Az Európai Néppárt ülése végére minden résztvevőnek világossá vált, hogy Magyarországnak az EU-ban, a Fidesznek az Európai Néppártban a helye - mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szombaton Brüsszelben az ülést követően.
A miniszter - az M1-en elhangzottak szerint - azt mondta, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt csúcstalálkozóján Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, Magyarország kész minden kérdésben folyamatosan tárgyalni az Európai Bizottsággal.
"Tehát bármilyen jogi eljárás indul ellenünk, akkor a kormány minden egyes jogi érvet, amit az Európai Bizottság közöl azt természetesen komolyan fontolóra vesz" - hangsúlyozta.
Orbán Viktor az ülésen hangsúlyozta azt is, Magyarország továbbra is fontosnak tartja a határok védelmét és azt, hogy minél kevesebb illegális bevándorló - sőt, ha lehet, akkor egyetlenegy sem - jusson be az Európai Unió területére - ismertette.
Zoom
Ezért a kormány minden korábban hozott intézkedését, beleértve a tranzitzónákat, fenn akarja tartani - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy ezzel az ország teljesíti azokat a kötelezettségeket, amelyeket a schengeni egyezményben rögzítettek.
Kérdésekre válaszolva elmondta azt is, Magyarország hajlandónak mutatkozik beengedni a 14-18 év közötti migránsokat, de csak abban az esetben, ha alávetik magukat DNS-vizsgálatnak, így ugyanis egyértelműen kiderülhet, hogy valóban az említett korcsoportba tartoznak-e.
A tranzitzóna létét boncolgató kérdéseket és kéréseket viszont nem tudja megfontolás tárgyává tenni a kormány, mert azt gondolják, hogy az része a határvédelemnek, és nem zárt, nem őrzött, így szabadon lehet onnan távozni, csak az unió területére nem lehet belépni onnan, amíg a szükséges idegenrendészeti eljárások le nem záródnak - mondta a politikus.
Rogán Antal szólt arról is, hogy Orbán Viktor az ülésen a CEU kapcsán világossá tette, "mi úgy ítéljük meg, hogy a Magyarországon működő Soros alapítású Közép-európai Egyetem létét semmilyen jogszabály-módosítás nem fenyegeti". Hozzátette, hogy továbbra is biztosított az intézményben folyó oktatás és a tudományos kutatás szabadsága, az egyetem új évfolyamot is indíthat.
Zoom
Nyitott kerítéseket döngetnek?
Ugyanakkor a kormány kész áttekinteni minden nemzetközi szerződésben szereplő kérdést, ami a külföldi diploma kiadásához szükséges, de Magyarországon egy egységes szabályozásnak kell érvényesülnie - hangsúlyozta a miniszter.
Rogán Antal szerint a néppárti ülésen és az azt követő EU-csúcson is a fő téma a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kilépése az unióból. Magyarország a Brexit kapcsán 100 százalékban érvényesíteni tudja a magyar érdekeket, de erről majd Orbán Viktor miniszterelnök mond bővebbet később - közölte.
Frissítés: CEU- és "civil"ügyben is kioktatták a Fideszt, Brüsszel megállítása sem aratott sikert
Az EPP elnöke, Joseph Daul közleményben az ülésről azt írta, arra kérték a Fideszt és a magyar hatóságokat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megfeleljenek az Európai Bizottság kéréseinek. A magyar miniszterelnök úgy reagált, hogy ennek megfelelően fog eljárni.
Közölték: világosan üzentek Orbánnak és a Fidesznek arra vonatkozóan, hogy nem fogadják el az alapvető jogok korlátozását vagy a jogállamiság figyelmen kívül hagyását. Ez pedig magába foglalja a tudományos szabadságot, az egyetemek autonómiáját is. Az Európai Néppárt azt akarja, hogy a CEU maradjon nyitva, a határidőket függesszék fel, és kezdődjön párbeszéd az Egyesült Államokkal. A közlemény szerint az ülésen nyitott és őszinte beszélgetést folytattak a magyar miniszterelnökkel.
Kitértek arra is, hogy véleményük szerint a nem kormányzati szervezetek az egészséges demokrácia részét képezik és a civil társadalmat képviselik, így tiszteletet érdemelnek.
Azt is világossá tették, hogy elfogadhatatlannak tartják az „Állítsuk meg Brüsszelt!” kampányt. Az Európa ellen irányuló, folyamatos támadások szerintük elérik azt a szintet, ami már nem tolerálható. A nemzeti konzultációt félrevezetőnek ítélik.
