Egy kis vízágyúval, „politikai elítélt” feliratú láthatósági mellényben takarította a falfirkákat a tavaly november 4-ei események miatt ismét közmunkára ítélt Novák Előd. A Jobbik sajtótájékoztatót tartott a helyszínen, Szegedi Csanád alelnök úgy vélte: a Magyar Gárda a firkások ellen is fellép majd. A Kuruc.info szerint el kell törni a kezüket.


A 150 bar nyomású, 110 fok hőmérsékletű vízzel még a mocskos cigányokat is ki lehet fehéríteni


Novák Elődöt az elmúlt években háromszor állították elő jogtalanul, pontosabban ennyiről sikerült már jogerősen bebizonyítani a rendőri törvénytelenséget. 2003-ban EU-ellenes plakátolás miatt, 2006. október 23-án dobolás apropóján, 2007. április 4-én húsvéti ajándéktojásai okán hurcolták el ártatlanul. Egy 2005-ös esetben viszont gyülekezési joggal való (vissza)élés miatt elmeszelték, ezért néhány hónapja kényszermunkán volt.

A legújabb fogás, amit találtak Novák Elődön, az 2006. november 4-éhez kapcsolódik. Akkor a Szabadság téren ő osztotta ki a Budaházy György barátja által küldött fapajzsokat, melyek transzparensül is szolgáltak. A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Magyarok Világszövetsége rendezvénye után a Budaházy Baráti Kör – illetve mivel az nincs bejegyezve, jogilag a Novák által elnökölt Ifjú Magyarok Egyesülete – vezette át a tüntetőket a rendőrséggel előre egyeztetett módon a Fidesz vonulásához, amelyhez végül mindenki magánszemélyként csatlakozhatott a Deák téren. Ahogy a Kuruc.info hírportál előre meghirdette, az Astoriától szabadfoglalkozás kezdődött. Olyannyira spontán megmozdulás volt, hogy a tüntetők néhány száz fős csoportja teljesen céltalanul bolyongott a város mellékutcáiban, míg végül el nem halt a demonstráció a Vörösmarty téren... Beigazolódott: ha a hatalom nem kezd erőszakot, akkor a tüntetők is békések maradnak. Mivel a rendőrállamnak így nem volt alkalma a megtorlásra, utólag azt sütötte ki az ÁVH, hogy a spontán vonulás is Novák Előd szervezésében történt, így a gyülekezési joggal (vissza)élést 50 ezer forintos bírsággal „díjazta”.


A Szabadság téri, szovjet emlékműnél kiosztott pajzsok üzenete persze nem a barikádokra vonatkozott (Fénykép: Kassab Adonis, Magyar Mérce)


Novák Előd csatlakozott Toroczkai korábbi álláspontjához: ezeknek nem fizet, hogy abból gumilövedéket vagy viperát vegyenek, inkább ledolgozza közmunkával. A lakhely szerint illetékes XI. kerületi önkormányzat most ismét vasúti töltéshez küldte dolgozni Novákot, aki azonban igyekszik elérni, hogy inkább falfirkákat takaríthasson Újbudán. Ezt már meg is kezdte: hétfőn önszorgalomból a szintén a XI. kerületben lévő, központi Jobbik-irodának is otthont adó ház homlokzatát pucolta, melyet legutóbb zsidócsillaggal firkáltak össze. (Bizonyára méltóbb feladat lenne számára, ha mondjuk az Országház mészkövét takaríthatná - melyet szégyenszemre soha nem tudnak befejezni, így kinézetre is mindig háborús állapotok uralkodnak a Parlamentnél -, azonban Erdély autonómiájáért tartott üléstermi demonstrációja után a házszabály megsértése miatt kitiltották az Országgyûlésből - a szerk.) Novák felkérte a Kuruc.info hírportált, tudassuk minden politikai elítélttel: a Lát-Kép Közhasznú Egyesület rendszeresen foglalkoztat közmunkára ítélteket falfirkák eltávolítása érdekében, amire megvan a szakmai programjuk is. Ebben többek közt azt javasolják, hogy az önkormányzatok tûzzenek ki pár tízezer forintos jutalmat azoknak, akik szemfülességükkel tetten érnek firkálókat. Ez bizony jó bevételi forrás lehetne a Magyar Gárdának is…


Malek László, az Anti GraffitiSolutions Kft. ügyvezetője
A Jobbik most a Lát-Kép Közhasznú Egyesülettel együttmûködő Anti Graffiti Solutions Kft. felszereléseit bérelte ki, és kérte szakmai segítségét; a cég ügyvezetője, Malek László is részt vett a sajtótájékoztatón. A szakember elmondta: a budapesti köztisztaság az elmúlt években közelebb került a balkáni állapotokhoz, mint a nyugat-európaihoz. Cége nem csak mindenféle felület tisztítását (ha ez nem megoldható, újrafestését) vállalja a Protectguard környezetbarát graffiti eltávolító szereivel, hanem a megelőzést is: speciális védőbevonatuk megakadályozza, hogy a rákerülő falfirka festéke beszívódjon a felület anyagába, ennek köszönhetően a további tisztítások egyszerûbbé, hatékonyabbá válnak. Minimális (egy-kétezres) havi átalánydíj ellenében azt is vállalják, hogy a felületet rendszeresen karbantartják. Az eredmény megtekinthető honlapjukon.


Szegedi Csanád Jobbik-alelnökszolidaritást vállalta politikai elítéltekkel
Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke szerint fővárosunk az elmúlt 17 évben egyre lakhatatlanabbá vált. A balliberális koalíció mára már nem csak falu-, hanem városrombolással is fenyeget. Az SZDSZ 17 éves budapesti uralma oda vezetett, hogy fővárosunk elvesztette vezető szerepét Közép-Európában, és színvonalában megközelíthetetlen távolságra került Bécstől, Prágától, Pozsonytól.

A Jobbik a rend pártjaként kezdeményezi a falfirkálás önálló tényállásként való nevesítését a Btk.-ban, amely alapján az elkapott falfirkálók komolyabb pénzbírság mellett kemény közmunkabüntetést is kapnának, mondjuk gátépítést vagy valami egyéb földmunkát. A Jobbik ezen felül tevékenyen segítené a rendőrség munkáját egy falfirka-katalógus létrehozásával, amelyben írásszakértőkkel együttmûködve tartanák nyilván a graffitizők kézjegyeit. Szegedi Csanád végül elmondta: a Magyar Gárda járőröző tagjainak kihívás lehet a firkászok – s itt most nem a Néphazugság vagy a Zsindex költőire gondolt – elkapása is.
 
 
 

Tiszta homlokzat, tiszta párt. Novák Előd szakmai dolgokat is tanult: pl. a Szabadság téri, szovjet emlékmű burkolatából a tust lenne a legnehezebb kiszedni…


Rákay Fülöp – Kuruc.info

Kapcsolódó linkek:
Kényszermunkán egy politikai elítélt + fotók
Zsidócsillagot firkáltak a Jobbik irodájára
A Lát-Kép Közhasznú Egyesület a falfirkákról
Az Anti Graffiti Solutions Kft. szolgáltatásai