A Jobbik elnöke szerint óriási hiba lenne beengedni a 14 és 18 év közötti bevándorlókat az ország területére, ezért ellenzik, hogy a gyermekvédelmi törvény vonatkozó része megváltozzon.
Zoom
Ilyen kifejlett hulladékok is képesek tizenévesnek hazudni magukat
Vona Gábor szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: a kormány migrációs politikájának fontos pontját kell feladnia, ha nyitott az érintettek beengedésére.
Felidézte, hogy a parlament március 7-én döntött a jogi határzár felállításáról, s ezt pártja is támogatta. A több jogszabályt módosító döntés között szerepelt, hogy a 14 és 18 év közötti migránsokat kivették a gyermekvédelmi törvény hatálya alól, s számukra a tranzitzónában jelölték ki a várakozást a kérelmük elbírálásáig – fejtette ki, bírálva, hogy kormányzati nyilatkozatok szerint ez a döntés megváltozhat.
Az ellenzéki politikus kijelentette: nem fogják támogatni a módosítást, mert az növelné a biztonsági kockázatot, hamis papírok beszerzésével pedig visszaélésekre is lehetőséget adna. Visszautasította Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait, miszerint legfeljebb 30-40 érintett lehet, szerinte ugyanis a törvény visszaalakítása esetén nincs felső határ.
Vona Gábor azt is jelezte: családegyesítés révén tömegek is érkezhetnek.
A pártelnök leszögezte: ragaszkodnak ahhoz az elvhez, hogy se szegény, se gazdag, se idős, se fiatal bevándorló ne léphessen be az országba. Megjegyezte, együttérez azokkal, akik háború elől menekülnek, őket azonban Magyarországon kívül kell megsegíteni.
Beszámolt arról, hogy a Jobbik ismét benyújtotta alaptörvény-módosító javaslatát, és bízik abban, hogy a kormánypártok nem ürügyet keresnek az elutasításra, hanem közösen elfogadják azt. Vona Gábort a tájékoztatón faggatták a párt plakátkampányának finanszírozásáról. Azt válaszolta: a pártigazgató jogosult elmondani, amit el tud és el akar, a törvényi kötelezettségeknek pedig meg fognak felelni.
Megerősítette, hogy több mint kétezer plakáthelyen kampányolnak, és hitelt vettek fel rá, azonban közölte: nem vesz részt a tárgyalásokon, így nem tudja, melyik bankról van szó, vagy milyen más cégekkel egyeztettek a helyekről. Mint fogalmazott, nem dolga, hogy ilyen információkat észben tartson, a pártigazgató pedig teljes bizalmat élvez.
(MTI)
Korábban írtuk: