Nem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást kedden a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási javaslata, amely kimondta volna, hogy Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be.
Zoom
A döntéshez kétharmados többségre, vagy a Fidesz-KDNP frakciójának voksaira plusz két ellenzéki szavazatra lett volna szükség.
A Jobbik korábban a letelepedési kötvény megszüntetéséhez kötötte a támogatást, a többi ellenzéki párt pedig elutasította a javaslatot.
Zoom
A házbizottság tegnapi ülésén a Jobbik kezdeményezte, hogy a letelepedési kötvények megszüntetéséről még ma, a házszabálytól eltérve szavazzanak, mielőtt az alaptörvény-módosításról határozna a parlament. Ezt azonban a Fidesz elutasította.
Zoom
Kósa Lajos frakcióvezető azt mondta: a Fidesz szerint az alaptörvény módosításához képest a letelepedési kötvények ügye jelentéktelen, így utóbbi esetében semmi nem indokolja a rendkívüli körülményeket.
Zoom
Az MSZP-seknek ennyire futotta
(MTI, képek és videók: Index)
Így zajlott a szavazás:
Frissítés: Vona Gábor sajtótájékoztatója:
Akár 24 órán belül hajlandók megszavazni
A Jobbik frakciója egységesen távolmaradt az alaptörvény hetedik módosítását célzó zárószavazásról – jelentette ki Vona Gábor pártelnök. Ezt azzal indokolta, hogy pártja nem járul hozzá „félmegoldáshoz”, csak olyanhoz, ami megteremti a magyar emberek biztonságát. Nemcsak a szegény, hanem a gazdag migránstól, nemcsak a szegény, hanem a gazdag terroristától is megvédi Magyarországot – fogalmazott.
Az, hogy a Fidesz nem fogadta el a Jobbik a letelepedési kötvények megszüntetésére vonatkozó javaslatát, azt mutatja, a pártnak fontosabb a „piszkos pénz”, mint az ország valódi biztonsága. Számukra az ország megvédése csupán duma, a lényeg pedig a lopás. Más szóval, nem a biztonság fontos, hanem a szajré – hangoztatta.
Úgy vélte: Magyarországon nő a terrorveszély amiatt, hogy a letelepedési kötvények még mindig érvényben vannak.
Jelen pillanatban nem a kvóta, hanem a kötvény veszélye a nagyobb. Magyarországra nem a szegény migránsok a veszélyesek, hanem a gazdag, terrorsejtek létesítésére képes személyek – szögezte le.
Vona Gábor azt mondta: ha a Fidesz hajlandó megszüntetni a letelepedési kötvény intézményét, a Jobbik akár 24 órán belül hajlandó megszavazni az alkotmánymódosítást. (Kósa egyébként erre a saját sajtótájékoztatóján annyit válaszolt, hogy "Vona egy bohóc".)
Beszélt arról is, hogy a Jobbiknak van egy „három csapás” nevezetű javaslata a terrorizmus ellen: ennek első eleme a letelepedési kötvények megszüntetése, az árusító irodák bezárása. A második a kötvényrendszer átvizsgálása mind nemzetbiztonsági, mind gazdasági szempontból. A harmadik pedig a Pharaon-ügy kivizsgálása, ez ugyanis a pártelnök szerint az elmúlt 26 év legsúlyosabb nemzetbiztonsági botránya.
Ebben a három kérdésben a Jobbik péntek délelőttre ötpárti egyeztetést kezdeményez.
(Híradó)
Kósa Lajos sajtótájékoztatója:
Elnökségi ülésen értékel a Fidesz
A Fidesz frakcióvezetője szerint az alaptörvény-módosításról szóló keddi parlamenti szavazáson kiderült, hogy az ország csak a Fidesz-KDNP-re számíthat a kötelező betelepítési kvóta elleni küzdelemben.
Kósa Lajos azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy a parlament 131 igen szavazattal, 3 nem ellenében elutasította az Orbán Viktor miniszterelnök által kezdeményezett alkotmánymódosítást, amely kimondta volna, hogy nem telepíthető be idegen népesség Magyarországra.
Az elfogadáshoz legalább 133 igen szavazat kellett volna, az ellenzék részéről azonban senki nem támogatta az előterjesztést.
A Fidesz frakcióvezetője úgy értékelt: bebizonyosodott, hogy a Jobbik és az MSZP is hazudott, becsapta az embereket, korábban ugyanis mindkét párt a törvénymódosítás támogatásáról nyilatkozott.
Kósa Lajos azt mondta, az alkotmánymódosítás után kialakult helyzetet a Fidesz elnökségi ülésén értékelik.
(MTI)