Erősíthető-e a közép-európai identitás, létezik-e egyáltalán ilyen? És milyen ellenerők hatnak, amelyek a magyar–lengyel tengely, a visegrádi együttműködés vagy bármilyen más térségbeli összefogás szétverésében érdekelt? Ezek a kérdések dominálják a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor hivatalos programjait, melyek zárórendezvénye Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szombat délelőtti előadása.
Kárpát-medencei csúcstalálkozóként vezette fel röviden a beszédeket Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának - a tusnádi házigazda szerepét is betöltő - elnöke.
Tőkés: a kereszténység háttérbe szorításával Európát gyengítik meg
Tőkés László püspök, EP-képviselő bibliai idézettel és hasonlattal a kőszikláról beszélt, mire építeni érdemes - egy olyan időben is, amikor Európának alapvetések megfogalmazására volna szüksége. De a kereszténység háttérbe szorításával éppen Európa alapjait gyengítik meg.
Hazai, nemzetpolitikai vizekre térve az ellenzéki politika keszekuszaságáról beszélt, ideértve a bukaresti pártok lehetetlen politikáját is. Ehhez képest Tusnádon hűek maradtunk értékeinkhez - szögezte le - ám román partnereinket elveszítettük közben. A következetlenségek sorában említi azokat a magyar politikusokat, akik tetteikkel a magyar kormány elleni küzdelmük közepette az erdélyi magyarság érdekeivel szemben cselekedtek.
Zoom
Üdvözli, hogy a román államelnök végre eljött Székelyföldre, azt azonban sajnálja, hogy ma nem ül itt Orbán Viktorral együtt a színpadon.
Végtelenül cinikus, hogy olyanok támadják Orbán Viktort, akik a migráció támogatásával éppen szétverik Európát - tért át a püspök az előre jelzett témára, egyértelművé téve, hogy a multikulturalizmus bukott eszme. Az önvédelemhez ellenben - mint az izraeli miniszterelnökkel közösen a minap Budapesten is leszögezték - mindenkinek joga van.
Orbán ezermilliárdos államososításról beszélt, a mészárosításról már megfeledkezett
Orbán Viktor miniszterelnök beszéde elején Közép-Európa fontosságáról beszélt, emlékeztetve, Obama amerikai elnök annak idején Kairóban kezdte meg külföldi látogatásainak sorát, Trump Varsóban. Egyesek szerint az új amerikai elnök színre lépésével szemmel láthatóvá vált az a küzdelem, amit a globalisták és a nemzetekben gondolkodók vívnak. Ebben mi magyarok előre szaladunk időben, a globális elitek és a hazafias érzelmű vezetők harcában Magyarország a jó oldalon, az utóbbiak oldalán áll. Mi adja egy ország erejét? - tette fel a kérdést a kormányfő. Először is a saját pénzéből él, és az olyan szervezeteket, mint az IMF hazaküldi. A vállalatok eladósodásától a devizahiteles válságig ezt a problémát sikerült kezelni. A másik a pénzügyi erő, ahol az emberek dolgoznak, és van növekedés. A legfontosabb szektorokban nemzeti tulajdoni többség is szükséges, az állam mintegy ezermilliárd forintot költött arra, hogy visszavásároljon korábban hanyagul értékesített vállalatokat.
Elvette a pénzt a gazdag multiktól, hogy a családoknak adja, de a fiatalok valahogy mégis külföldön kalandoznak
A világon emellett - folytatta a sort Orbán Viktor - azok a népek maradhatnak csak meg, amelyek legalábbis újrateremtik magukat. Ehhez a kormány családtámogatást tud nyújtani, de a nők döntésén múlik a legtöbb.
- Ehhez onnan van pénz, hogy elveszem a multiktól - fogalmaz. Példaként említi, hogy 272 milliárdot vonnak el a bankszektortól, 120 milliárdot az energiaszektortól, 55 milliárdot a telekommunikációs ipartól. Ezt mind a családoknak adják, így áll össze a családpolitika anyagi háttere.
Biztonságra is szükség van, a határok védelmére. Kulturális identitás nincs stabil etnikai összetétel nélkül, egy erős ország nem engedheti meg magának ennek megváltoztatását.
Zoom
Bekopogtattunk a jövő iparának ajtaján elkezdtük megszervezni a világ magyarságát. Ha a világban rálépnek egy magyar lábára, akkor Budapesten egy piros lámpának ki kell gyulladnia - így a miniszterelnök.
A vizes vb egyfajta magyarázataként elmondta, képesnek kell lenni világméretű események megrendezésére, amire Bécs és Isztambul között mi vagyunk csak képesek.
Amire még nagy szükség van, az a hadsereg, amiben lehetőségeink még korlátozottak. De haderőfejlesztési program indult, ami ezt a lábat is meg fogja erősíteni.
Akadnak azonban területek, ahol dimenzióváltás kell. Ilyen a demográfia ügye, bár örömteli, hogy 1,2-ről már 1,44-re emelkedett a gyermekek átlagos száma családonként, ám ez még nagyon messze van a kettőtől.
Nem szabad szolidárisnak lenni az ellentétes eszmékkel
Európa fő kérdése, hogy az európaiaké marad-e. A 15 év alattiakat elnézve láthatjuk igazán, milyen világ vár ránk. Az idei nagy felmérésből - amelyet a kormány rendre elvégeztet - kiderül, az európai összlakosság 81 százaléka szerint veszélyeket rejt a migráció, 76 százalék szerint az Európai Bizottság ezen probléma kezelésében gyenge teljesítményt nyújt.
A migráció semmire sem megoldás, sokat elárul, hogy az európaiak legkevésbé attól tartanak, hogy az érkezők elveszik a munkájukat. Akik velük akarnak gazdasági növekedést elérni azok olyanok, mint aki tengervízzel oltaná a szomját.
Az európai létezés céljaival ellentétes eszmékkel nem szabad szolidárisnak lenni, mert annak vége az önfeladás - szögezte le a meggyőződését a széljárás szerint váltogató kormányfő.
Timmermans EB-alelnök Soros főinkvizítora
Soros György neve először, talán meglepő módon, csak a beszéd 30. perce körül került elő. Soros ma Orbán Viktor szerint Brüsszelben könnyebben tudja érvényesíteni akaratát, mint Washingtonban vagy Tel Avivban. A főinkvizítor ma a kormányfő szerint Timmermans bizottsági alelnök, akinek célkeresztjében éppen Lengyelország áll. Magyarország viszont minden jogi eszközt fel fog használni, hogy kifejezze szolidaritását a lengyelek felé.
Az uniónak, az Európai Bizottságnak vissza kell nyernie függetlenségét a Soros-birodalomtól, miután a milliárdos kész programot dolgozott ki a kontinens tönkretételére. Megroppantották szerinte azt a bizalmi alapot, ami a 28 miniszterelnököt korábban összekötötte. Európa megreformálása csakis a migráció megfékezésével kezdődhet, majd a törvényellenesen érkezetteket ki kell szállítani az EU területéről.
Európai haderő, szerb uniós tagság, török- és oroszbarátság
Hozzá kell kezdenünk az európai katonai erő felállításához, ahogyan azt már egy évvel ezelőtt is sürgette ugyanitt. A következő lépés pedig az, hogy Szerbiát fel kell venni az unióba (fideszes támogatással a magyargyűlölő elnököt már sikerült összehozni, a szövetséges VMSZ pedig a magyar nyelv ellen is harcol - a szerk.), majd pedig történelmi szerződést kell kötni Törökországgal és Oroszországgal.
Európában a kereszténydemokrata pártok már nem keresztények, a liberális elvárásokat teljesítik. A szociáldemokraták sem szociáldemokraták, a munkások eltűntek a háttérből, főleg azért, mert az ilyen munkákat kiszervezték már Európából. Egy céljuk a kulturális véleményformálás feletti erő megtartása. A kevert, migránosokkal vegyített európai társadalom felépítése a velünk szemben állók célja.
Dübörög a kampány: Orbán és a Fidesz Európa egyedüli jövője
Mi a közelgő magyarországi választás tétje? - tette fel az újabb kérdést Orbán Viktor.
Amíg ő a kormányfő, addig a kerítés a helyén marad, Európát meg fogja védeni. A baloldal ezzel szemben szétosztaná a migránsokat, Európát átadnák a kevert összetételű jövő számára. Így a választásnak már európai tétje van. Ugyanígy cél, hogy az elvont hatásköröket a nemzetállamok visszaszerezzék Brüsszeltől.
Zoom
Vannak érdekek, amelyek gyengítenék a V4-eket, és ha más kerül hatalomra, ezt a céljukat el is érhetik - vélte a miniszterelnök. Olyan korszak köszönthet Magyarországra, amikor építés helyett újra rombolás következhet.
Nemzetünk visszanyerheti erejét és önbizalmát, ehhez Trianon óta soha nem álltunk olyan közel, mint most. Ha más nyer a választásokon, mindez oda lehet Orbán Viktor szerint. Egy gyenge anyaország pedig a határon túliakat sem tudja megvédeni. Akik ezt akarják, azok nem az önök barátai - üzente. Éppen ezért választási regisztrációra buzdított, ahogyan a Tusnádon felszólaló többi fideszes politikus is tette.
Mi vagyunk Európa jövője - zárta idei előadását Orbán Viktor.
Támogatja az autonómiát, jobb híján
Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta: „Az autonómiát támogatom. Jobb híján.”
Az RMDSZ-szel való viszonyra vonatkozó kérdés kapcsán arról beszélt, hogy egyvalamin nincs mit gondolkodni, kire szavaznak az emberek. Így Magyarország miniszterelnökeként nem hagyhatja figyelmen kívül, hogy a közösség őket támogatja, így jó viszonyt kell ápolni a párttal.
Emellett örömét fejezte ki, hogy Erdélyben is létrejött a Magyar Művészeti Akadémia.
A brexit kapcsán kijelentette: az Egyesült Királyság a barátunk, akkor is, ha nem tagja az EU-nak.
Nagyon helyes: falusi és Kárpát-medencei népességmegtartó program is kell
Arról is beszélt, hogy az anyaországon bevezetett szociális és családi kedvezmények szerinte kiterjeszthetők a határon túlra is, de csak nagyon óvatosan, „lépésről lépésre kell haladni”. A csokról azt mondta, nincs vele teljesen megelégedve, mert a falusiaknak nem elég vonzó. Először egy falusi népességmegtartó program kell, aztán jöhet egy Kárpát-medencei – mondta.
Igazságtalan, a kettős mérce megnyilvánulása, amit a lengyelekkel az EU csinál. „Szolidárisak vagyunk Lengyelországgal” – jelentette ki a miniszterelnök.
Csak akadt egy lány, aki rajongás helyett sípolni akart, de a fideszesek megtépték
A kérdések közben egy lány sípolni kezdett, megrángatták, földre vitték, aztán egy biztonsági őr kivezette, hogy fájjon neki. Néhányan a „büdös kurva” jelző bekiabálásával kommentálták a történteket, egy suttyó fogkiverést helyezett kilátásba.
Sorossal is elvoltak egy országban
Még lehetünk keményebbek a Soros-birodalom képviselőivel - viccelt Orbán, de az EU-ban vannak határok, ezt nem lépjük túl. Mások átlépik a határt, a kormány nem. Mi elvoltunk Soros Györgyékkel is elvoltunk egy országban, míg a viták természete eszményekről, filozófiáról szól. Ha világ választ is el, lehet értelmesen beszélni. A liszt ott dőlt ki, mikor a Soros birodalom a nemzetbiztonság területére lépett, ott nincs pardon. Arra kezdte használni a pénzét, hogy migránsokat szállítson Európába, ez ellentétes a biztonsággal, sérti az ország nemzetbiztonságát. Ez nem róla szól, a biztonságról. Soros György nem élvezhet területen kívüliséget. (A magyar állampolgársággal is rendelkező, budapesti díszpolgár zsidó gazember ellen persze nem léptek fel soha - a szerk.)
