Az idei év első felében mindössze két embert részesített kegyelemben Áder János köztársasági elnök, ez azt jelenti, hogy a kérvények alig több mint fél százalékát írta alá.
Zoom
Győzike és Zsoltika
A legtöbbször Göncz Árpád bocsátott meg, ő a kegyelmi kérvények több mint 10 százalékát hagyta jóvá. Az elnöki kegyelemnek két formája van: az eljárási kegyelem esetén megszüntetik a folyamatban lévő pert, míg a végrehajtási kegyelem a büntetés törlését vagy mérséklését vonja maga után. Az államfőnek nem kötelessége indokolni a kegyelmi eljárást lezáró döntését.
Zoom
 
A Blikk összegezte, hogy melyik "közméltóság" hány esetben élt a lehetőséggel, illetve felidézték a rendszerváltás utáni legismertebb kegyelmi eljárásokat, melyek országos figyelmet kaptak.
Elítélt bankvezér: Az Agrobank volt elnökét 1998-ban ítélte el a Legfelsőbb Bíróság 11 rendbeli bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette ­miatt. Kunos Péter két évet kapott tettéért, ám kegyelemért folyamodott Göncz Árpád akkori köztársasági elnöknél. Noha az államfő aláírta a kérvényt, Dávid Ibolya igazságügyi miniszter nem ellenjegyezte, így Kunosnak le kellett töltenie a börtönbüntetését.
Fidesz-kedvenc cigánybűnöző: Farkas Flórián fideszes képviselő ellen a választások előtt, 1997-ben emeltek vádat hűtlen kezelés és számviteli fegyelem megsértése ­miatt, a tárgyalás azonban elmaradt, mivel Göncz Árpád eljárási kegyelemben részesítette a zsidók biológiai fegyverének e jeles példányát. Farkas jelenleg kormánypárti képviselőként lopja a napot (és persze a pénzünket) az Országgyűlésben.
A Simek Kitti-ügy: A lány 2002-ben, 13 évesen lőtte agyon alvó mostohaapját, aki édesanyja és Kitti vallomása szerint 10 éven keresztül folyamatosan bántalmazta és szexuálisan zaklatta őt. A kiskorú tótújfalusi lány a bírósági eljárás alatt teherbe esett, végül „a családi körülmények változása” miatt kegyelemben részesítette őt Mádl Ferenc államfő.
Gáspár gázolása: A Győzike becenevű cigány médiaripacs öccse, Gáspár Zsolt 1995-ben legalább 180-nal repesztett a faluban, így gázolt halálra egy 60 éves, köztiszteletben álló nógrádmegyeri férfit. Másodfokon is börtönbüntetésre ítélték, végül Göncz "Árpi bácsitól" kegyelmet kapott. A Gáspár család többször hangoztatta, hogy rengeteg pénzzel támogatják a szegényeket, adakoznak húsvétkor és karácsonykor is, így jogosnak érzik Göncz döntését...
Zoom
Gyilkos katonatiszt: Sz. Zoltán 1984-ben minősített gyilkosságért élethosszig tartó büntetést kapott, ám ebből csak 9 évet kellett leülnie, ugyanis Göncz Árpádtól ő is kegyelmet kapott. Ezután csendben, élettársa oldalán élte életét, egészen mostanáig: néhány héttel ezelőtt ismét bíróság elé állt, ezúttal gyilkossági kísérlettel vádolják.
Zoom
A kérvény 5000 Ft
A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tájékoztatása szerint a jogszabályoknak megfelelően sem szóban, sem írásban nem adhatnak tájékoztatást a kegyelmi ügyekről és a határozatok tartalmáról. A kegyelmi kérelmek illetéke 5000 forint, a köztársasági elnök határozatával szemben jogorvoslatnak, felülvizsgálatnak nincs helye – olvasható a kormány honlapján.