"Fénykép- és videofelvételek tanúskodnak arról, hogy a migránsokat kísérő horvát rendőrök fegyverrel érkeztek, ám az már nem volt náluk, amikor a magyar hatóságok felvették az adataikat. Ezt ki kell vizsgálni, ne spekuláljunk, várjuk meg a végét, de a tegnapi bejelentés minden szempontból megállta a helyét" - mondta szombati sajtókonferenciáján Kovács Zoltán.
A kormányszóvivő szerint a migránsok szállítása a horvát és magyar hatóságok egyeztetése nélkül történt, az esettel összefüggésben a tiltott határátlépéstől a fegyveres belépésen keresztül a vasúti közlekedés biztonságának veszélyeztetéséig számos bűncselekmény gyanúja vetődik fel. Kovács azután szólalt meg, hogy a magyar rendőrség cáfolta azokat a híreket, melyek szerint a horvát rendőrök fegyverrel léptek volna magyar területre. Elsőként Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója állította azt, hogy a magyar hatóságok lefegyverezték a migránsokat kísérő horvát rendőröket, a vonatvezetőt pedig őrizetbe vették.
Kovács Zoltán azt is közölte, Horvátország a migránsok Magyarország felé irányításával nemcsak Magyarországot, hanem az Európai Uniót is cserbenhagyta, és feladott minden, rá nézve is érvényes jogi kötelezettséget. A szóvivő szerint a horvátok folyamatosan szállítják a magyar határra a migránsokat, Magyarország viszont teljesíti és a továbbiakban is teljesíteni fogja az unióval kapcsolatos eljárásokhoz kötődő feladatait.„Regisztrálunk, és ellátunk minden hozzánk érkező illegális migránst” - mondta.
Kovács egyben cáfolta, hogy a rendőrség a röszkei határnál gumilövedéket vetett volna be a migránsok megfékezésére. „Csak az engedélyezett, rendszeresített, a támadással arányos eszközöket használt a rendőrség a támadás elhárítására. Az ott történt eseményekkel összefüggésben a legképtelenebb állítások, csúsztatások, hamisítások hangzanak el, láthatóan nemcsak a politika, hanem a magukat szakmainak nevező szervezetek is mindent elkövetnek a valóság meghamisítására” - jelentette ki.
(HVG)