hozzátette, hogy Szerbia nem utasíthatja Magyarországot semmire, így arra sem, hogy kinyissanak vagy lezárjanak egy határátkelőt, ahogy arra sem, hogy humánusak legyenek, és "viselkedjenek úgy, mintha az Európai Unió tagjai lennének".
Merkel segítségét kérik Horgosnál
A kerítésre kapaszkodva skandálják a német segélyekre áhítozók, hogy "Germany, open the door!" és "Merkel, help us!". Az indulatokat egy német rendszámú kamion válthatta ki, amely megpróbált átjutni a határon. Jelenleg a szerb oldalon körülbelül hét-nyolcszázan lehetnek
Így néz ki az egyik első újfajta kitoloncolási határozat
Közzétette az egyik legelső kiutasítási határozat másolatát a Kettős Mérce blog.
A kérelmezőt, egy pakisztáni fiatalt (ott vajon milyen háború zajlik? - a szerk.), nem csak visszaküldték Szerbiába mint biztonságos harmadik országba, hanem a kitoloncolás mellett egy évre kitiltották a schengeni övezet államaiból. A kihirdetéssel egyidejűleg arra is kötelezzék, engedje az ujjlenyomatvételt.
Közben Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a kedd délutáni sajtótájékoztatón bejelentette, hogy menedékkérelmet 48 "menekült" nyújtott be, és eddig 16 döntés született: mindenkit visszaküldtek Szerbiába. A kiutasítottak közül hárman fellebbeztek a döntés ellen.
Zoom
Zoom
(Index - Origó - HVG nyomán)