Az ellenzéki párt az Országgyűlés nemzetbiztonsági és külügyi bizottsága együttes ülésének összehívását kezdeményezi egy arab üzletember magyarországi tevékenységével összefüggésben, és meghallgatná a kormányfő mellett a külgazdasági és külügyi tárca, valamint a Miniszterelnökséget vezető minisztert is a bizottságok előtt Ghaith Pharaon miatt.
Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője keddi budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: példátlan nemzetbiztonsági kockázat állhat fenn azzal, hogy Ghaith Pharaon - aki sajtóhírek szerint az FBI top10-es körözési listáján szerepelt az al-Kaida finanszírozásáért - gazdasági érdekeltségeket szerez Magyarországon, és üzleti kapcsolatban áll a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-vel.
A jobbikos politikus Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, továbbá a hírszerzést felügyelő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter meghallgatását kéri az ügyben.
A képviselő az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét arról faggatná, végeztek-e az üzletember esetében kockázatelemzést, az Információs Hivatal vezetőjétől pedig arra várna választ, hogy - nem csak hazai összefüggésben - milyen információkkal rendelkezik, és azokat a kormányfő is megkapta-e.
Mirkóczki Ádám szerint a kérdés önálló ülést érdemel, időpontot pedig azért nem jelölnek meg indítványukban, mert alkalmazkodnak a miniszterelnök időbeosztásához.
(MTI)