A találkozó után Siegfried Mureșan, a Néppárt szóvivője ugyancsak közölte, hogy Orbán kész teljesíteni az Európai Néppárt kéréseit. A Politicónak azt mondta: ha nem, akkor „szankciók lesznek terítéken”.
 
 
Jobban szeretik Orbánt Kaczynskinél, mert ő a végén mindig behódol
A Reuters azt írja, Manfred Weber néppárti frakcióvezető nem árulta el, szabtak-e valamilyen határidőt Orbánnak, azt azonban kijelentette: következményekkel járna, ha a miniszterelnök nem változtatna. Hozzátette: nagyon előnyös, hogy Orbánnal tudnak beszélni, ellentétben Jaroslaw Kaczynski volt lengyel miniszterelnökkel. Az MTI tudósítása szerint Weber azt is mondta, hogy a tapasztalat azt mutatja, Orbán mindig kész volt tárgyalni, és a végén mindig eleget tett az uniós szabályoknak. Rámutatott: a magyar kormányt demokratikusan választották meg, Orbán Viktornak Magyarország miniszterelnökeként joga van ahhoz, hogy bemutassa az álláspontját, a végén azonban meg kell felelnie az Európai Bizottság által támasztott követelményeknek a magyar felsőoktatási törvény módosításáról. Arra kérte a magyar kormányfőt az EPP vezetése, hogy tartsa tiszteletben a pártcsalád egyik fő alapelvét, a tudomány szabadságát; az egyetemek bezárása elfogadhatatlan – hangsúlyozta Manfred Weber.
Emellett kiemelték, a pártcsalád úgy véli, hogy "a civil szervezetek szerves részét képezik bármelyik egészséges demokráciának".
Az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a felsőoktatási törvény vitatott módosítása miatt, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU).
2. frissítés: Orbán azzal szédít, hogy ma is a magyar érdekeket képviselte
Az EU-csúcson a magyar érdekeknek megfelelő álláspontot képviseltünk a Brexit kérdésében - mondta Orbán Viktor az Európai Unió tagországok vezetőinek találkozója után.
A néppárt elnökségi ülésén napirenden szerepelt Magyarország is, ahol meg kellett védeni ismét az ország álláspontját és érdekeit néhány kérdésben. Ezt eredményesen megtettük - húzta alá Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben. Hozzátette, hogy az EU-csúcson ugyanakkor nem is volt szó erről, hiszen a britek kilépése szerepelt a napirenden. Itt a magyar érdekeknek megfelelő álláspontot képviseltünk a Brexit kérdésében - mondta Orbán Viktor.
“Valóban járt itt Soros György, aki próbált alávágni Magyarországnak, ennek lenyomataival találkoztam” – fogalmazott a miniszterelnök kérdésre válaszolva.
A Közép-európai Egyetemmel kapcsolatban Orbán Viktor azt mondta: a maga jogi menetében halad tovább – eddig még nem született megállapodás, a következő hónapokban fognak erről tárgyalni.
“Magyarországnak senki sem szabhat feltételeket” – húzta alá, kiemelve, hogy a néppártnak és minden uniós szervnek az a kérése Magyarország felé, hogy “mikor Európáról véleményt mondunk, legyen világos, hogy az nem az EU ellen történik”. Hozzáfűzte: a kormány Európa-párti, ám abból nem enged, hogy az uniót meg kell reformálni, mert sok telkintetben rosszul működik.
“A Stop Brüsszel nem Brüsszel-ellenes, csak annyit akarunk, hogy ne változzon meg a tagállomok és a brüsszeli intézmények közötti hatáskör” – fogalmazott Orbán Viktor. Vannak olyan kérdések, amik veszélyesek a magyarokra nézve, amikről tárgyalni kell, ilyen például a migráció kérdése – húzta alá.
Magyarország a NATO tagja; senki sem jelent fenyegetést az országra – jelentette ki Orbán Viktor Szijjártó Péter korábbi kijelentésével kapcsolatban, miszerint Oroszország nem jelent fenyegetést az országra.
A rendkívüli EU-csúcson a 27 tagállam az Egyesült Királyság kilépéséről egyeztetett.
(MTI - MNO - Híradó nyomán)
Friss:
Korábban írtuk: