A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint a Jobbik "nem szeretné figyelembe venni az emberek akaratát és nem fogja támogatni az alaptörvény módosítását".
Zoom
Tuzson Bence szerdán, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott: különös a Jobbik elnökének magatartása, hiszen a párt már a sokadik feltételt támasztja az alaptörvény módosításához. Korábban szerettek volna egyes rendelkezéseket kétharmados módosításokhoz kötni, voltak módosító javaslataik, legutóbb pedig “ettől szinte teljesen független kérdésben”, a letelepedési kötvénnyel kapcsolatban “szeretnének mást, mint korábban”.
Az államtitkár méltatlannak nevezte a kialakult helyzetet, azt mondta, nem lehet “kufárkodásnak tekinteni” ezt az ügyet.
“Azt gondoljuk, és talán feltételezhetjük is”, a valós akarat az, hogy a Jobbik nem szeretné támogatni az alaptörvény módosítását, nem szeretné figyelembe venni az emberek akaratát, és végül nem fogja támogatni a módosítást – mondta.
Tuzson Bence hozzátette: a Jobbik korábbi nyilatkozatai arról szóltak, hogy ezt szeretnék, ám jelenleg “egyre inkább lépdelnek ki” az alaptörvény módosítása mögül, ami szerinte a választók “becsapását” jelenti.
Közölte: sajnálják, hogy az MSZP nem támogatja az alaptörvény módosítását, mert fontos, nemzeti kérdésről van szó, amelyben 3,3 millió ember tett egyértelmű állásfoglalást a kötelező betelepítés ellen. Ők új egységet teremtettek Magyarországért, és ennek az új egységnek a véleményét illik figyelembe venni, hiszen sokkal nagyobb a támogatása, mint bármilyen párté valaha is volt az országban – hangoztatta. “Akkor lehetünk biztonságban”, ha Magyarországon hosszú távon nem lesz kényszerbetelepítés, ehhez pedig egy alkotmánymódosítás jó eszköz – hangsúlyozta.
Kósa hazaárulózik
Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint Vona Gábor, a Jobbik elnöke “összevissza beszél és hazudik” a népszavazás és az alaptörvény-módosítás ügyében.
Kósa Lajos szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: amikor a Fidesz konzultációt kezdeményezett a migrációról, Vona Gábor népszavazást sürgetett a kérdésben, amikor pedig referendumot kezdeményeztek, a Jobbik elnöke azt feleslegesnek minősítette, és alkotmánymódosítást szorgalmazott. Most, amikor a kvótanépszavazás után Orbán Viktor kormányfő beterjesztette az alaptörvény-módosítási javaslatot az Országgyűlésnek, akkor Vona Gábor ennek támogatásához “mindenfajta feltételekkel” állt elő – mondta, utalva a miniszterelnök és a Jobbik-elnök közti előző napi négyszemközti találkozóra.
A frakcióvezető idézte a Jobbik pártelnökének korábbi – még az alkotmány megváltoztatását sürgető – nyilatkozatát is, amely szerint aki nem szavazza meg a betelepítés elleni alaptörvény-módosítást, az hazaáruló.
A letelepedési kötvénnyel kapcsolatban – amelynek megszüntetését támasztotta feltételül Vona Gábor az alkotmánymódosítás támogatásához – Kósa Lajos azt mondta, szerinte ezek sehogy nem kapcsolódnak egymáshoz. “Vagy nemzeti érdek valami, vagy sem. (…) Vagy hazafi vagyok, vagy hazaáruló”. “Magyarország biztonsága, a magyar emberek védelme nem alku tárgya” – fogalmazott. Megjegyezte egyébként, hogy a kormány már korábban bejelentette a letelepedési kötvény intézményének felülvizsgálatát.
A politikus a letelepedési kötvényt vásárlók és az illegális bevándorlók közötti párhuzamot azzal utasította vissza, hogy az előbbiek olyanok, mint az albérlők – akik engedélyt kérnek, hogy bejöhessenek, és fizetnek érte -, míg utóbbiakat betörőkhöz hasonlította, akik nem kérdeznek, hanem bejönnek a kerítésen. Azt is hozzátette, hogy a letelepedési kötvényt vásárlókat szigorúan ellenőrzik a magyar hatóságok.
Az Orbán Viktor és Molnár Gyula MSZP-elnök közötti – szintén keddi – tárgyalással összefüggésben Kósa Lajos azt mondta: a választási kampányban az MSZP még azt ígérte, megszavazzák majd a kvótaellenes törvényt a parlamentben. Most azonban az alaptörvény-módosítást nem támogatják. A frakcióvezető ezt úgy értékelte: az MSZP hazudott, megtévesztette az országot, “amikor az ország védelméről van szó, akkor még eddig soha semmit nem támogattak” a szocialisták.
Az Orbán Viktor miniszterelnök, Fidesz-elnök által folytatott kétoldalú pártelnöki egyeztetésekből három – a KDNP-vel, az MSZP-vel és a Jobbikkal – már lezajlott, az LMP válaszát még várják. A frakcióközi megbeszélések csütörtökön folytatódnak, de azon csak az alaptörvény-módosításról tárgyalnak, másról nem – közölte Kósa Lajos.
A politikus reméli, hogy az alkotmánymódosítási javaslat megkapja majd a kétharmados szavazattöbbséget a parlamentben, amihez mindenképpen kellenek ellenzéki támogató voksok is. Szerinte ez lelkiismereti kérdés, és bízik abban, hogy lesznek olyanok – akár a Jobbikból, akár más ellenzéki pártból -, akik a lelkiismeretükre hallgatnak, és megszavazzák az előterjesztést. “Megkockáztatom, hogy nem alaptalan az a reménykedés”, hogy – “frakció- vagy pártfegyelem ide vagy oda” – lesz olyan ellenzéki képviselő, aki megszavazza az alkotmánymódosítást.
Arra a kérdésre, hogy van-e B tervük arra az esetre, ha nem sikerülne elfogadni az Országgyűlésben az indítványt, azt felelte, “természetesen gondolkodunk sok mindenben”, de erről nem kívánt részleteket mondani.
Egy kis humor: az MSZP beszél kufárkodásról
Az MSZP felszólította a Jobbikot, hogy ne "kufárkodjon" az alaptörvény módosításával, ha nemzeti ügynek tartja azt.
Szakács László frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, Vona Gábor Jobbik-elnök ahhoz kötötte az alkotmánymódosítás támogatását, hogy a kormány törölje el a letelepedési kötvényt. Hozzátette: a Jobbiknak el kell döntenie, nemzeti ügynek tekinti a módosítást, vagy “seftel” vele.
Az ellenzéki politikus felszólította a Fideszt, hogy mutasson egy olyan kötvényvásárlót, akinek letelepedése nemzetgazdasági szempontból indokolt volt. Elmondta, az MSZP még szeptemberben nyújtott be törvényjavaslatot, amely a letelepedési kötvények azonnali megszüntetését kezdeményezte. Ezt az Országgyűlés nem vette tárgysorozatba. Szakács László kérdésre válaszolva azt mondta, azért nem támogatják az alaptörvény módosítását, mert arra nem kapott felhatalmazás a kormány. A magyar választók többsége nem vett részt a népszavazáson, az érvénytelen lett, így nem kapott felhatalmazást Orbán Viktor az alkotmány módosítására – hangsúlyozta.
Arra a felvetésre, hogy sajtóhírek szerint az MSZP-n belül többen nem tudták, Molnár Gyula találkozik Orbán Viktorral, Szakács László közölte, az elnökség döntése értelmében a pártelnök az alkotmány módosításáról nem, de más kérdésekről tárgyalt. Molnár Gyula kedd délelőtt kapta a meghívást, és nem mindenkit sikerült értesíteni a tárgyalásról. “Palotaforradalomról” szó sincs – cáfolta a sajtóhíreket Szakács László. Magyarországon nagyon sokan azt gondolják, nem a migráció a legfontosabb kérdés, hanem az oktatás és az egészségügy helyzete. Az MSZP elnökének lehetősége nyílt arra, hogy ezt Orbán Viktor szemébe mondja – közölte.
(MTI - Híradó)
Kapcsolódó: