Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője közölte: a vasárnapi tisztújításra a tagság egytucatnyi jelöltet javasolt a hat alelnöki posztra, közülük Novák Előd és Hegedűs Lorántné megkapta szükséges számú jelölést, de azt még nem tudni, hogy rajtuk kívül lesz-e a minimálisan előírt 8 jelöltnek elég jelölése, melynek hiányában Vona nem húzhatná le a szavazólapról az általa vétózni szándékozottakat.

Kettőjükön és az elnök által favorizált 6 alelnökjelöltön kívül Bana Tibor, Kepli Lajos, Gyüre Csaba és végül Murányi Levente '56-os szabadságharcos, a párt korábbi alelnöke és előző ciklusban országgyűlési képviselője is úgy döntött: ha a tagság is úgy gondolja, szeretne az elnökség tagja lenni, még ha Vona Gábornak más is az elképzelése. Vétóra nekik valószínűleg nem kell számítaniuk, így formálisan megmaradhat a verseny, bár ehhez el kellene érniük a jelölések 10%-át, ami nem egyszerű. A kérdés inkább az: lesz-e legalább két olyan alelnökjelölt, akik által biztosítható a minimálisan előírt 8 jelölt (s ezáltal a verseny látszata) úgy, hogy abba nem kell belevennie Vonának Hegedűsnét vagy Novákot? Korábban indulni szándékozott két regionális (a megyei elnökök felett álló) pártvezető is jó eséllyel, de őket végül felülről "meggyőzték", hogy jobban járnak, ha nem indulnak. Szabályos alelnöki jelölést kapott egyébként információink szerint Vona Gábor is, és még többen, akik amúgy nem jelezték, hogy indulnának alelnöknek, de az ilyen személyeknek végképp nincs esélyük megszerezni a jelölések szükséges 10%-át.
A párt szóvivője most arról tájékoztatott, hogy alelnökké azok választhatók a Jobbik alapszabálya szerint, akiket az összes jelöltet állító szervezetet figyelembe véve legalább tíz százalék támogat. A pártelnöki poszthoz húszszázaléknyi jelölés szükséges, de Vona Gábornak nincs kihívója. A kongresszus első napirendi pontként Vona Gábor pártelnök beszámolóját, illetve programját vitatja meg, majd megválasztja a párt elnökét – közölte Mirkóczki. Ezt követi majd az alelnökök programbeszéde (kivéve a vétózottakét), majd a "választás". A párt alapszabálya szerint a szavazólapra legalább nyolc alelnökjelölt neve kerül fel, tehát a mindenkori pártelnök dönthet úgy is, hogy az összes jelölt neve felkerüljön a szavazólapra, s dönthet úgy is, hogy négy személy tekintetében él az elnöki vétó lehetőségével. A kongresszus minimum nyolc jelölt közül választja majd meg a hat alelnököt – közölte Mirkóczki Ádám, aki a Magyar Hírlap kérdésére, hogy nem tartanak-e az esetleges pártszakadástól vagy botránytól, azt felelte, nem számít nagy cirkuszra a párt vasárnapi kongresszusán.
(Magyar Hírlap nyomán)