A Jobbik ismét a letelepedési kötvény kivezetését követeli, és bírálja, hogy a parlament gazdasági bizottsága kiterjesztette az egyik közvetítő cég tevékenységét.
Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján „minősített hazaárulásnak” nevezte, hogy a testület kormánypárti többsége egy cipruson bejegyzett cég tevékenységét a Seychelles-szigetekre is kiterjesztette. Bírálta, hogy mindeközben a kormány a közvélemény előtt a konstrukció kivezetését lebegteti.
Értékelése szerint 2014 decembere fordulópont volt a hozampiacon, és azóta ráfizetésesek a letelepedési kötvények, az egyéb lekötések előnyösebbek.
A politikus hozzátette: az alaptörvény módosításának sikeressége lenne az ország érdeke, és ehhez a Jobbik szerint minden jogcímet ki kell zárni. Z. Kárpát Dániel a konstrukció megszüntetését és a gazdasági bizottság döntésének visszavonását kérte - adja hírül az MTI.
Varga szerint maradhat a letelepedési kötvény
Úgy tűnik, hogy nem tágít a kormány, továbbra is kitart a letelepedési kötvény mellett, annak ellenére, hogy a magyar költségvetésnek súlyos veszteséget okoz a program. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a letelepedési kötvénykonstrukció az elmúlt években kedvező devizaforrás volt, azóta a környezet azonban megváltozott.
– Ha pénteken a Moody’s hitelminősítő is felminősíti hazánkat, akkor nagy az esélye annak, hogy a letelepedési kötvényprogram jelentősen meg fog változni, ahogy az adósságkezelési stratégia is változhat összességében – jelentette ki szerda délelőtti sajtótájékoztatóján Varga Mihály. A miniszter elismerte, hogy a letelepedési kötvény mostani konstrukciója már nem tudja hozni azt a hasznot, amit korábban, ennek ellenére „érdemes tartalékba eltenni”. Varga Mihály ezzel a kijelentésével nem oszlatta el azokat a kételyeket, amelyek a kötvényprogram eltörlése körül kialakultak az elmúlt hetekben. Nagy valószínűség szerint a kötvény kamatát azonban kénytelen lesz a kormány csökkenteni, hiszen jelenleg négyszer többe kerül a magyar adófizetőknek, mintha tisztán piaci körülmények között bocsátana ki hazánk állampapírt.
A Nemzetgazdasági Minisztériumnak eközben az elmúlt hetek-hónapok alatt sem volt elég ideje arra, hogy a legegyszerűbb matematikai műveletet elvégezzék. A letelepedési kötvények után ugyanis hazánk jelenleg 2 százalékos kamatot fizet, miközben a hasonló konstrukciójú – ötéves futamidejű, euróban kibocsátott papírok – a másodpiacokon 0,5 százalékon cserélnek gazdát. (Ha 2-ből kivonunk 0,5-öt, akkor 1,5-öt kapunk, vagyis másfél százalékpontot bukik a magyar állam a letelepedési kötvényeken). Ez több milliárd forintos veszteséget okoz a magyar adófizetőknek, a kormány azonban továbbra is kitart emellett. Furcsa, hogy a kamatot nem is a külföldi befektetők kapják, hanem az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága által kijelölt offshore cégek. Sőt, a kétszázalékos, garantált kamatszintet törvényben biztosították az adóparadicsomokban bejegyzett cégeknek. Ez az egyetlen olyan államkötvény, amelynek a minimálisan fizetendő kamatszintjét törvény garantálja, hiszen az államnak elvileg az az érdeke, hogy minél olcsóban adja el a kötvényeket - írja az MNO.