"Én egészen biztosan nem leszek egy Jobbik-LMP-Momentum által alkotott kormány tagja. Egyébként a Jobbik keddi elnökségi ülésén nem is született olyan döntés, hogy az LMP-vel vagy a Momentummal bármilyen szövetséget kötnénk" - írja Facebook-bejegyzésében a párt alelnöke. 
Zoom
"A Jobbik a testületei döntésének értelmében egyedül indul a választásokon. Azzal egyet tudok érteni, hogy a hídon akkor megyünk át, amikor odaértünk" - teszi hozzá.
Vona a Fidesszel nem, az LMP-vel és a Momentummal együtt tudna működni
Vona Gábor, a Jobbik elnöke volt a HírTV Egyenesen című műsorának vendége szerdán. Vona az LMP-vel és a Momentummal való esetleges együttműködésről beszélt, elmondva: nem nagyon szeretné ezt az opciót, a Jobbik egyedül készül kormányozni. A pártokkal nem egyeztettek az egyűttműködésről, de még a Jobbikon belül sem, az elnökségben sem vették napirendre a kérdést, a párttársaknak Vona csupán beszámolt arról, hogy mit mondott erről a róla könyvet író Havas Henriknek.
Vona szerint a Jobbik jelenleg az egyedüli kormányváltó erő. A valódi politikai törésvonal a huszadik és a huszonegyedik századi pártok között húzódik, az előbbiekkel – így a Fidesszel, az MSZP-vel, a DK-val – elutasítja az együttműködést. Az LMP, a Jobbik és a Momentum viszont bizonyos "fundamentális kérdésekben" – a tudásalapú társadalom, az oktatás reformja, az egészségügy reformja, a korrupció felszámolása terén – együtt tudna dolgozni Vona szerint. Vona külön kitért arra, hogy nem működne együtt a Fidesszel. "Arra hadd emlékeztessem mindannyiunkat, hogy az Országgyűlésben az elmúlt években én voltam az egyetlen politikus, aki Orbán Viktorral szemben felvette a kesztyűt, és a kényes, kemény, kellemetlen kérdéseket feltette. Az MSZP az ilyen szituációkból rendszeresen kimenekült" – jelenti ki Vona. Kifejti: Orbánt korábban egy lánglelkű demokratának tartotta, ma pedig egy kiégett despotának.
Vona azt kéri a baloldali emberektől, hogy adjanak egy esélyt a Jobbiknak, ugyanakkor kifejti: nem hisz már a jobb- és baloldali felosztásban, több éve mondja már ezt. Felidézi: idén van a kiegyezés százötvenedik évfordulója, "a kormány számára nem jelentett ez semmit, nem volt semmilyen állami megemlékezés", egy második kiegyezésre van szükség. Vona arra kéri a baloldali tévénézőket, hogy próbáljanak felidézni az elmúlt négy évből akár egy pillanatot is (például a CEU vagy a Nemzeti Választási Irodánál történtek ügyében), amikor a Jobbik nem a demokratikus oldalon tette le a voksát.
Vona elmondja: "politikailag akár önsorsrontó módon" is kiállt a néppártosodás, a demokratikus értékek mellett, amit kormányon is bizonyítana.
(Kuruc.info - HírTV - Mandiner nyomán)