"Nem volt megállapodásunk Magyarországgal" - mondta a horvát kormányfő azzal kapcsolatban, hogy péntek este előzetes egyeztetés nélkül ezer menekült érkezett egy vonattal Magyarbólyra, az utasokat pedig negyven horvát rendőr is átkísérte a magyar oldalra.
Zoran Milanovic szerint "úgy kényszerítettük rá őket, hogy fogadják a menekülteket, hogy felküldtük az embereket, ezt fogjuk tenni továbbra is". A horvát rendőröket a magyar hatóságok eljárás alá vonták, de péntek éjjel el is engedték, a vasúti személyzet viszont csak szombaton térhetett vissza Horvátországba. Milanovic ma reggel találkozott az elengedett rendőrökkel és a mozdonyvezetőkkel.
(Origó)

Scenic illusztrációja
Korábban írtuk: Rendőrségi álláspont: ötezer ajándékmigránsig számolt az éjszaka - Horvát kollégáikat visszakísérték a határra, a kézbesítő vasutasokat előállították
Szombatra virradó éjjel mintegy háromezer illegális bevándorlót szállítottak Horvátországból buszokkal a Letenye-Muracsány (Gorican) autópálya-határátkelőre - értesült az MTI a helyszínről.
Ötvenöt autóbusz érkezett péntek estétől a letenyei határátkelőhöz, ezekről a hatóságok magyar buszokra ültették át az utasokat. Az utolsó jármű hajnali negyed 6-kor indult el a határról, ahol mindvégig nyugalomban zajlott a migránsok fogadása.
Az MTI úgy tudja, hogy a buszokkal Szentgotthárdra, illetve Vámosszabadiba, regisztrációs pontokra vitték tovább a Horvátország felől érkezőket.
A rendőri jelenlétet péntek estétől erősítették meg a határátkelőnél, de éjszaka honvédségi egységek is érkeztek Letenyére. A járműforgalom mindezek ellenére zavartalan volt mindkét irányba.
Az Országos Rendőr-főkapitányság éjszakai közleménye szerint a magyar-horvát határszakaszon keresztül pénteken tömegesen indultak meg illegális bevándorlók Baranya, Somogy és Zala megyébe. Beremenden, Magyarbólyon, Gyékényesen, Nagykanizsán és Letenyén éjfélig csaknem ötezer migránssal szemben intézkedett a rendőrség, majd az érkezőket a regisztrációs pontokra, Vámosszabadiba és Szentgotthárdra kísérték - írták.
A közlemény felidézi, hogy Magyarbólyon a magyar államhatárt pénteken illegális bevándorlókkal átlépő vonat mozdonyvezetőjét és személyzetét a rendőrök előállították. A szerelvényt Magyarország területére bekísérő - szolgálati lőfegyverrel nem rendelkező - horvát rendőröket igazoltatták, majd visszakísérték őket a államhatárig.
(MTI)
Zágráb: hazudik a magyar kormány, a rendőreiket nem vették őrizetbe, közös megegyezés alapján árasztanak el minket betolakodókkal
Zágráb tagadta péntek este, hogy a magyar hatóságok egy időre őrizetbe vették volna a migránsokat vonaton Magyarbólyba kísérő horvát rendőröket. Először a horvát rendőrség közölte: nem igaz, hogy a magyar hatóságok őrizetbe vették és lefegyverezték volna kollégáikat.
"Nem volt sem őrizetbe vétel, sem lefegyverzés. A két ország rendőrsége előzőleg megállapodott egymással a kíséretről" - mondta Jelena Bikic rendőrségi szóvivő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.
Zoom
Akadálytalanul jutott át a szerb-horvát határon a sáskahad
Az este 36 rendőr visszatért Horvátországba - tette hozzá. Ezután Ranko Ostojic horvát belügyminiszter közleményt adott ki, miszerint: "Egyes médiumok arról tettek jelentést, hogy horvát rendőröket őrizetbe vettek Magyarországon. A horvát belügyminisztérium tájékoztatja a lakosságot, hogy téves ez az értesülés."
A Jutarnji List című horvát lapnak nyilatkozva a miniszter azt mondta: a rendőrök Magyarországgal egyetértésben a rend fenntartása érdekében kísérték a migránsokat, de Magyarország nyilvánvalóan úgy döntött, hogy "meghamisítja és kiforgatja" ennek e megállapodásnak az értelmét.
Kovács Zoltán, a magyar kormány szóvivője előzőleg a baranyai Beremenden tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: amellett, hogy mintegy ezer illegális migráns érkezett pénteken vonaton Horvátországból Magyarországra, egy nagyon súlyos határincidens is történt: a migránsok kíséretében értesítés nélkül negyven horvát rendőr is Magyarbólyba érkezett, az eset határsértés és több bűncselekmény gyanúját is felveti.
Zoom
A horvát rendőröknek esélyük sem volt
Megjegyezte, hogy az ügyben vizsgálat indult, a szerelvény vezetőjét őrizetbe vették, a magyar rendőrök a horvát kollégáikkal szemben is intézkedtek.
Ugyancsak a sajtótájékoztatón Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: példátlan, hogy mintegy ezer migráns vasúton, felfegyverzett horvát rendőrök kíséretében, bejelentés nélkül érkezzen Magyarországra. Hangsúlyozta: a mozdonyvezető őrizetbe vétele mellett lefoglalták a vonatot, a negyven horvát rendőrt pedig lefegyverezték.
(MTI)
Negyven horvát rendőrt fegyvereztek le a magyar hatóságok - az 1000 migránst vonattal átcsempészve maguk is határt sértettek
Mintegy ezer migráns negyven horvát rendőr kíséretében értesítés nélkül, vonattal érkezett Magyarbólyba - számolt be a kormányszóvivő.
Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó beszámolt arról, hogy a három érintett településre (Beremend, Gyékényes, Magyarbóly) több száz rendőr, illetve katona érkezett pénteken a migránsok fogadására, illetve továbbutazásuk biztosítására. Elmondta, hogy Horvátországból mindenféle előzetes egyeztetés nélkül küldik hozzánk a regisztrálatlan migránsok tömegeit.
Zoom
Szépen bevagonírozták a migránsokat, csak sajnos rossz felé küldték őket
Horvátország menekültügyi rendszere pénteken összeomlott, az embercsempészek egy nap alatt legyűrték - jelentette ki a kormányszóvivő a baranyai Beremenden, sajtótájékoztatón pénteken.
Kovács Zoltán hangsúlyozta: hazugság, hogy a Horvátországba érkezett, ott kezelhetetlen illegális migránstömeget egy magyar-horvát megegyezés keretében küldték Magyarország felé, és az is, hogy Magyarország szabad átjárást biztosított ezeknek az embereknek.
Emellett egy nagyon súlyos határincidens is történt: mintegy ezer migráns negyven horvát rendőr kíséretében értesítés nélkül, vonattal érkezett Magyarbólyba, az eset határsértés és több bűncselekmény gyanúját is felveti - tette hozzá.
(MTI)
Korábban írtuk: