A Kossuth tér körben le van kordonozva, a tér négy sarkán 3 óra előtt nem sokkal kezdődött a beléptetés, a rendezők a táskákat is átvizsgálják. A Vértanúk terénél maroknyi ellentüntető feketébe öltözve áll, de eddig némi kiabáláson kívül nem csináltak semmit. Óriási a rendőri készültség, rengeteg az egyenruhás – jelentette a Magyar Nemzet tudósítója. Cikkünk folyamatosan frissül.
A program szerint 3 óra után kezdődtek a beszédek, majd elindul a felvonulás. Azt ugyanakkor még nem lehet tudni, merre halad majd a menet. A szervezők ugyanis azt kérték, hogy kordonok nélkül vonulhassanak, a rendőrség azonban nem engedélyezte azt. Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője pénteken azt mondta, egyelőre nincs végleges forgatókönyvük a vonulásra, alternatív útvonalakkal készülnek; a biztonságot szem előtt tartva hoznak majd döntést, ami a törvényes eszközök kimerülése után akár a kordonbontás is lehet.
Zoom
A normalitás sem maradt képviselet nélkül (fotó: Beliczay László/Magyar Nemzet)
A Budapesti Rendőr-főkapitányság kora délután Lemondanak a biztonságról címmel adott ki közleményt. Ebben azt írták, a szervező négy órával a rendezvény kezdete előtt új bejelentést tett. „Megfogalmazása szerint amennyiben külső okok miatt a rendezvény útvonala a rendezvény megtartására nem alkalmas, úgy azt további három alternatív útvonalon kívánják megtartani. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy amennyiben a demonstráció szervezője a rendezvény eredeti útvonalán kordont lát, úgy attól eltérnek” – olvasható a Police.hu oldalon.
Zoom
A Hír TV tudósítója három óra után pár perccel arról számolt be, hogy a szervezők még akkor is tárgyaltak a rendőrség Teve utcai épületében.
Több ellenzéki párt is jelezte, hogy politikusai részt vesznek a Kossuth térről induló felvonuláson, amely miatt több fő belvárosi útvonalat lezárnak, és a BKV járatai is módosított útvonalon járnak.
Zoom
Fodor Gabriella övéi közt
A Zsindex szerint a buzik és támogatóik több ezren, a normalitás képviselői harmincan vannak jelen. A lap szerint az ellentüntetők több szervezetből jöttek: az Életvédők, Hozz még egy magyart a világra demográfiai mozgalom és a Hatvannégy Vármegye Mozgalom képviselteti magát. Többen azt mondták, a Kurucinfón látták, hogy lesz ellentüntetés, és azt gondolták, itt a helyük. Többeken "náci" tetoválást lehet látni - háborodnak fel.
Végül délután fél 4-kor elindult a menet, a végcél még ismeretlen.
Frissítések: Schilling: könnyű lenne odacsapni az ellentüntetőknek
Steiner Kristóf, a rendezvény cionista házigazdája sorolja a Budapest Pride támogatóit, több mint 30 csoportról, egyesületről, pártról van: Keresztények a melegekért, Támogató szülők csoportja, MSZP Budapest, DK, Együtt, MLP, Momentum, Párbeszéd, TASZ, AVM - sorolta Steiner. (Eközben a Fidesz és a KDNP cinkosként tűri, a Jobbik viszont a Pride betiltását ígéri - a szerk.)
Az Amnesty International, az Együtt, Nyitottak vagyunk saját kamionnal is jött, a Romaversitas és a Tilos Rádió pedig közös kamionnal.
Zoom
Steiner a jobb oldali a két kis buzi közül
Schilling Árpád rendező arról beszél, mennyire egyszerű lenne leüvölteni a Pride ellenzőit, "könnyű lenne odacsapni, de nem ez a cél. A cél, hogy meggyőzzük őket, kommunikáljunk.
"Aztán Schilling kitért arra, hogy "borzasztó nehéz ezekkel a vezetőkkel", majd Gulyás Gergely Fidesz-alelnököt idézte, aki azt üzente, a fideszeseknek távol kell tartaniuk magukat a felvonulástól.
"Biztatásként tapsoljunk az országban élő olyan embereknek, akik olyanok mint mi, csak nem mernek ide kijönni" - mondta.
Schilling Árpád a beszéde második felében Orbán Viktort ostorozza. "Orbán nem egy Justin Trudeu." - mondja. Ezt mutatja az is, hogy "lebuzizta Vona Gábort, és rászabadította az országra a suttyó buzizást." Orbán ugyebár a parlamentben azt mondta Vona Gábornak, hogy "nem én szoktam más szoknyája mögé bújni", mindezt akkor, amikor a kormányzati média azt sugallta, hogy a Jobbik elnöke homoszexuális.
"Orbán kérjen bocsánatot ezért tőlünk a miniszterelnökünk. Mindannyiunk, nem kétmillió ember miniszterelnöke" - mondja Schilling.
Nem hajlandók kordonok között vonulni, de mégis azt teszik
Gyémánt Ágnes is beszélt a Támogató Szülők nevében, majd az egyik szervező ismertette az álláspontjukat kordonügyben magyarul és angolul.
"Nem vagyunk hajlandóak kordonok között vonulni, szabadok akarunk lenni." Hangsúlyozta, hogy nem a rendőrség, az ellentüntetők, hanem a félelem és a megalkuvás ellen lépnek fel. "Elszántak leszünk és erőszakmentesek", a résztvevőket pedig arra kérik, kövessék a szervezők utasításait.
Zoom
A kordonok itt távolabb a mellékutcákban vannak. Ezután az útvonal az előbb bejelentett információk alapján: Bajcsy-Zsilinszky út-József Attila utca-Lánchíd-Várkert Bazár.
A 444 tudósítójának jelentése szerint a Vértanúk terénél két, "Harcos" márkájú pólót viselő rövid hajú fiatalember megpróbált bejutni a lekordonozott Kossuth térre, de a beengedő kapunál fennakadtak. A korábban a kordonok miatt síró szervezőket és a rendőröket se hatotta meg, hogy diszkriminációra panaszkodnak, kísérletüket simán visszaverték. A blog szerint a Pride-ra is érkeztek lengyel vendégtüntetők, lencsevégre is kapták őket:
Zoom
A gonosz szélsőjobboldaliak megint megpróbáltak zavart kelteni, de a békésen integető középkorúak megmelengették a 444 szívét
Helyszíni tudósítóink legfrissebb jelentése szerint a rendezvényt megzavarni jött szélsőjobboldaliak most a Lánchíd lezárásával próbálkoznak, mert megtudták, hogy arra menne a menet. Azért akadnak ennél békésebb, szívmelengetőbb szituk is, Horváth Bence jelentése szerint a Kálmán Imre utcában a kordon mögött integető középkorúak voltak, akiket a felvonulók üdvrivalgással köszöntöttek - írja a zsidó blogocska.
Zoom
Feloszlattak a Lánchidat elfoglaló a hazafias tüntetőket
Az oldalsó kis utcákban azért ott vannak kordonok, és 20-30 rendőr várakozik a mellékutcákban. A menet elején nagyjából 30 rendőr halad. Most tart az Arany János metrómegállónál a menet legeleje.
A Lánchidat elfoglalták az ellentüntetők, azon dolgoznak a rendőrök, hogy onnan kiszorítsák őket - ezt mondták a szervezők előbb.
Zoom
A rendőrség feloszlatta a szélsőséges ellentüntetők kordonját a Lánchídnál. A 444 tudósítóinak jelentése szerint az akció szakszerű volt, kétszer felszólították az ellentüntetőket, majd elvezették a közben Mária országáról éneklő csúnya szélsőségeseket. Arról, hogy bárkit előállítottak volna, egyelőre nincs értesülésük. Maga a Pride amúgy ezekben a percekben még csak a Gödörnél jár.
Zoom
Zoom
Zsindex-ajvék: "Horogkesztes nácik akartak bemenni a tömegbe"
Sajnos a portál idézett ígéretes címe csak a videón látható eset felfújását jelenti. Tiszta holokauszt.
Zoom
Ez volt az eddigi legszabadabb Pride
A menet eleje már bőven megérkezett a Várkert Bazárhoz, amikor a vége még a pesti oldalon volt. "Ez volt minden idők legnagyobb Pride-ja! Nem volt teljesen szabad, de sokkal szabadabb volt, mint a korábbi években. Fantasztikusak vagytok!" - mondta egy szervező. "Megcsináltuk!" - láthatóan nagyon büszkék és megkönnyebbültek a szervezők.
Zoom
Beértek a célba, de még nem biztos, hogy ez a vég
Vége. Az egyik szervező most mondta be mikrofonba, hogy az Erzsébet vagy a Lánchíd irányába távozzanak a résztvevők. Ugyanakkor a Lánchídon még jönnek át a vonulók, szóval kevésbé ajánlott.
A szervezők azért is megkönnyebbültek lehetnek, mert bár megjelent néhány ellentüntető, a Lánchídnál a rendőröknek fel is kellett lépniük, de a meneten eddig tudomásunk szerint semmilyen atrocitás nem történt- írja az Indez, de még nem lélegezhetünk fel, ahogy a 444 találóan megfogalmazza: a további program egyelőre zavaros.
Zoom
Zoom
Békében véget ért az idei felvonulás, már szállingóznak elfele a felvonulók. A délutáni program véget ért, este a Dürer kertben sajnos bulival folytatódnak a Pride eseményei.
(Kuruc.info MNO - Index - 444 nyomán)