Ausztria bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiknek az uniós jog szerint ott kell menekültstátuszt kérniük, ahol először az Európai Unió területére lépnek.
Erről Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter az ORF rádióállomásnak nyilatkozott szerdán.
„Általános szabályként a dublini rendelet érvényes. Dublin betartatásáért az Európai Unió felelős, azoknak a tagállamoknak vagy országcsoportoknak, amelyek folyamatosan megsértik a törvényt, számítaniuk kell jogi következményekre” – szögezte le Sobotka.
Zoom
Arra a kérdésre, hogy mit tesz Ausztria, ha Magyarország elzárkózik a menedékkérők visszafogadásától, az osztrák belügyminiszter hozzátette: "Ebben az esetben Ausztriának pert kell indítania. A köztársaságnak biztosítania kell, hogy az Európai Unió betartsa a törvényeket.”
Szijjártó: betartjuk az európai szabályokat, regisztrálunk, de nem fogadunk vissza
Magyarország csak azokat a bevándorlókat fogadja vissza, akik az országnál léptek először az Európai Unió (EU) területére - közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.
A külgazdasági és külügyminiszter közleményében kijelentette, "a magyar álláspont egyértelmű és változatlan, csak azokat fogadjuk vissza, akik Magyarországnál léptek először az Európai Unió területére".
Zoom
Sobotka megbukott földrajzból
Rámutatott, a közel-keleti vagy afrikai illegális bevándorlók "nyilvánvalóan" más országoknál léptek az unió területére, az pedig, hogy a bevándorlókat ezekben az országokban nem regisztrálták, nem jelent kifogást.
"Az előírások be nem tartása nem mentesít a következmények alól" - fogalmazott.
Kiemelte, Magyarország betartja az európai szabályokat, megvédi a határokat, és regisztrálja a bevándorlókat.
Az, hogy jelenleg csökken az Ausztriába érkező illegális bevándorlók száma, a szigorított magyar határvédelemnek köszönhető - tette hozzá.
"Tévúton jár mindenki, aki egy olyan országot kritizál, amely védi Európát, így védi Ausztriát is" - írta Szijjártó Péter.
Amennyiben előbb kezdtük volna el a védekezést, nem kellett volna százezreket regisztrálni első uniós országként, de sajnos a Fidesz csak későn ismerte fel a válság szavazathozó potenciálját.
Frissítés: Nem kommentál az Európai Bizottság, de "kapcsolatban állnak" a magyar hatóságokkal
Az Európai Bizottság nem kommentálja az Ausztria és Magyarország között kialakult, migránsok visszaküldéséről szóló vitát, de kapcsolatban áll (azaz próbálnak nyomást gyakorolni - a szerk.) a magyar hatóságokkal a dublini szabályozás, a menedékkérők visszaküldésének ügyében - közölte Natasha Bertaud bizottsági szóvivő újságírói kérdésre válaszolva szerdán Brüsszelben.
(Kuruc.info - MTI nyomán)