A kormány egy egyetemet sem akar elüldözni, így a Közép Európai Egyetemet (CEU) sem - jelentette ki Kovács Zoltán az M1 csatorna műsorában.

A kormányszóvivő közölte, hogy csupán egy 28 intézményre vonatkozó vizsgálatról van szó, vagyis ha a törvényes működésre vonatkozó feltételeket a többiekhez hasonlóan biztosítani tudja a CEU, akkor az elüldözésre vonatkozó vád a hisztériakeltés része.
Ugyanakkor a CEU vezetői olyan jogszabály visszavonását követelik, ami még nem is került a parlament elé – tette hozzá a politikus.
(Alább a beszélgetés, Soros egyeteméről 7:14-től esik szó.)
(MTI)
Frissítés: Orbán kormányközi megállapodással biztosítaná a Soros-egyetem fennmaradását
Magyarország olyan ország, amely a tudást támogatja, de a csalást nem tűri el – hangsúlyozta Orbán Viktor a Közép-európai Egyetem (CEU) kapcsán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A csalás, az csalás, akárki is követi el. Volt egy vizsgálat, és megállapítottuk, hogy több egyetem is szabálytalanul működik, köztük Soros György egyeteme - fogalmazott a miniszterelnök.
Magyarországon, ha működik egy magyar egyetem, egy diplomát ad ki, ehhez képest van egy egyetem, amely kettőt: egy Magyarországon és egy Amerikában érvényeset. Ez nem fair a többi magyar egyetemmel szemben – részletezte Orbán a vizsgálat hátterét.
Arra a kérdésre, hogy a jövőben is lesz-e Közép-európai Egyetem, Orbán Viktor azt válaszolta: ez az amerikai és magyar kormány közötti tárgyaláson és megállapodáson múlik.
(M1)
2. frissítés: a CEU szerint Orbán hazudik, a Soros-egyetem név pedig nem tetszik nekik
A CEU pénteken közleményben utasította vissza, hogy csalást követne el.
A felsőoktatási intézmény arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában azt mondta: a Soros-egyetem jövője az amerikai-magyar kormányközi tárgyalásokon múlik. Hiába milliárdos valaki, Magyarországon nem állhat a törvények fölött, ennek az intézménynek is be kell tartania a jogszabályokat – hangoztatta, hozzátéve: “a csalás az csalás, akárki is követi el”. A külföldi diplomát is adó “Soros-egyetem” maga vallotta be, hogy külföldön nem folytat képzést, ami ellentétes a magyar szabályokkal – mondta a kormányfő.
A Közép-európai Egyetem (CEU) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a miniszterelnök kijelentésével ellentétben jelenleg nincsen érvényben olyan törvény Magyarországon, amely megköveteli, hogy az egyetemek származási országukban is folytassanak képzést annak érdekében, hogy Magyarországon diplomát adhassanak ki.
Hozzátették: a CEU jogosult, akkreditált arra, hogy magyar és amerikai diplomát adjon ki, és 25 éve a magyar törvényeket betartva vesz részt a magyar felsőoktatásban, “bármilyen ennek ellentmondó kijelentés hamis”.
“A miniszterelnök kijelentésével ellentétben egyetemük hivatalosan bejegyzett és világszerte ismert neve Közép-európai Egyetem (CEU)” – jegyezték meg.
(MTI)
Korábban írtuk: