Bekapcsolva maradt Benjamin Netanjahu mikrofonja a V4-ekkel való zártkörű találkozása közben, így kiszivárgott a felvétel, amelyen az Európai Unió Izrael-politikáját szidta. A felvételt az izraeli Háárec tette közzé, azon pedig Netanjahu a magyar, a cseh, a lengyel és a szlovák vezetőknek "őrültnek" nevezi az EU Izraellel szembeni viselkedését.
Zoom
Az izraeli lap azt írja, bár Netanjahu zártkörű találkozón vett részt, a mikrofonja bekapcsolva maradt, és amit mondott, azt az összes újságíró hallhatta azon a fejhallgatón keresztül, amit korábban kaptak. Az adást néhány perc után szakították csak meg.
A véletlenül kiszivárgott felvételen Netanjahu arról beszél, hogy az EU az egyetlen olyan államszövetség, amely politikai alapon ítéli meg az Izraellel való kapcsolatait.
Szerintem ez őrültség! - mondta Netanjahu a felvételen, hozzátéve, hogy "nem a saját, vagy Izrael érdekeiről beszél, de szerinte ez Európa érdekeivel is ellentétes, mert Izrael elöl jár az innovációban".
Netanjahu ezután arról beszélt, hogy szeretné, ha a V4-ek (illetve most már V5-ök) képviselnék az érdekeit az EU-ban,
"Ami ebből a találkozóból kisülhet, az talán az, hogy az európai kollégáik felé kommunikálhatják, hogy segítsék Európát kétszeresen is! Hogy ne ássák alá az egyetlen nyugati országot, amely megvédi az európai értékeket és az európai érdekeket, és megelőzi a következő tömeges bevándorlást Európába. Úgyhogy ne támadják Izraelt, hanem kezdjék el támogatni Izraelt!" - érvelt Netanjahu a közép-európai vezetőknek.
(HVG nyomán)