Megszólalt Takáts Zsuzsanna, akit 18 éves korában erőszakolt meg három válogatott úszó, Lantos ­László, Várszegi Lajos és Kiss László. Azért állt 55 év múltán a nyilvánosság elé, mert halálhírét keltették, és hazugságok jelentek meg róla. Kiss koncepciós perről beszélt, az úszókat egykor kihallgató rendőr viszont most azt mondja a Népszabadságnak, hogy nem volt presszió.
Nehéz volt túltenni magam a történteken fizikailag és lelkileg is – fogalmazott az RTL Klub kamerái előtt a háromdiplomás Takáts Zsuzsanna. – Elnyomtam magamban, nem akartam rá emlékezni. Sokat tanultam, munkamániás lettem. A 43 éves fiam sem ismerte ezt a történetet. Nem akartam őt ezzel terhelni. Amikor elhangzott, hogy már nem élek, elsőre nem is bántam. Aztán annyi ostobaság, mocskolódás és felületes hír jött ki értelmes emberektől is, hogy úgy döntöttem, elmondom, mi volt azon a napfényes nyári napon, 1961. július 4-én.

Takáts Zsuzsanna, Kiss Lászlóék áldozata
Mint felidézte, nem gyanakodott semmi rossz­ra, amikor Lantos ­László azon a napon becsalta a sportuszoda területén lévő lakásba. Ott aztán a fiatalember az mondta a korához képest fejletlen, 41 kilós lánynak: – Innen úgyse mész ki, amíg meg nem kapunk, mert jönnek a többiek.
És tényleg jöttek a többiek.
– Ketten befogták a számat, lefogtak és megerőszakoltak. Kiss volt a harmadik. Nem volt kegyelem. Ecetes vizet készítettek oda, hogy azzal mosakodjak. A nyugtatót, amit kaptam, később a rendőrség megtalálta és lefoglalta.
Kiss László néhány hete azt mondta, már kikérte a per aktáit, egy másik jogi eljárás keretében szeretné bizonyítani, hogy koncepciós szempontok alapján született meg 1961-ben és ’62-ben az elsőfokú és a jogerős ítélet.
– Nem lesz könnyű dolga – jelentette ki erre a Népszabadságnak az úszókat egykor kihallgató rendőrtiszt, aki később újságíró lett. Martinkó Károly azt mondta: a védelem azt állította, hogy a rendőrségen befolyásolták a tanúkat, köztük azt a karbantartó kőművest is, akinek vallomása perdöntő lehetett volna Kiss egyik tettestársa, Lantos László szerepének tisztázásában.
Semmiféle pressziót nem gyakoroltak, sőt
Martinkó „hadnagy” azt állítja, semmiféle pressziót nem gyakoroltak, sőt, kollégái figyelmét felhívta arra, hogy válogatott sportolókról van szó, különösen lelkiismeretesen kell a kihallgatást elvégezni. Lantos a bírósági szembesítésen azt mondta, érzése szerint megfé­lemlítették a kőművest, hogy ellene valljon. A karbantartó könnyeivel küszködve mondta, „eddig sajnáltalak, Lantos, de aki ilyen valótlanságot tud mondani rólam, azt nem sajnálom”. Lantos azt felelte: nincs rászorulva a tanú sajnálatára.
Zoom
Akik minden rendszer kegyeltjei, nem szorulnak a kisember sajnálatára
Takáts Zsuzsanna az RTL-nek nyilatkozva felidézte azt is: ­sokáig szülei elől is titkolta a történteket, végül barátnője unszolására fordult a rendőrséghez. Nevelőapjáról – akiről az jelent meg, befolyásos ember volt – az interjúból kiderült, hogy cipészmesterként dolgozott. A férfit megfenyegették, megverték, a családot atrocitások érték, és pénzt kínáltak azért, hogy a lány vonja vissza a feljelentést. Takáts Zsuzsanna úgy gondolja, az erőszaktevők kevesebbet kaptak, mint amennyit megérdemeltek volna.
– A tárgyaláson nem éreztem a megbánást, nem is értették, mit keresnek ők ott. Ma sem érzem a megbánást – fogalmazott Takáts Zsuzsanna. – Utálattal néztek rám. Nem fogták fel, hogy mit tettek. Nem tudtam megbocsátani nekik. És nem is kértek bocsánatot. Felbosszantott, hogy Kiss koncepciós perről beszélt. Én is tudom, ő is pontosan tudja, hogy mi történt. Ötvenöt év után sem fogja fel, hogy mit követett el. Ha most újra találkoznánk, ugyanúgy nézne rám a hideg kék szemeivel, mint amikor megerőszakolt.
Az asszony később említést tett arról is, örült a Kiss-úszótanítványok sikereinek.
Kiss – aki 3 év két hónap börtönbüntetést kapott, de végül húsz hónap után szabadult, majd sikeres úszóedző lett, számos állami kitüntetést kapott – Takáts Zsuzsanna nyilatkozatát követően azt mondta az RTL Klubnak: Örül neki, hogy a hölgy él, „akkor legalább valami esély van rá, hogy megoldódik a dolog”. Lantos László, aki az erőszak után hosszú időn át sikeres sportújságíró volt, azt nyilatkozta, örülne, ha a hölgy elmondaná a teljes igazságot, mert „így végre kiderülne, hogy bennünket, hármunkat ártatlanul ítéltek el. Kiss Lacit egy becsületes, sikeres élet után két nap alatt keresztre feszítették, mint Jézus Krisztust”.
(Nol)