A legutolsó magas szintű találkozót alig egy éve tartották, amikor Orbán Viktor miniszterelnök részt vett Simon Peresz volt izraeli elnök temetésén.
Az izraeli miniszterelnök konvoja hétfőn délután már megérkezett Budapestre. Netanjahu hivatalos programja kedden kezdődik – ellátogat magyarországi zsidó szervezettekhez, tárgyal Áder János államfővel, és Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd találkozik a visegrádi négyek vezetőivel is.
Zoom
Delegáció halad rendőri biztosítással a fővárosi Hősök terénél Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő érkezésének napján, 2017. július 17-én
Zoom
Rendőr zárja le a fővárosi Andrássy út forgalmát egy áthaladó delegáció biztosítása során a Hősök terénél
Zoom
Delegáció halad rendőri biztosítással a fővárosi Andrássy úton
Zoom
Orbán Viktor miniszterelnök katonai tiszteletadással fogadja Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt Budapesten, a Parlament előtti Kossuth téren 2017. július 18-án
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Zoom
Frissítés: Orbán holokausztozással indított
Történelminek nevezte a magyar kormányfő Benjamin Netanjahu látogatását. Kiemelte, hogy a "magyar" (!) zsidók biztonságát a magyar állam garantálja. Orbán Viktor közölte az izraeli miniszterelnökkel, hogy a zsidó élet ma reneszánszát éli Magyarországon.
Zoom
Orbán Viktor kijelentette: "hibát követett el korábban egy magyar kormány, amikor nem védte meg zsidó vallású állampolgárait, és ez bűn volt, ez soha többé nem fog előfordulni, a magyar kormány minden állampolgárát megvédi". Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben – jelentett ki Orbán Viktor.
Azt is kiemelte: az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása – amelyre harminc éve nem került sor – új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, olyan együttműködés alapja, amely a jövőről szól. A kormányfő köszönetét fejezte ki Izraelnek, amiért "hozzájárult Európa biztonságához".
Orbán egyetértett Benajmin Netanjahuval, hogy a zsidó-magyar együttműködésnek a jövőről kell szólni. Egyetértettek abban is, hogy az antiszemitizmus európai terjedését meg kell akadályozni. Magyarország elismeri Izrael önvédelmi jogát. Kiemelte: Izrael is elismerte Magyarország önvédelemhez való jogát. Mint megemlítette, Magyarország nem szeretné, ha etnikailag megváltozna a népessége.
Szólt a jövőbeli gazdasági együttműködésről is – a többi között az autóipar területén -, és örömét fejezte ki, amiért egy "hazafit" fogadhatott Magyarországon, mert szerinte a hazafias kormányok lesznek a sikeresek. Lehet tanulni Izraeltől, mert amiért nem harcolunk meg, azt elveszítjük – fejezte be szavait a magyar kormányfő.
Az Izrael-mosdatás élharcosa a kormány
Benjamin Netanjahu beszédében megköszönte a meghívást, és megtiszteltetésnek érzi, hogy az első hivatalban lévő miniszterelnökként itt járhat. Azért is érzi megtiszteltetésnek, mert Magyarország volt a modern cionizmus atyjának, Herzl Tivadarnak a szülőhelye.
Az izraeli kormányfő magyar kollégájával közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte: a találkozón megvitatták azokat az aggályokat, amelyeket a helyi zsidó közösség felvetett, és nagyon fontosnak nevezte azokat a szavakat, amelyeket Orbán Viktor most ezzel kapcsolatban mondott.
Benjámin Netanjahu üdvözölte azt is, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és élharcosa azon államok közösségének, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, a modern zsidó állam “delegitimációja” ellen.
Netanjahu arra kérte a magyarokat, hogy látogassanak el "csodálatos" országába. Végezetül ismét megköszönte a budapesti meghívást, és megjegyezte, hogy örömmel tekint a magyar kormányfővel való megbeszélések elé.
(Híradó - MTI nyomán)
Videón a két sajtónyilatkozat:
A Jobbik közleménye:
A Jobbik értetlenül áll az előtt, miért lenne történelmi jelentőségű az Orbán-Netanjahu találkozó, ha azon hivatalosan semmilyen érdemi megállapodás, döntés nem született még tervezet formájában sem. A világ két legkorruptabb kormányfőjének közös sajtótájékoztatójából ugyanis semmi konkrétumra nem derült fény. A Jobbik ezért arra kíváncsi, hogy a két testvérpárt vezetője a színfalak mögött, a háttérben miben állapodott meg, miről egyezkedett.
