A Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt német frakcióvezetője, Manfred Weber, aki Twitter-üzenetben már korábban is jelezte, hogy telefonon beszélt Michael Ignatieffel, a CEU rektorával, szerdán délután arról írt a Twitter-oldalán, hogy a néppárti képviselőcsoport is azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg a magyar felsőoktatási törvény módosítását.
Zoom
Weber először azt írta ki, hogy "a gondolkodás, a kutatás és a szólás szabadsága alapvetőek az európai identitásunkhoz. A néppárti képviselőcsoport mindenáron megvédi ezeket".
Ezután azonban még tovább ment, és azt írta: "A néppárti képviselőcsoport azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy vizsgálja meg a magyar oktatási törvényt. Az EU-nak független és komoly értékelésre van szüksége a pártpolitikai viták helyett."
Végül pedig azt is hozzátette, hogy "Amint az Európai Bizottság elkészült a vizsgálattal, azt várjuk a magyar kormánytól, hogy tartsa magát ahhoz".
Az Európai Néppárt eddig nem kritizálta Orbán Viktort és a Fidesz magyarországi működését, a frakcióvezető Weber azonban most kemény üzenetet küldött. Az Európai Parlamentben egyébként az Európai Néppártnak van a legnagyobb frakciója, a sokak által pedzegetett Magyarország elleni uniós szankciók (mint a szavazati jog megvonása) megszavazása ezért a néppárti képviselők szavazata nélkül elképzelhetetlen lenne.
Frissítés: Orbán levelet írt Webernek
Levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Weberhez, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjéhez. A kormányfő azért írt a Fidesz európai parlamenti pártcsaládját vezető politikusnak, mert arról értesült, hogy Webert lobbisták keresték meg a magyarországi Soros-egyetem ügyében.
A miniszterelnök felhívta a frakcióvezető figyelmét arra, hogy a napokban több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett. „A valótlanságok között szerepel, hogy Magyarországon a kormány egyetemet zárna be, és tanszabadságot sértően akarna beavatkozni bármely felsőoktatási intézmény működésébe.”
Orbán azt írta, hogy a magyar illetékes szervek megállapították, hogy a minden tényalapot nélkülöző információ Soros Györgyhöz tartozó szervezetektől, illetve személyektől származik. Éppen ezért azt kérte Webertől, hogy kellő körültekintéssel járjon el ebben az ügyben, ehhez pedig figyelmébe ajánlotta a magyar kormány által közzétett hivatalos közleményeket, amelyek a valóságos jogi helyzetet írják le – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
A kormánypárti politikusok napok óta mondják, hogy a tiltakozókat félrevezették a Soros-egyetem ügyében. A megmozdulások ugyanis a CEU bezárása ellen szerveződnek, miközben ez voltaképpen lehetetlen, hiszen a CEU sosem létezett fizikai valójában. A Közép-európai Egyetem viszont annál inkább.
A magyar kormány sajnálattal látja, hogy Soros György hazugságai a német kormányt is meg tudják téveszteni - ezt Kovács Zoltán kormányszóvivő mondta, miután Ulrike Demmer német helyettes kormányszóvivő aggodalmát fejezte ki a felsőoktatási törvény módosítása miatt.
(HVG - Origó nyomán)