"A Népszava egy titokban készült fotóval egyértelműen leleplezte a Jobbik országgyűlési képviselőjét, amint a rendőrgyilkos által szervezett katonai kiképzőtábor egyik parancsnokával tárgyal" - írta csütörtökön a Ripost nevű fideszes ultrabulvárlap A Nép­szava le­buk­tatta a rend­őr­gyil­kos­sal együtt­mű­ködő Job­bi­kot címmel.
Zoom
"A szélsőséges félkatonai mozgalmak körében jól ismert Sz. Gábor a Népszava információ szerint a nyilas-hungarista fegyveres mozgalmak egyik legfontosabb személyisége, szélsőséges rendezvények fontos szervezője. Köztük elsősorban a rendőrgyilkosságot elkövető Győrkös Istvánnal szervezett katonai kiképzőtáborokat. Ezeken a Népszava szerint az orosz titkosszolgálat emberei is rendszeresen részt vettek, nem kis részben ők irányították ezeket" – olvasható a Ripost cikkében.
A portál felidézi: "a jobbikos politikus Gyöngyösi Márton egy parlamenti indítványában listázni akarta azokat a zsidó származású magyar állampolgárokat, akik politikai szerepet játszanak a magyar Országgyűlésben illetve a kormányban". (És ha ezt a könnyen ellenőrizhető tényt illetően hazudnak, akkor a többi állításukat is célszerű komoly fenntartással fogadni, Gyöngyösi ugyanis - sajnos csak - az izraeli állampolgársággal is rendelkező képviselőket szerette volna "listázni", nem pedig azokat, aki állampolgárság nélkül is zsidók - a szerk.)
A Jobbik az alábbi szűkszavú közleményt küldte ki a sajtónak az ügy kapcsán: Újságírói beszélgetést fotózott a Népszava
A Népszava tegnap este megjelent fotóján a hidfo.ru újságírójával beszélgetek, aki külpolitikai témákban kért találkozót tőlem. A beszélgetés bárki által látogatható helyen, egy nyilvános kávézóban történt.
Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő, a Külügyi Bizottság alelnöke
Gyöngyösi Márton az Indexnek elmondta: a Népszava fotóján szereplő, Sz. Gáborként megjelölt férfit “Szalai Gábornak hívják, és a Hídfő.ru újságírójaként mutatkozott be nekem”. Szalai jelentkezett be a Jobbik első számú külpolitikusának számító Gyöngyösinél egy beszélgetésre körülbelül egy évvel ezelőtt, a politikus pedig leült vele beszélgetni, amit azzal magyarázott, hogy ő minden újságírói megkeresésre nyitott.
Az ügy pikantériája, hogy “sok forrás szerint az oldal jelenleg közvetve vagy közvetlenül, de az orosz titkosszolgálat irányítása alatt áll. Azokról a szolgálatokról beszélünk, amelyekkel a Jobbikot is számtalanszor hírbe hozták. És amely szolgálat tagjai – némelyek diplomata fedésben – szintén több forrás szerint rendszeresen együtt gyakorlatoztak a szélsőséges magyar fegyveresekkel” – fogalmazott a Népszava, mely Gyöngyösi lehet a baljós kapocs címmel közölte cikkét.
Gyöngyösi a Népszavában megjelent cikkről az Indexnek azt is elmondta, a Népszavától őt meg sem keresték, szerinte a baloldali napilapban megjelentek alapján teljesen egyértelmű, hogy ez a Fidesz bosszúja, titkosszolgálati eszközök felhasználásával a szintén titkosszolgálati vonatkozású Pharaon-ügy miatt, amit a Jobbik és személyesen ő is hetek óta a kormány szemére vet.
Arra a kérdésre, hogy tisztában volt-e Hídfő orosz titkosszolgálati hátterével, Gyöngyösi az Indexnek azt mondta, ez egy “közkeletű információ”, “ezt tudja mindenki, aki olvassa a Hídfővel kapcsolatos feltételezéseket”, és egy “.ru-ra végződő oldalnál amúgy is tudni, hová kötődik”. Gyöngyösi szerint azonban az nem az ő hivatása, hogy eldöntse, mindez igaz-e vagy sem.
(MTI nyomán)
Gyöngyösi Márton Facebook-bejegyzése:
A Népszava tegnap délután megjelent cikke szerint személyesen én volnék a kapcsolattartó a Jobbik és egy szélsőjobboldali csoport között, a Pharaon-ügy napirenden tartásával pedig csak a figyelmet szeretném elterelni. A Népszava állítása szerint már az életutam is gyanús, hiszen gyerekkoromat a Közel- és Távol-Keleten töltöttem, külpolitikai munkásságomnak pedig hangsúlyos eleme Izrael kritikája.
Mindezt arra alapozzák, hogy körülbelül egy évvel ezelőtt egy közkedvelt budapesti kávézóban találkoztam a Hídfő internetes hírportál újságírójával, éppen ugyanúgy, ahogy igyekszem minden engem megkereső újságíróval találkozni. Aki ismer, jól tudja, hogy hiszek az átlátható és nyitott politikában, éppen ezért sosem zárkózom el semmilyen sajtómegkereséstől, jöjjön az jobbról, balról, liberális, vagy konzervatív oldalról, esetleg keletről, vagy nyugatról. Nem volt ez másképp a Hídfő tudósítójával sem, akivel egyébként kizárólag külpolitikai, szakmai kérdésekről beszélgettem.
Ezzel együtt érdekes, hogy az engem lejáratni próbáló cikk éppen azután jelent meg, hogy az elmúlt egy hétben sajtótájékoztatók és különböző parlamenti műfajok (interpelláció, napirend előtti felszólalás) formájában a Belügyminisztérium felelősségét firtattam a Pharaon-ügyben. Azét a Belügyminisztériumét, amely annak ellenére nem foglalkozik a Magyarországon kormányzati közreműködéssel nagy értékű műemlékeket megvásárló Ghaith Pharaon szaúdi milliárdos ügyével, hogy az FBI adatai alapján az „üzletembert” beazonosították és megállapították, hogy azonos az amerikai hatóságok által terrorizmus finanszírozásának gyanújával körözött Ghaith Pharaonnal.
Érdekes az is, hogy a Népszavában szereplő egy éves fotó köré éppen az után kellett lejárató cikket köríteni, hogy a Jobbik az Orbán-kormány prominenseinek százmilliárdokat meghaladó hasznot hajtó, súlyos korrupciós ügyeket és nemzetbiztonsági kockázatot is felvető letelepedési államkötvény-biznisz megszüntetését sürgette a november 8-án esedékes alkotmánymódosítás előtt.
Az nem újdonság számomra, hogy pártom és én magam sem vagyok a tanácsköztársaság szellemiségét idéző napilap kedvence és szíves-örömest rúgnak bele személyembe, vagy teremtik meg a Jobbik és szélsőjobboldali paramilitáris csapatok közti kapcsolat mítoszát. (Vajon kinek lehet az érdeke, hogy ezzel terelje el a figyelmet a szörnyű bőnyi tragédia során elkövetett súlyos rendőrségi hibáról...?)
Csakhogy meggyőződésem szerint ennek a cikknek nem a Népszava az értelmi szerzője és a képet sem a lap lesifotósa készítette, de még csak nem is egy egyszeri magyar állampolgár. A Népszava csak egy eszköz azok kezében, akiknek manipulációjára egyre kevésbé fogékonyabbak a magyar emberek, különösen, ha az az egyre silányabb szellemi színvonalat (ha esetükben a szellemi színvonal még említhető fogalom) képviselő Ripost, 888.hu, TV2, vagy akár a teljes Fidesz-uralom alá hajtott közszolgálati média csatornáin jelenik meg.
A Népszavában megjelent rágalmak az orwelli világot idéző machináció legfrissebb, titkosszolgálatokat és médiát is bevonó összjátéka. Veszélyes útra tévedt ezzel az orbáni politika...