Ismeretlen tettes vagy tettesek egy fordított keresztet és horogkeresztet festettek a Debreceni Nagytemplomra - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság.
Csütörtök délben a Nagytemplom egyik lelkésze tett bejelentést az esetről, a debreceni kapitányság pedig rongálás bűntett elkövetés gyanúja miatt indított nyomozást.
A nyomozók megkezdték a közelben lévő térfigyelő kamerák felvételeinek elemzését.
Papp László polgármester közölte, elítéli és felháborítónak tartja, hogy vandálok horogkeresztet festettek a város ikonikus épületére. Debrecen büszke arra, hogy a vallási felekezetek egyetértésben végzik tevékenységüket, egymást tisztelve szervezik híveik hitéletét - írta a közleményében.
"Nem tűrjük, hogy alattomos vagy rossz szándékú emberek ezt a békés viszonyt rombolják, és nem tűrjük, hogy bárki a fasizmus jelképeivel megmérgezze Debrecen városának békés légkörét" - tette hozzá az MTI híre szerint.
Frisítés: A Miniszterelnökség is felhorkant
Mivel a két jelkép még ideológiai köszönőviszonyban sincs egymással, ezért nyilvánvalóan csak egy idióta élte ki ferde hajlamait (igaz, pl. a fővárosban a Demszky-érában az utca művészeinek nevezték a falra pingáló rongálókat). Ennél már csak az lehet nagyobb idióta, aki a csúnya fasizmushoz köti bármelyiket is. Persze nem lehetetlen, hisz a közpénzből felújított zsinagógák nagy látogatója, Debrecen fideszes polgármestere megtette már mindezt tegnap, viszont - egy horogkereszt száz fasisztát csinál alapon - a Miniszterelnökség is úgy gondolta, hallatnia kell hangját, még mielőtt a vörös posztó Tel-Avivig ellebeg.
Zoom
A Miniszterelnökség közleményben ítélte el, hogy horogkeresztet festettek a Debreceni Nagytemplomra - nyugtat meg minden demokratát az MTI.
A Miniszterelnökség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Debreceni Református Nagytemplomot ismeretlenek horogkereszttel és fordított kereszttel firkálták össze - írta közleményében a tárca.
"Az aljas és gyáva cselekedet erőtlen kísérlet arra, hogy a gyűlöletkeltés és a félelem légkörét teremtse meg abban a városban, ahol a különböző vallási felekezetek hagyományosan a békés egymás mellett élés, a türelem és a kölcsönös bizalom szilárd talaján állva végzik hitéleti tevékenységüket a város és az ott lakók javára és megelégedésére" - írták.
A gyűlöletkeltéssel szembeni zéró tolerancia jegyében fontosnak tartják, hogy elítéljenek minden olyan cselekedetet, amely alkalmas bármely vallási felekezet tagjainak megfélemlítésére. Ugyanakkor minden olyan kezdeményezést támogatnak, amelyben fellépnek a rasszizmus, antiszemitizmus és a vallási türelmetlenség által szított gyűlölettel szemben - tették hozzá.
A Miniszterelnökség bízik abban, hogy a rendőrség a rendelkezésre álló adatok alapján mihamarabb kézre keríti az elkövetőket - írta a közlemény.
Lehet, hogy elkerülte a figyelmünket, de mintha a püspöki ornátusban "abortusztablettákkal" "áldoztató" Türei Dénes esetében - csak hogy a legutóbbi, ráadásul valós vallásgyalázási ügynél maradjunk - elmaradt volna a keresztény kurzust színlelők nagy felháborodása. Az is igaz, hogy abban az esetben nem volt horogkereszt, csak a keresztény magyarokat alázták porig. Azt pedig szabad.
2. frissítés: Elfogták a fasisztákat
Hála a polgármester és a Miniszterelnökség erélyes közbenjárásának, a debreceni rendőrök egy nap alatt azonosították és elfogták a két tettest.
A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható két fiatalkorú fiút 2016. április 22-én 21 órakor debreceni otthonaikban elfogták és a rendőrkapitányságra előállították, majd gyanúsítottként kihallgatták. A fiatalemberek beismerő vallomást tettek - számol be a Police.hu.
A Debreceni Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a terheltek ellen – szabadlábon hagyásuk mellett – csak egyszerű rongálás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a nyomozást, így könnyen elképzelhető egy (vagy több) újabb demokráciaféltő közlemény, ki tudja, most már milyen magasról.
(Kuruc.info)