Négyre nőtt a dámóci alkoholmérgezés áldozatainak száma: múlt héten egy 14 éves "fiú" hunyt el a kórházban, egy 68 éves nőt pedig az otthonában találtak holtan. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház tájékoztatása szerint kedden újabb két ember halt bele a mérgezésbe. Az intézményben még négy beteget ápolnak az esettel kapcsolatban – tették hozzá.

A jobbról lévő 14 éves erőforrás az apjával italozott (kép forrása: Blikk)
A mentők pénteken jelezték, hogy a bodrogközi Dámócról mérgezés gyanújával több embert vittek kórházba. A mérgezést a gyanú szerint valamilyen ellenőrizetlen összetételű szeszes ital okozta.
Tiba Sándor, a Borsod megyei kórház főigazgatója hétfőn azt mondta: a mérgezőszer feltehetően metil-alkohol, amely a szervezetben formaldehiddé, majd hangyasavvá alakul át. Ezek mindegyike sejtméreg, a vese, a máj, a tüdő, az idegrendszer sejtjeit támadja, működésüket károsítja.
A rendőrök őrizetbe vettek egy helyi férfit, akitől az áldozatok a mérgező folyadékot vásárolták, majd egy lácacsékei férfit – a gyanú szerint a mérgező ital tőle származik.
Tömös Béla Gyuláné, Dámóc polgármestere hétfőn azt nyilatkozta: szerinte elszigetelt esetről van szó. A rendőrség kérésére végigjárták a házakat és figyelmeztettek mindenkit, hogy ne vegyenek bizonytalan eredetű alkoholt, ha pedig már fogyasztottak ilyet, forduljanak orvoshoz – tette hozzá.
Nem kerültek előzetesbe
Lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a dámóci mérgezés gyanúsítottjai ellen kedden a Miskolci Törvényszék. Mostanra négyre emelkedett a halálos áldozatok száma, de felmerült a gyanú, hogy korábban szintén metilalkohol-mérgezés következtében halt meg egy környékbeli ember.
A törvényszék kedden az MTI-vel azt közölte: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Dámócon történt mérgezéses esetekkel összefüggésben gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt indult büntetőeljárás két ember ellen.
Az ügyészség a gyanúsítottak ellen lakhelyelhagyási tilalom elrendelését indítványozta, a bíróság a kényszerintézkedést szükségesnek találta – írták.
A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak a lakóhelyükön szeszesitalok értékesítésével foglalkoztak. Október 25-én egyikük 10 liter alkoholos italt vásárolt a másiktól, majd abból november 2-án délután egy litert eladott Dámócon egy 14 éves fiatalnak. Az italból a fiú, az édesapja és egyik rokona még aznap este ivott, majd mindhárman rosszul lettek, életveszélyes állapotban kerültek kórházba, ahol a 14 éves fiú meghalt. A sértettek lakásán talált ital metilalkoholt tartalmazott.
A bíróság közleményében kitért arra, hogy november 4-én dámóci otthonában holtan találtak egy 68 éves nőt, akinek az esetében szintén felmerült a mérgezés. Az asszony lakásában ismeretlen eredetű alkoholos italt találtak.
A Miskolci Törvényszék közleménye szerint még október 28-án lácacsékei otthonából szívelégtelenség miatt vittek kórházba egy embert, aki ott meghalt, és ebben az esetben is felmerült a metilalkohol-mérgezés lehetősége.