A mai nap folyamán Budaházy György, a másod- és a negyedrendű vádlott is hazatelefonált, hogy engedik őket haza, feltehetően házi őrizetbe.
Zoom
Budaházy Györgynél és a másodrendű S. Józsefnél is a napokban voltak rendőrök felmérni a lakhelyet, hogy alkalmas-e nyomkövető lábbilincs alkalmazására. Ma mindketten szabadulnak, és hazatelefonált a negyedrendű vádlott is, hogy ő is megy haza.
Budaházy Györgyöt a Venyige utcai bv-ből átszállítják a Nagy Ignácz utcába, és onnan fogják szabadítani, előreláthatólag 16-17 óra közt. A másik két vádlott a székesfehérvári börtönből szabadul.
A többi fogvatartott családjánál nem voltak kint felmérni a terepet, róluk (egyelőre) még nem tudunk ilyen örvendetes hírekkel szolgálni, azonban ami késik, nem múlik, hamarosan mindenkit várhatunk ki. Amint lesz pontosabb információnk szabadulásának időpontjáról, megírjuk. Aki tud, jöjjön a Markó utcai bv-hez, köszöntsük minél többen Budaházy Györgyöt! - írja a Budaházy.org.
17 órai frissítés: a sajtó képviselői és több szimpatizáns várja Budaházyt a Nagy Ignácz utcánál. A Venyigéből már átszállították.
18 órai frissítés: A szimpatizánsok száma folyamatosan növekszik, bármelyik pillanatban kiengedhetik Budaházyt.
Zoom
A Híradó.hu írja: Budaházy házi őrizetbe kerül
Házi őrizetbe helyezte a Fővárosi Törvényszék Budaházy Györgyöt, akit tavaly augusztusban terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt 13 év fegyházra ítéltek. Budaházy várhatóan hétfő délután hagyhatja el a börtönt.
A Fővárosi Törvényszék 2016. augusztus 30-án hirdetett ítéletet a Magyarok Nyilai néven ismertté vált, akkor már csaknem 10 éve húzódó ügyben. Az első rendű vádlott, Budaházy György bűnszervezetben elkövetett terrorcselekmény, testi sértés, valamint kényszerítés miatt első fokon 13 év fegyházbüntetést kapott. Ítéletében a törvényszék azt is kimondta, hogy a vádlott nem bocsátható feltételesen szabadságra. Az ítélet kihirdetése után Budaházy György már haza se mehetett, a tárgyalóteremben letartóztatták. A férfi azóta hiába kérte többször is a szabadlábra helyezését.
A letartóztatás megszüntetése és az enyhébb kényszerintézkedés elrendelése összefüggésben lehet azzal, hogy a törvényszék még mindig nem foglalta írásba az ítéletet. Sajtóhírek szerint az eljáró bírót emiatt felelősségre is vonták.
18:30-as frissítés: Mialatt Budaházyt a családtagok és a szimpatizánsok a Nagy Ignácz utcánál várták, közben hazaszállították. Így már otthon van.
Levél Amszterdamból:
Nagy öröm ért az amszterdami repülőtéren átszállva, Strasbourg és az Európai Parlament plenáris ülése felé: telefonon néhány mondatot beszélhettem Budaházy György barátommal, akit ma hazaengedtek az előzetes letartóztatásból. Reggel különleges képet láttam magam előtt: egy bírót, amint hajnalig tartó, ítélet írásba foglalása után reggeli kávéját szürcsölgeti, miközben bemondják a rádióban a hírt: a 2006-os tömeges rendőri brutalitásokért felelős Gergényit, Benét és a többieket jogerősen gyakorlatilag felmentette a bíróság. Az elképzelt képsoron a bíró csettint egyet, és azt mondja: „Nálam van a Budaházy-akta. Én dönthetek arról, hogy előzetesben marad vagy szabad lesz. Ezek után elviselhetetlen igazságtalanság lenne, hogy Gergényi, Bene és a többiek szabadlábon, Budaházy meg börtönben. Úgyhogy eldöntöttem: szabad.” Ez a kis pozitív „látomásom” délutánra valósággá vált. Budaházyt szabadon engedték. Egy háromtagú bírói tanács. Fogalmam nincs róla, hogy férfiak vagy nők, kávét vagy teát fogyasztottak reggel, „baloldalinak” vagy „jobboldalinak” nevezik magukat; annyit tudok, hogy az igazságra esküdtek - úgy, mint jómagam - , és ma az esküjüknek megfelelően jártak el. Nem tűrték el a gyalázatot, hogy Gergényi, Bene és társai szabadon, az ellenük föllépő Budaházy pedig börtönben. Kiengedték Budaházyt - és ez így van jól. Remélem, hogy a Hunnia csoport többi tagja, a jelenleg előzetes letartóztatásban sínylődő többi hazafi is hamarosan szabad lesz, és remélem azt is, hogy a kormánypárt észhez tér, tartja magát - legalább némileg - a választási ígéreteihez, és ha már a 2006-os gyalázattal szemben nem sikerült a gyatrán fellépő ügyészségének elérni az igazságot, akkor legalább eljárási kegyelemben (amnesztiában) részesíti Budaházy Györgyöt és társait.
