Szerda este a Dohány utcai zsinagógában Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közösen emlékezett meg a "holokauszt áldozatairól" a Mazsihisz meghívására. Heisler András, a szövetség elnöke is felszólalt, aki szóvá tette Orbán korábbi Horthyt méltató kijelentéseit is.
Zoom
Orbán mellett balra Heisler András, a Mazsihisz elnöke, jobbra Frölich Róbert országos főrabbi várja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt a Dohány utcai zsinagóga bejáratánál
A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott, hogy "Magyarország felemás módon nézett szembe a holokauszt folyamatával", az akkori kormány és a kormányzó felelősségével, mint ahogy még mindig nem zárult le maradéktalanul a "zsidó kárpótlás", és megoldatlan az egyházakat ért jogsérelmek orvoslása is.
Hozzátette: örültek Orbán Viktor keddi nyilatkozatának, amelyben bűnnek nevezte Magyarország második világháborús szereplését, és azt mondta, ez "jó irányba tett lépés".
Zoom
Heisler beszélt a Soros-ellenes plakátkampányról is, és azt mondta, rossz érzést kelt a zsidókban, számára ez elfogadhatatlan, "a zsidók elkezdtek félni". Mint mondta, felelős kormányfő emellett nem mehet el szó nélkül, mert szerinte senkinek az arcán nem éktelenkedhet a "büdös zsidó" felirat.
A Mazsihisz elnöke Netanjahuhoz fordulva azt mondta, hidegzuhanyként érte őket, amikor Izrael budapesti nagykövete előbb elítélte a Soros-kampányt annak antiszemita felhangja miatt, majd az izraeli külügyminisztérium visszavonatta a nagyköveti nyilatkozatot. Szerinte csak erős diaszpóra képes segíteni Izraelnek, de kijelentette azt is – visszafordulva Orbánhoz –, amiben egyetértés van, abban segítik a magyar kormányt.
A rendezvényen beszélt Orbán Viktor is, aki arról beszélt, hogy olyan jövőt képzelnek el, amelyben összeköt továbbá a külső fenyegetésekkel szembeni önvédelem, a terrorizmus elleni küzdelem, a modern technológia, innováció és kutatás, a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok, a kultúráik közötti mély kapcsolat. "Összeköt az identitásunk magabiztossága, az, hogy "tudjuk, kik vagyunk", és büszkék vagyunk arra, akik vagyunk" - fogalmazott.
Zoom
Orbán Viktor hangsúlyozta: elsősorban azonban olyan jövőt képzelnek el, amelyben összeköti őket egymás kölcsönös tisztelete. A miniszterelnök kiemelte: ma Magyarországon a zsidó élet a reneszánszát éli, és azt kívánják, hogy a "magyar" zsidóság alkotó energiái "szabadon kibontakozzanak".
A miniszterelnök beszédében nem reagált Heisler András szavaira.
Benjamin Netanjahu arról beszélt, hogy a cionizmus megszületésével együtt a pusztítás is megszületett a világban, de köszöni Orbánnak azokat, amiket a zsidóságért tesz. Izrael vezetője leginkább a zsidóság teljesítményét méltatta beszédében, Herzl Tivadart kiemelve, aki megálmodta Izrael államot.
Zoom
Netanjahu szóvá tette, hogy vannak antiszemita megmozdulások a világban, ő maga Párizsból érkezett Magyarországra, ott neki Macron azt mondta, az anticionizmus az antiszemitizmus egy fajtája. Rejtett antiszemitizmus Netanjahu szerint is létezik, de ő köszöni Orbánnak, hogy ezzel szemben fellép. Szerinte nagy barátság van a két nép között, amit nagyon szépen köszön.
(MTI - HVG - 24.hu nyomán)
Frissítés: videón Heisler szavai: