A magyar kormány engedélyéhez kötné egy friss törvényjavaslat az EU-n kívüli országok egyetemeinek itthoni működését. A 2011-es felsőoktatási törvény módosítását tartalmazó javaslat kedden késő este jelent meg a parlament honlapján.
Zoom
"Ne azt nézzék, amit mondok..."
Az indoklás úgy fogalmaz, az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a felsőoktatási törvénynek a magyar felsőoktatás nemzetközi kapcsolataira vonatkozó szabályai pontosításra szorulnak. Konkrétabban „Magyarország kiemelt kultúrpolitikai célja az Európai Unión kívüli harmadik országokkal folytatott oktatási együttműködés, amelynek eszköze lehet az Európai Unión kívüli külföldi felsőoktatási intézmények, harmadik országok állampolgárainak mint oktatóknak a szabályozott magyarországi működése”.
Ez azt jelenti, hogy külföldi egyetem csak akkor minősül szabályosan működőnek, ha a magyar kormány is rábólint. Ezt nehéz nem a Soros György amerikai zsidó spekuláns alapítványa által működtetett, budapesti Közép-európai Egyetemre (CEU) vonatkoztatni.
Az eddigi szabályozás szerint elég volt, hogy a külföldi egyetem a származási országában államilag elismert felsőoktatási intézmény legyen.
A fajtársi 444 birtokába került levél szerint Michael Ignatieff, a CEU rektora a javaslat nyilvánosságra kerülése utáni percekben már szét is küldte az egyetem hallgatóinak azt a levelet, amelyben úgy fogalmazott, hogy diszkriminatívnak tartja a tervet.
„A CEU a jelenlegi formájában nem működhet tovább felsőoktatási intézményként, ha elfogadják azt a törvényt, amit benyújtottak ma a magyar parlament elé” – írta Ignatieff.
Szerdán háromnegyed egykor egyetemi gyűlést tartanak.
(MNO nyomán)
Frissítés: be is indult a hisztériagépezet:
MSZP: hazaárulás, hogy a kormány a CEU bezárásával fenyeget
Az MSZP szerint a Közép-európai Egyetem (CEU) nemzeti érték, az pedig tudatos hazaárulás, hogy a kormány az egyetem bezárásával "fenyeget".
Az ellenzéki párt szerdán ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedden kezdeményezte a nemzeti felsőoktatási törvény módosítását, amelynek értelmében Magyarországon külföldi felsőoktatási intézmény akkor folytathat oklevelet adó képzést, ha a két ország kormánya kölcsönösen elkötelezi magát az intézmény működésének engedélyezése és támogatása mellett. Sajtóhírek szerint Michael Ignatieff, az amerikai alapítású CEU rektor-elnöke a hallgatóknak és a tanároknak írt levelében a módosítást úgy értelmezte, hogy az az általa vezetett intézményre is vonatkozik.
Az MSZP közleményében azt írta, az Orbán-kormány mindig új ellenséget keres, hogy elterelje a figyelmet saját bűneiről, így most, a civilek és Brüsszel után, a CEU ellen indított támadást. A szocialisták közölték, az intézmény Magyarország egyik büszkesége, amely minden évben előkelő helyen végez a különböző egyetemi rangsorokban. Megjegyezték, a CEU képzéséről számos magyar vezető került ki, még a kormánynak és a Fidesz európai parlamenti képviselő-csoportjának is van olyan tagja, aki itt végzett.
A kormány szándékosan árt a magyar nemzetnek, Magyarországnak, ha gonosz politikai célokért bezárja az ország egyik legjobb egyetemét, hogy még néhány hétig folytathassák az ostoba és szánalmas Soros-ellenes propagandát – fogalmaznak. Az MSZP rögzítette, kiállnak a CEU mellett, és erre szólítanak fel minden ellenzéki pártot és Magyarországon működő oktatási intézményt is.
Együtt: a kormány megpróbálja ellehetetleníteni a CEU-t
Az Együtt szerint a kormány “idegengyűlölő”, “Soros Györgyöt ördögnek beállító” kampánya részeként próbálja ellehetetleníteni a Közép-Európai Egyetemet (CEU) – mondta Szabó Szabolcs, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.
A politikus ezért arra szólította fel a kormányt, hogy “vegye le a kezét” a magyar felsőoktatásról, és tartsa tiszteletben a felsőoktatás autonómiáját. Szabó Szabolcs az Együtt nevében azt javasolta a rektori konferenciának és a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatóknak, kutatóknak és az ott tanuló diákoknak, hogy fejezzék ki szolidaritásukat a CEU-val, és mutassák meg, hogy nem lehet a magyar felsőoktatást “dróton rángatni”.
Hangsúlyozta: a CEU teljesen jogszerűen, a magyar jogszabályoknak megfelelően működik, integráns része a magyar felsőoktatásnak, és nemzetközi rangsorokban az egyik legjobb magyar egyetemként szokták minősíteni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság határozata szerint a CEU 2017 végéig érvényes akkreditációval rendelkezik, valamint az egyetemen indított összes MA szak és doktori iskola is akkreditált. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében jelezte, hogy több külföldi felsőoktatási intézmény magyarországi működésével összefüggésben tárt fel szabálytalanságot és törvénytelenséget az Oktatási Hivatal. Közölték: szigorítják a törvényeket, és unión kívüli egyetem csak nemzetközi egyezmény alapján folytathat majd képzést.
LMP: a CEU elűzése szégyenteljes oktatástörténeti mérföldkő lenne
Az LMP “szégyenteljes oktatás- és kultúrtörténeti mérföldkőnek” tartaná, ha “elűznék” a Közép-európai Egyetemet (CEU) Magyarországról.
Komlósi Csaba, a párt országos elnökségi tagja az MTI-nek szerdán küldött közleményében azt írta: a felsőoktatási törvény javasolt módosítása nagyon komoly károkat okozhat az intézménynek, “egyértelműen az ellehetetlenítése irányába mutat”. Szerinte az indítványt beterjesztő Emberi Erőforrások Minisztériuma megtalálta azokat a “jogi csűrés-csavarásokat”, amelyekkel felléphet az egyetem ellen.
Az LMP botrányosnak tartja, hogy oktatási intézmények is politikai támadás áldozatai lehetnek Magyarországon. Ez olyan “leplezetlen putyini tempó”, amely ellen az LMP a leghatározottabban tiltakozik – közölte Komlósi Csaba. Palkovics László oktatási államtitkár szerdai tájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról azt mondta, a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. Palkovics László nemmel felelt arra az újságírói kérdésre, hogy a kormány célja a CEU ellehetetlenítése. Jelezte: az egyetem rektorával szerda este ülnek le tárgyalni.
Az Európai Bizottságnál rögtön téma lett a magyar tervezet
Az Európai Bizottság legfelső vezetésében már ma téma lett a CEU-t lehetetlen helyzetbe hozó törvény. Az oktatásért felelős magyar biztos, Navracsics Tibor beszámolt erről a biztosoknak, a Bizottság felvette a kapcsolatot a magyar kormánnyal. "A CEU-t sújtó törvényjavaslat ügyében egyelőre tájékozódunk" - mondta Navracsics. Az EU oktatási ügyekbe direktben nem szólhat bele, csak javaslatokat tehet, vagy felszólalhat jogsértő intézkedések ellen.
A DK aljasnak tartja az eljárást
Vadai Ágnes alelnök arról beszélt, "suttyomban" nyújtották be a törvényjavaslatot, amelynek célja szerinte a CEU bezárása. "Ez egy aljas és elfogadhatatlan, ideológiai alapú támadás az ellen az egyetem ellen, amelyik minden rangsor szerint a legjobb Magyarországon, és ahol sok magyar diák is tanul" – fogalmazott a politikus. Szerinte egy normális kormány nem bezárja, hanem kinyitja az egyetemet, hogy aki akar, az tanulhasson.
Az újabban elvileg baráti Amerika persze nagyon aggódik
A budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, David Kostelancik közleményt adott ki szerdán a CEU ellehetetlenítését célzó törvénymódosítási tervről.
"Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által tegnap benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-Európai Egyetem (Central European University) működését Budapesten. A Közép-Európai Egyetem (Central European University) az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval, és magyarok ezreit oktatta és alkalmazta. Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben.
Az Egyetem továbbá fontos sikertörténete az amerikai-magyar kapcsolatoknak, és erős kétpárti támogatást élvez az amerikai kormányban. Az Egyesült Államok ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az Egyetem működését vagy függetlenségét" - írta.
Palkovics szerint nem CEU-ellenes a törvény
A törvény szerint olyan nem lesz, hogy egy külföldi egyetem csak Magyarországon oktat. Ez vonatkozni fog mind a 28 egyetemre, nem csak a tengeren túliakra. Vagyis a hazájában is kínálnia kell azonos szakokat. Ez nem Soros-ellenes, CEU-ellenes törvény – válaszolta Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár elsőjént az AP hírügynökségnek. Ugyanakkor az államtitkár azt mondta, nem kivételeznek senkivel.
A törvény előírja az egyetemek működését minden öt évben – kezdte tájékoztatását Palkovics. Huszonnyolc ilyen külföldi intézmény működik Magyarországon, nekik van működési engedélyük, amelyek megtartása a tét. A törvényjavaslat hét intézményt érint. Ezek esnek kívül az Európai Gazdasági Térségen. Az államtitkár három amerikai és négy ázsiai egyetemet sorolt fel. Ismertette a feltárt hiányosságokat, amelyről szóló dokumentumot a kormány közzétette.
Az államtitkár szerint a szabálytalanságok miatt kell a törvényt módosítani. Néhány részletét eddig kormányrendelet szabályozta, mostantól törvény. Ami lényegesen módosul annyiban, hogy külföldi egyetem a jövőben csak akkor működhet hazánkban, ha ezt nemzetközi egyezmény, államközi megállapodás rögzíti. Vagyis a külföldi félnek garanciákat kell adnia.
(MTI - HVG nyomán)