Szívből remélem tehát büntetőjogászként és magyar emberként, 2006-os szemtanúként és túlélőként, hogy Budaházy György soha többé nem lépi át a börtön kapuját, hanem otthon maradhat szeretteivel, s követik őt a Hunnia csoport többi tagjai is. Szégyen és gyalázat lenne, ha nem így történne, s abból immáron sokaknak le kellene vonnia a következtetést arra vonatkozóan, hogy mennyiben teljesültek az „igazságtételre” vonatkozó ígéretek.
Szeretettel és jókívánságokkal:
Morvai Krisztina
Az N1TV összeállítása:
Végre otthon:
A HírTV-nek is nyilatkozott:
Frissítés: csak hárman kerültek házi őrizetbe
A Kúria megszüntette Budaházy György és két vádlott-társa előzetes letartóztatását, mindhárman házi őrizetbe kerültek - erősítette meg a hétfői sajtóhíreket a legfelsőbb bírói fórum sajtótitkársága kedden az MTI-nek. A tájékoztatás szerint mozgásukat nyomkövetővel figyelik.
A Fővárosi Törvényszék tavaly augusztusban terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt Budaházy György elsőrendű vádlottat 13 év, Somogyi József másodrendű vádlottat 12 év, Sz. F. negyedrendű vádlottat 10 év szabadságvesztésre ítélte első fokon, nem jogerősen és mindhármukat házi őrizetbe helyezte. Fellebbezések folytán a kényszerintézkedések ügye a Fővárosi Ítélőtáblára került, amely ebben a kérdésben másodfokon eljárva elrendelte mindhárom vádlott előzetes letartóztatását. Ezután a vádlottak a Kúriához fordultak, amely megszüntette előzetes letartóztatásukat, és házi őrizetet rendelt el a mozgásukat nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával.
A Kúria úgy ítélte meg, hogy a három vádlott fogva tartása által biztosítani kívánt eljárási érdek a kisebb korlátozással járó kényszerintézkedéssel is biztosítható, melynek szükséges és elégséges módja a házi őrizet.
A Kúria döntésekor figyelembe vette, hogy az érintett vádlottak valamennyien hosszabb időn keresztül, 2009. április 8-tól, illetve 2009. június 17-től álltak és jelenleg is állnak különböző kényszerintézkedés – őrizet, letartóztatás, házi őrizet, lakhelyelhagyási tilalom – hatálya alatt, és a jelenlegi peradatok ismeretében a közel nyolc éve folyó eljárás jogerős befejezéséig még jelentős idő is eltelhet.
A Kúria ugyanakkor közölte azt is, hogy amennyiben a vádlottak a házi őrizet szabályait megszegik vagy eljárási cselekményeken idézés ellenére nem jelennek meg, és ezt alapos okkal előzetesen nem mentik ki vagy az akadály megszűnése után alapos okkal nyomban nem nyújtanak be igazolást, őrizetbe vehetők, és előzetes letartóztatásuk is elrendelhető.
A Budaházy és társai elleni perben a törvényszék 2016. augusztus 30-án kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében az összesen 17 vádlott közül a 15 terrorcselekménnyel megvádolt embert 5 és 13 év közötti letöltendő szabadságvesztésekkel sújtotta.
(MTI)