Már hét éve dolgozik azon, hogy Izraelnek is érdeke legyen a magyar (?) siker
A miniszterelnöknek feltették azt a kérdést is, hogy Putyin vagy Trump. Erre egy Hitler és Sztálin közötti választást felvető anekdotával válaszolt, majd azt mondta, hogy rossz kérdésre nem lehet jó választ adni. A kormányfő szerint olyan politikát alakítottak ki, hogy Oroszországnak és az Egyesült Államoknak is érdeke, hogy Magyarország sikeres legyen. Továbbá Kínának, Izraelnek és Törökországnak is. Szerinte hét éve így rakták össze a politikájukat, ez a nemzeti önérdek.
Sok pénzzel segítik a muszlim bevándorlókat, de nem szívesen büszkélkednek vele
A bevándorlók kapcsán visszautasította azt a vélekedést, hogy szívtelenek lennének. Hozzátette: komoly pénzzel segítenek muszlimokat is. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a magyar nehezen dicsekszik, ezért ők is nehezen beszélnek ezekről. A Fideszben sem talált még olyan embert, aki kiállna, és ezt rendszeresen elmondaná.
„Sem fából, sem vasból nem vagyok, én is ember vagyok, szükségem van a támogatásra, és köszönöm, hogy ezt önöktől minden évben megkapom” – ezekkel a szavakkal búcsúzott Orbán Viktor a közönségtől.
Frissítés: Vona: a józan ész helyett, rögeszmék irányítják Magyarországot
Orbán Viktort ismét bebizonyította, tisztességes bérek és nyugdíjak, modern egészségügy és oktatás helyett csak egy valamit tud adni a népnek: ellenségképet - írja közleményében Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Alább a folytatás.
A magyaroknak elegük van az állandó háborúskodásból, a hatalmi arroganciából, a korrupcióból. Magyarországnak nyugalomra van szüksége, ehhez pedig erős határőrségre, nyugati bérekre, színvonalas egészségügyre, és modern oktatásra, de legfőképp tisztességes kormányra, amely a szocialista helytartók és a fideszes oligarchák helyett a nép pártján áll.
Orbán Viktor azonban továbbra sem képes az emberek valódi problémáival foglalkozni, helyette a saját démonaival küzd. Nem az ország sorsáért, hanem a saját hatalmáért aggódik, ezért bukása szükségszerű, hogy Magyarország az orbáni rögeszmék helyett a józan ész útjára léphessen.
Ennek érdekében a Jobbik-kormány 2018-tól felszámolja a rendszerszintűvé vált korrupciót, hogy jusson pénz bérekre, nyugdíjakra, egészségügyre és oktatásra. Magyarország a fokozódó nemzetközi elszigetelődés helyett a Jobbik által kiharcolt európai szintű bérunió révén egy új, igazságos és szolidáris Európa zászlóvivője lesz, ahol egyenlő munkáért egyenlő bér jár, és ahol végre mindenki a saját szülőföldjén boldogulhat. Mert csak az az ország lehet sikeres, amelyet nem elhagynak, hanem ahová visszaköltöznek a polgárai.
Botka: Oroszországra vagy Európára szavazunk 2018-ban
Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint a 2018-as választások tétje az, hogy Orbán Viktorra vagy Európára szavaznak-e a magyarok. (Botka Európa alatt a brüsszelita, liberális EU-t és a lerombolás alatt álló kotnienst érti - a szerk.)
A szocialista politikus az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a kormányfő Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban (Tusványos) elmondott beszédére reagálva úgy fogalmazott, a jövő évi voksolás tétje, hogy Magyarország Oroszországhoz vagy Európához akar-e tartozni, továbbá az is, hogy az emberek egy leszakadó, igazságtalan Magyarországra vagy egy egyenlőségre és igazságos épülő jövőre szavaznak.
Orbán Viktor célja, hogy szembeállítsa Magyarországot és a magyarokat Európával, ehhez felhasználva a visegrádi négyeket is - fejtette ki Botka László, hozzátéve, sikeres Európa nélkül nincsen sikeres Magyarország sem.
Kiemelte, a baloldal szerint is meg kell védeni Magyarországot, amelynek legfőbb problémája a történelmi léptékű kivándorlás, amiért szerinte Orbán Viktor politikája felelős.
A magyar történelem egyik legnagyobb exodusa elé nézünk, ha nem sikerül változtatni a Fidesz-KDNP csupán a vagyonosoknak, jómódúaknak kedvező gazdaságpolitikáját - írta Botka László.
Az MSZP olyan országot szeretne, ahol nem csak a kiválasztott kevesek, hanem mindenkinek van esély a továbblépésre, ahol nem zárják el a társadalom kétharmada elől a boldogulás lehetőségét - közölte az MSZP kormányfőjelöltje, aki szerint, ha 2018-ban minden elégedetlen elmegy szavazni, akkor kormányváltás lesz.
Az Európai Egyesült Államokban hisz a DK
A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök teljesen elvesztette kapcsolatát a magyar valósággal, és rabja lett a saját propagandájának.
Nagy-Huszein Tibor, a párt alelnöke ezt Orbán Viktor Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagálva közölte szombaton Budapesten sajtótájékoztatón.
A DK-s politikus szerint semmit nem lehetett megtudni a beszédből arról, hogy mik az ország valós problémái, hogy miért megy tönkre az egészségügy és az oktatás, hogy miért Magyarországon az egyik legalacsonyabb a fizetés az unióban.
Ehelyett az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor összeesküvés-elméleteket mondott az unióval kapcsolatban, és olyan szövetségekről beszélt, amelyek az unióval ellentétesek, így felmerülhet, hogy mégis ki akarja vezetni az országot az európai közösségből.
Nagy-Huszein Tibor elmondta, Orbán Viktor szerint nem erős ország az, amelyik nem a saját pénzéből él, ehhez képest az Orbán-kormány "egy buszmegállót sem" épített az unió pénze nélkül.
Hangsúlyozta: az országnak 2018-ban két választási lehetősége lesz: Orbán Viktor vagy az Európai Unió. A DK hisz egy olyan európai egyesült államokban, amelyben Magyarország egyenrangú partnerként tud részt venni (az önfeladás eszméjét terjesztő pártocskától az egyenrangúság hangsúlyozása nem teljesen hiteles - a szerk.).
A pöttömnyi LMP szerint ők jelentik az alternatívát minden magyar ember számára
Szél Bernadett, az LMP társelnöke szerint a Fidesz nem Európa jövője, hanem Magyarország múltja; kormányzása alatt rosszul járt a magyar emberek többsége.
Szél Bernadett szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében Orbán Vikor miniszterelnök Tusnádfürdőn elmondott beszédére reagálva azt írta: a Fidesz kormányzása alatt "nőtt Magyarország kiszolgáltatottsága, megroggyant hagyományos, stabil nemzetközi kapcsolatrendszere és a magyar emberek túlnyomó többsége rosszul járt".
Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, Orbán Viktor legkevésbé sem a jövő: a Fidesz és a rendszerváltás óta hivatalban lévő kormányok a múlt részei, nincs rájuk szüksége a megújuló Magyarországnak.
Hangsúlyozta: az LMP valós alternatívát kínál minden magyar embernek, aki megújulást és "végre tisztességes kormányzást" akar Magyarországon.
2. frissítés: Kósa: fantasztikus a teljesítmény 2010 óta
Kósa Lajos szerint Orbán Viktor beszédének a legfontosabb felvetése az volt, hogy a 2018-as magyarországi parlamenti választások után sikerül-e megvédeni az országot a migránsok áradatától.
A Fidesz frakcióvezetője tusnádfürdői sajtótájékoztatón foglalta össze Orbán Viktor miniszterelnöknek a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott szombati előadásának a lényegét.
Kifejtette: a beszéd Európa és Magyarország legégetőbb problémájával, a migrációval foglalkozott. Hangsúlyozta: a kormányfő világossá tette, hogy "a következő választás tétje, hogy megvédjük-e az országot, az országot védő kerítést vagy olyan politikai erők győznek, akik elbontják a kerítést, és beengedik a migránsokat annak a politikának megfelelően, amit Brüsszel képvisel".
Kijelentette: az ellenzék egyetlen erejére sem lehet számítani az ország védelmében. Úgy vélte: "a korábban nemzeti pártként feltűnő Jobbik is beállt a Soros-táborba", és minden fontos ügyben a magyar kormány és a Fidesz-KDNP ellen lép fel.
Kósa Lajos szerint Magyarország 2010 óta fantasztikus teljesítményre volt képes, és a fejlődés folytatására csak a Fidesz-KDNP-koalíció képes. Úgy vélte, a folytatás a feltétele annak is, hogy a határon túli magyarokon is tudjanak segíteni. Azt tartotta az előadás legemlékezetesebb mondatának, hogy "1990-ben azt gondoltuk: nekünk van szükségünk Európára, most azt látjuk, hogy Európának van szüksége ránk" - idézte fel a frakcióvezető.
Provokáció volt a fütyülés
Kósa Lajos provokációnak nevezte, hogy Orbán Viktor előadása alatt egy nő sípolni kezdett a hallgatóságban, és köszönetet mondott azért, hogy a rendezők a sípolót "kimentették a tömegből". Úgy vélte, a provokáció veszélyes, mert erőszakot szülhet. "A provokációt és az erőszakot is elítéljük" - jelentette ki. Hozzátette, sportmérkőzéseken is provokációnak minősül, ha valaki az egyik csapat mezében jelenik meg a másik csapat szurkolótáborában. Ilyenkor a provokátort a biztonsága érdekében kell kimenteni az ellenséges közegből. Hozzátette: "a teljesen véletlenül ott tartózkodó újságírók dokumentálták, hogy mi következett be, úgyhogy ezt mindenki saját szemével láthatja".
A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a választások jelenleg érvényes szabályozása nem változik. Kijelentette: az utolsó teljes parlamenti ülésszak idején, amely ősszel kezdődik, a választási eljárási törvényt, és a választást érintő szavazójogi törvényt biztosan nem fogják már módosítani.
Szegényebbek lennénk cigányaink nélkül
Szintén kérdésre reagált Balog Zoltán korábbi szavaira is. Balog azt mondta egy pódiumbeszélgetésen, hogy „a magyar közösségek és a kormány sem döntötte el azt a kérdést, hogy a határon túli, magyarul beszélő cigányok tehertétel vagy erőforrás".
Kósa erről most azt mondta, beszélt Balog Zoltánnal erről, és ezt úgy kell érteni, hogy a magyar politikában van egy olyan vita, hogy hogyan tekintsünk a magyarországi cigányságra. Igazából bajt jelentenek, tehát nehézséget, feladatot, erőfeszítést, vagy lehetőséget?
Én a lehetőség talaján állok. Én azt gondolom, hogy a magyar cigány honfitársainktól nagyon sok mindent lehet tanulni. Nagyon sok mindent kell értük tenni, de nagyon nagy erőforrást is jelentenek. Nélkülük szegényebbek lennénk – mondta, hogy de értelemszerűen az erőforrás is olyan, hogy nagyon sok mindent kell tenni azért, hogy az erőforrást jól tudjuk használni. Kósa szerint az is élő és aktív vita Magyarországon, hogy a cigányokkal kapcsolatos oktatásban erőltessük-e az integrált oktatást.
Azt lehet mondani, hogy csak mérsékelt sikereket értünk el ezzel, mondta, a felzárkóztató tehetséggondozó oktatási rendszert pedig az ellenfelek szegregációnak állítják be, pedig ez nem igaz szerinte. A kérdés pedig az, hogy szabad-e az iskolákban olyan felzárkóztató oktatást csinálni, amiben szükségszerűen sokkal több cigány gyerek kerül be, mint nem cigány, de ez nem ellenük van, hanem értük.
(Kuruc.info - MNO - HVG - MTI nyomán)