Rogán Antal és Habony Árpád ügyvédje több mint ötmilliárd forintot kereshetett a kötvényüzlettel – tudta meg a Magyar Nemzet. Több korábban elítélt külföldi is letelepedési engedélyhez jutott hazánkban.
Zoom
Több mint ötmilliárd forintot kereshetett a letelepedésikötvény-üzleten egy Habony Árpádhoz, Orbán Viktor miniszterelnök informális tanácsadójához és Rogán Antal kabinetminiszterhez köthető ügyvéd, Kosik Kristóf. Az általa vezetett Kosik Ügyvédi Iroda ötezer eurót kap minden egyes kötvényértékesítés után. Mivel a szabályozás előírja, hogy a külföldiek csak a Kosik Ügyvédi Irodát bízhatják meg az elkészült letelepedési engedélyeknek a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál való átvételével, az irodának minden egyes kötvényeladásból haszna származhat. A program 2013-as indulása óta 3647 letelepedési kötvényt adott el Magyarország idén június végéig, ezzel az összeggel számolva Habony Árpád és Rogán Antal ügyvédje 5,6 milliárd forintot vághatott zsebre.
Egy nemzetközi jogi és adótanácsadói iroda szintén jól keresett a kötvényeken. A lap szerint a Liechtensteinben bejegyzett közvetítőcég, a VolDan Investments Ltd. a CMS budapesti irodájával kötött letétkezelési szerződést. A CMS Európa legnagyobb adó- és jogi tanácsadást nyújtó hálózata, amelynek világszerte mintegy hatvan irodája van. Ez a cég is ötezer eurót, vagyis mintegy másfél millió forintot kap minden egyes kötvény után.
Azok a külföldiek – jórészt orosz és ukrán állampolgárok –, akik a VolDan Investmentsszel szerződnek, a letelepedési kötvények 300 ezer eurós árát a CMS bankszámlájára utalják át, majd a magyar hatóságok által kiállított nemzeti letelepedési engedély kézhezvétele után kerül a pénz a közvetítőcéghez. A letelepedésikötvény-üzlet egyik gyenge pontja az, hogy a befektető nem kapja meg a letelepedési állampapír eredeti példányát, csak a közvetítőcég által kiállított igazolást, egyfajta értékjegyet kap. Ez nagyban csökkenti a program iránti bizalmat. Az ügyfelek megnyugtatása miatt vált szükségessé egy nemzetközileg ismert, multinacionális vállalat bevonása.
Zsidó a háttérben - ez esetben is
A lap eközben azt is kiderítette, hogy aligha felel meg a valóságnak a letelepedési kötvényeket forgalmazó cégek hivatalosan közölt tulajdonosi köre. Mint ismeretes, a kötvények forgalmazási engedélyét az Országgyűlés gazdasági bizottsága adja ki. A Fidesz-többségű testület elnöke Bánki Erik kormánypárti képviselő, míg a korábbi elnök Rogán Antal volt, aki az egész kötvényüzlettel kapcsolatos törvénymódosítást jegyzi. A jelenlegi kabinetminiszter többször hangsúlyozta: azért nem visszás a program, mert, bár többségében offshore helyszíneken bejegyzett cégek forgalmazzák az állampapírokat, a tulajdonosok ismertek. Ezzel azonban komoly kételyek merültek fel. Két liechtensteini cég, az S & Z és a VolDan esetében papíron különbözők a tulajdonosok, a valóságban mindkét cég mögött egy grúz–izraeli származású, magyarul is jól beszélő üzletember, Shabtai Michaeli áll.

Shabtai Michaeli
Az S & Z forgalmazási engedélyét a bizottság 2014 nyarán visszavonta. A VolDan ugyanakkor a mai napig működik, irodája is van Budapesten, a Bécsi utcában. Hivatalosan az iroda a VolDan Hungary Kft. nevén üzemel, a valóságban azonban a VM-4 Service Kft.-n keresztül valósul meg a napi ügymenet. Ennek egyik korábbi tagja Oláh Ferenc volt, majd miután az S & Z engedélyét visszavonta a gazdasági bizottság, vagyis 2014 nyarán, öccsére, Zoltánra, egy belvárosi kávézó tulajdonosára szignózta át. Ám a mai napig a Shabtai Michaeli jobbkezének tartott Oláh Ferenc felügyeli az iroda munkavégzését. Az Opten céginformációs adatai szerint Oláh Zoltán a VolDan Hungary Kft. ügyvezetője is egy személyben. A cégnek semmilyen bevétele nincs, a tavalyi évet 14,5 millió forint veszteséggel zárta. Ugyanakkor a VM-4 106 millió forintos forgalmat bonyolított le, és a tavalyi évet húszmillió forint adózás előtti eredménnyel zárta.
A lap azt is megtudta, hiába ellenőrzi a bevándorlási hivatal a külföldi kötvényvásárlók előéletét, bűnözök is kaphatnak letelepedési engedélyt. A jogszabályok értelmében erkölcsi bizonyítványt kell bemutatni, ami azt igazolja, hogy a külföldi állampolgárnak nem voltak zűrös ügyei a hatóságokkal. Ezt azonban a bejelentett lakhely szerint illetékes hivataltól kell kérni. Több korábban elítélt külföldi is úgy kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, hogy adóparadicsomként számontartott államba jelentkezett át, és az ottani hivataltól szerzett erkölcsi bizonyítványt.
Helikopteres Habony
Egyre több jel mutat arra, hogy a letelepedésikötvény-üzleten keresztül a kormány lényegében korrupciós ügyletet támogat. Habony Árpád több offshore cég vezetőjét is ismeri, Hongkongban helikopteres városnézést fizettek Orbán Viktor tanácsadójának, míg a VolDan Investmentsszel Moszkvába utazott. A közvetítővállalkozások az olcsóbb szolgáltatási díjjal számolva 84, míg a drágább árazással kalkulálva 101 milliárd forint bevételre tettek szert. Ebből legalább 33 milliárd forint közpénznek tekinthető. A letelepedési kötvények után ugyanis kamatot is fizet a magyar állam, de azt nem a befektetők kapják, hanem a közvetítőcégek. Ezek közül egy van hazánkban bejegyezve, a többi vállalkozást a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Máltán és Cipruson alapították.
Frissítés: Jobbik-közlemény: Letelepedésikötvény-biznisz: amikor már a konstrukció is visszaélésgyanús
A Jobbik a kezdetek óta hangoztatja, a letelepedési államkötvények üzlete összefüggésben van a közpénzekkel, és felhívtuk a figyelmet arra, nem kizárható, hogy bűnözők is letelepedési joghoz jutnak a konstrukció révén.
A sajtóban újra megjelentek a becslések, amelyek 100 milliárd forint körülire teszik azokat a bevételeket, amelyekhez a sokszor gyanús hátterű, offshore paradicsomokban bejegyzett közvetítő cégek hozzájutottak. Ezeket a társaságokat Rogán Antalhoz és Habony Árpádhoz kötik. A kormány védekezése, amely szerint nem közpénzről van szó, egyértelműen hazug, hiszen ha egy állam kiárusít egy kedvezményt, jelen esetben a letelepedés jogát, az ebből befolyó bevétel – hasonlóan egy koncessziós szerződéshez – egyértelműen közpénznek minősül.
A közvetítő cégek és a közbeiktatott ügyvédi irodák nem tesznek mást, mint a kérelmeket befogadják és az illetékes magyar hatóságok részére továbbítják, ráadásul kizárólagos joggal. Szerepük teljes mértékben mellőzhető lenne, hiszen a külképviseleteken is lehetne jelentkezniük a letelepedési kötvényt vásárolni kívánó külföldieknek. Persze akkor nem lehetne egy 300 ezer eurós kötvényen közel 100 ezer eurót keresni!
Az meg már csak hab a tortán, hogy a konstrukciót bűnözök is könnyen használhatják arra, hogy az Európai Unió területén letelepedési joghoz jussanak.
Ha a Jobbik a választók bizalmából kormányzati felhatalmazást kap, meg foga szüntetni a letelepedési kötvény körüli bizniszt, és a leghatározottabban el fogja számoltatni az abban részt vevő, azt kiötlő politikusokat - írja Staudt Gábor, a Jobbik frakcióvezető-helyettese.