Terjedelmes cikkben elemzi Mészáros Lőrinc sikerét a Bloomberg Businessweek. Az amerikai gazdasági magazin arról értekezik, mi hajtja a világ legjobban teljesítő részvényét, ami történetesen a felcsúti polgármester érdekeltségébe tartozó Konzum Nyrt.
Zoom
A Bloomberg budapesti tudósítója felidézi: az a cég, amelyik tavaly még mélyrepülésben volt, idén volt olyan, hogy a BÉT-en jegyzett papírok árfolyama ötvenszer gyorsabb tempóban emelkedett, mint a tőzsde átlaga. A cikk is felidézi természetesen Mészáros Lőrinc magyarázatát a hirtelen szárnyalásra:
Hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolja?
Az üzletemberekből álló olvasóközönségnek aztán a cikk azért ajánl egy alternatív választ is a választ is a meggazdagodásra:
talán csak jobb barátai vannak.
Ezt követően felidézi, hogy Orbán Viktor egykori iskolatársa hogyan növelte vagyonát, amelyet a legváltozatosabb ágazatokban alapított cégekkel gyarapít 2014 óta. A szerző megszólaltatja Urbán László közgazdászt is, aki úgy fogalmaz: nyilvánvaló, hogy közpénzt tesznek zsebre, ám ennél is aggasztóbb, hogy mindezt teljesen törvényesen teszik.”
Hadházy Ákos, az LMP politikusa a cikkben arról beszél, hogy Orbán teljhatalommal rendelkezik. A cikk mindkettőjüknél megjegyzi, hogy korábban a Fidesz tagjaként politizáltak.
A Businessweek az Orbán-kormány gazdaságpolitikai irányvonalát is elemzi, kiemelve, amíg a miniszterelnök arról beszél, hogy az ország megteremtette gazdasági önállóságát, a Transparency International szerint barátait tette gazdaggá, és ellehetetlenítette a korrupció vizsgálatát.
(HVG)