Bana Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Európai ügyek bizottságának alelnöke 
2. frissítés: "nem számíthat bírálatra Orbántól"
Netanjahu nem számíthat Orbán Viktortól bírálatra a ciszjordániai telepekkel kapcsolatban, és mindkét kormányfő egyetért a radikális iszlám elleni küzdelemben - írja a Die Presse.
Idézték a Háárec című izraeli napilap megállapítását, miszerint a magyar és az izraeli kormányfő osztoznak a médiával és a kisebbségekkel szembeni "antidemokratikus víziójukban".
A szintén osztrák Der Standardban A cinizmus világbajnokai címmel jelent meg kommentár Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök magyarországi látogatásáról.
Paul Lendvai, a cikk rákosista zsidó szerzője megállapította, hogy a látogatás jelentős politikai siker a vendéglátónak, Orbán Viktornak. Szerinte a visegrádi országok soros elnökeként Magyarország szervezheti meg az izraeli vezető és a négy ország kormányfőjének budapesti találkozóját is.
Lendvai szerint a Netanjahu-kormány kiemelkedő külpolitikai érdeke, hogy élénkítse kapcsolatát a "menekült"válságban nyíltan vállalt muszlim- és bevándorlásellenes négy országgal.
A szerző hozzátette, hogy az otthon növekvő korrupciós vádak alá került izraeli kormányfő nagy erkölcsi árat fizet "Európa legvitatottabb politikusánál" tett látogatása miatt.
3. frissítés: páratlan élmény: a balliberálisok zsidót szidnak
"A demokrácia lebontói"
A Demokratikus Koalíció (DK) értékelése szerint Benjámin Netanjahu egy "bűnös politikai hazárdjáték részeként" látogatott Magyarországra. Ara-Kovács Attila, az ellenzéki párt elnökségi tagja keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: noha az izraeli és a magyar miniszterelnök különbözően látja a világot, érdekeik azonosak: “egy autoriter, a demokráciát lebontani kész politika megvalósítása”.
Szóvá tette, hogy a látogatás nem a jó gazdasági, kulturális kapcsolatoknak szól, hanem “beiratkozás egy klubba, amelynek Putyin, Erdogan és Orbán a tagjai”. Ara-Kovács Attila úgy vélte: elengedhetetlen lett volna, hogy Benjámin Netanjahu elítélje az antiszemita indulatokat keltő magyar aktuálpolitikát, szerinte efelett nem lehet szemet hunyni szavazatokért cserébe. Azt kérte: a "demokratikus" pártok, szervezetek bojkottálják a két kormányfő hivatalos programjait.
Bírálat az MSZP részéről is
Az MSZP szerint Magyarország és Izrael hagyományosan szövetsége egymásnak, a két ország közötti hosszú távon fenntartható jó viszony nemzeti ügy. A szocialisták bírálták Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, mert olyan kijelentéseket tett, amellyel részévé vált a magyar belpolitikának, a kormány kampányának.
Erről Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja beszélt kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus szerint a két ország közötti jó viszony felül áll a pártok közötti vitákon és azt kívánta, hogy a két miniszterelnök találkozója kölcsönösen jó legyen mind a két országnak. Hozzátette: elítélik azt, hogy Benjámin Netanjahu partnere kíván lenni Orbán Viktor miniszterelnöknek egy olyan belpolitikai kampányban, amelynek középpontjában “az ellenségkeresés, az uszítás, a hergelés és a népbutítás áll”.
Sajnálják, hogy ez olyan időszakban történik, amikor “a gonosz és ostoba kormányzati kampány” szítja a magyarországi antiszemitizmust – közölte, hozzátéve, azt is sajnálják, hogy a miniszterelnök kijelentései a magyarországi zsidóság körében csak fokozzák a bizonytalanságot. “Értjük mi, hogy a két miniszterelnök közös főtanácsadója, Arthur Finkelstein két helyre is eladta a gyűlöletterméket, ugyanakkor nagyon reméljük, hogy kettejük találkozójának nem csak a hergelés lesz az egyetlen eredménye” – fogalmazott.
LMP: a magyar és az izraeli miniszterelnök is egyre inkább elszigetelődik
Az LMP szerint bár van nemzetközi politikai jelentősége az izraeli miniszterelnök budapesti látogatásának, de attól nem várható, hogy Magyarország hatékonyabban tudja majd a nemzeti érdekeit a világpolitikában képviselni. Ungár Péter, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten sajtótájékoztatón Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök budapesti látogatására reagálva azt mondta, önmagában a kormányfő látogatása nem probléma. A probléma a magyar külpolitikával van – folytatta -, azzal, hogy a Magyarországgal szövetséges államok vezetői nem jönnek Budapestre. Úgy látta, hogy a keleti és a déli nyitás után elérkezett a pillanat a nyugati nyitásra, arra, hogy Magyarország aktív, alakító módon, a nemzeti érdeket képviselve részt vegyen a szövetségi rendszereiben, a NATO-ban és az EU-ban.
Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy a magyar és az izraeli miniszterelnök is egyre inkább elszigetelődik a nemzetközi színtéren, és az egymással való kapcsolattartásban próbálják ezt az elszigetelődést feloldani. Az a semmitmondás, amit a találkozó utáni nyilatkozatokban lehetett tapasztalni, azt mutatja, hogy a kétoldali kapcsolatok nem fognak jelentős részben hozzájárulni ahhoz, hogy Magyarország a nemzeti érdekeit hatékonyabban tudja a világpolitikában képviselni – mondta.
A Párbeszéd legalább őszinte: lezsidózták Sorost
A Párbeszéd arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be a kettős beszédet, és Orbán Viktor ne csak elmondja azt, amit az adott pillanatban hasznosnak vél, hanem tettekkel is demonstrálja. Az ellenzéki párt ezt arra reagálva közölte kedden az MTI-vel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel való találkozója után kijelentette: Magyarország bűnt követett el, amikor a második világháborúban nem védte meg zsidó állampolgárait. A kormányfő közölte: Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben.
Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja közleményében azt írta, ideje volt kimondani ezeket a fontos mondatokat, de ideje lenne ebben a témában is befejeznie a kormánynak a kettős beszédet. Feltette a kérdést, hogyan lehet hinni a magyar miniszterelnöknek, aki korábban azt a Horthy Miklóst méltatta, akinek jelentős szerepe volt abban, hogy a magyar kormány bűnt követett el a zsidóság ellen. Az évek óta tartó tiltakozás ellenére miért támogatta Orbán Viktor a mai kijelentésével teljesen ellentétes üzenetű, “felelősséghárító Szabadság téri emlékmű felállítását?” – kérdezte az ellenzéki politikus.
A politikus közleményében arra szólította fel Orbán Viktort, hogy ne csak elmondja, amit az adott pillanatban hasznosnak vél, hanem tettekkel is demonstráljon, a kormány pedig határolódjon el Horthy Miklóstól és hagyatékától. Azt is kérte, hogy a kormány ne egy ismert zsidó milliárdossal próbáljon alaptalanul riogatni, és hagyjon fel a gyűlöletkeltő propagandával.
(MTI nyomán)
Így festett a nagy barátkozás Netanjahuék szemszögéből:
4. frissítés: "új szakaszba léphet az együttműködés"
Magyarország és Izrael együttműködése új szakaszba léphet, mert mindkét ország az autóipar legújabb fejlesztéseire fókuszál, ami új együttműködési lehetőségeket nyit a kétoldalú kapcsolatokban - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az Inforádió Aréna című műsorában.
A tárcavezető úgy vélte: jelentős dolog, hogy a rendszerváltozás óta először látogat Budapestre izraeli miniszterelnök, aminek több oka van. Egyrészt Magyarország tölti be a visegrádi csoport (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) elnökségét, és a V4 tagjai európai összevetésben azon országok közé tartoznak, amelyek mindig is a korrekt, "fair" megközelítést szorgalmazták Izraellel szemben – magyarázta.
Úgy vélte, másrészt Magyarország több nemzetközi fórumon is kiállt Izrael mellett, és mindig "kiegyensúlyozott megközelítést" tanúsított Izraellel szemben. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a V4-et négy szuverén ország alkotja, ezért teljesen természetes, hogy bizonyos kérdésekben más az álláspontjuk, ezt “nem kell tragédiaként felfogni”. Ugyanakkor sok az érdekegybeesés közöttük például az EU jövőjéről szóló vitában, a Brexitet, a következő uniós költségvetést vagy a migrációt illetően – mutatott rá. Elmondta: elnöksége alatt Magyarország erősíteni akarja a V4 globális szerepét, ennek jegyében egyeztettek két hete az egyiptomi elnökkel, most pedig az izraeli miniszterelnökkel. “Aktív elnökség” lesz, amit a helyzet indokol, hiszen Európa történelmi kihívásokkal néz szembe – mondta az MTI beszámolója szerint.
5. frissítés: a kormány annyira fontosnak tartja a látogatást, hogy kronológiát is közöltettek az MTI-vel:
Közel három évtized után után először látogatott Magyarországra izraeli miniszterelnök. Benjamin Netanjahu látogatása Orbán Viktor 2016. szeptemberi jeruzsálemi útját követi, mikor a magyar miniszterelnök részt vett Simon Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli államfő és miniszterelnök temetésén.
Hazánk 1948 májusában ismerte el Izrael államot, amellyel követi szintű diplomáciai kapcsolatot létesített. 1967. június 12-én a hatnapos izraeli-arab háború miatt a magyar kormány – a Varsói Szerződés döntésének megfelelően – megszakította a diplomáciai kapcsolatokat.
A két állam 1987. szeptember 17-én állapodott meg újból érdekképviseletek kölcsönös felállításában, amelyek 1988. március 14-én nyíltak meg. Horn Gyula és Móse Arensz külügyminiszterek 1989. szeptember 18-án írták alá Budapesten a diplomáciai kapcsolatok nagyköveti szintű helyreállításáról rendelkező okmányokat.
A magyar-izraeli kétoldalú felsőszintű látogatások 1989 óta:
1989. április 18. – Jichak Samir izraeli miniszterelnök villámlátogatást tett Budapesten, megbeszélést folytatott Grósz Károllyal, a Magyar Szocialista Munkáspárt főtitkárával és Németh Miklós miniszterelnökkel.
1991. május 13-15. – Antall József miniszterelnök – első magyar kormányfőként – hivatalos látogatást tett Izraelben. Május 14-én Jeruzsálemben izraeli partnerével, Jichak Samirral beruházásvédelmi egyezményt, műszaki-tudományos együttműködési szerződést, valamint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló megállapodást írt alá.
1991. június 11-17. – Hájim Herzog személyében először járt izraeli elnök Budapesten, hivatalos látogatása során tárgyalt Göncz Árpád köztársasági elnökkel, Antall József miniszterelnökkel, Szabad Györggyel, az Országgyűlés elnökével, és találkozott a magyarországi történelmi egyházak vezetőivel.
1992. szeptember 20-23. – Göncz Árpád köztársasági elnök hivatalos izraeli látogatásán Hájim Herzog izraeli államfő mellett találkozott Jichak Rabin miniszterelnökkel, Jichak Samirral, az ellenzék vezetőjével, az izraeli gazdasági és pénzügyi élet képviselőivel, továbbá a zsidó államban élő magyar ajkú közösség képviselőivel.
1995. november 6. – Horn Gyula miniszterelnök és Kovács László külügyminiszter Tel-Avivban részt vett a november 4-én meggyilkolt Jichak Rabin izraeli kormányfő temetésén.
2004. április 13-15. – Móse Kacav izraeli elnök magyarországi állami látogatásán találkozott Mádl Ferenc köztársasági elnökkel, Medgyessy Péter kormányfővel és Kovács László külügyminiszterrel, s megbeszélést folytatott Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével. Az izraeli elnök köszöntőt mondott a magyarországi holokauszt 60. évfordulója alkalmából átadott Páva utcai Holokauszt Emlékközpont megnyitóján.
2008. március 2-7. – Sólyom László köztársasági elnök izraeli hivatalos látogatása során Jeruzsálemben megbeszélést folytatott Simon Peresz izraeli elnökkel, Ehud Olmert kormányfővel, Cipi Livni külügyminiszterrel és Benjámin Netanjahuval, az ellenzék vezetőjével. A magyar államfő beszédet mondott az izraeli parlament plenáris ülésén. Sólyom László Tel-Avivban találkozott a Magyarországról, illetve a környező térségekből elszármazott magyar ajkú izraeliek képviselőivel.
2009. június 22-24. – Bajnai Gordon miniszterelnök hivatalos izraeli látogatásán Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott megbeszélést, s tárgyalt Simon Peresz államfővel, Reuven Rivlinnel, a kneszet elnökével, Avigdor Liberman külügyminiszterrel, valamint az ellenzéki Kadima párt vezetőjével, Cipi Livni volt külügyminiszterrel. A kormányfő ellátogatott a Jad Vasem holokausztmúzeumba is.
2012. július 16-18. – Hivatalos látogatást tett Izraelben Áder János köztársasági elnök, aki Jeruzsálemben megbeszélést folytatott Simon Peresz izraeli államfővel és Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, beszédet mondott a második világháború alatt a deportálástól magyarországi zsidók ezreit megmentő svéd diplomata, Raoul Wallenberg tiszteletére rendezett megemlékezésen az izraeli parlament épületében. Áder János ellátogatott a Jad Vasem Intézetbe, és találkozott a magyar ajkú izraeli közösség képviselőivel.
2016. szeptember 30. – Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben részt vett Simon Peresz Nobel-békedíjas volt izraeli államfő és miniszterelnök temetésén.
2017. július 17. - Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök konvoja hétfőn délután már megérkezett Budapestre. Hivatalos programja kedden kezdődik – ellátogat magyarországi zsidó szervezettekhez, tárgyal Áder János államfővel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd találkozik a Visegrádi négyek vezetőivel is.