Orbán kedvenc cigánybűnözője botránymentességről, szakmaiságról, sikeres programokról, egyedülálló eredményekrő hazudozik a Magyar Hírlapnak, s kijelenti: a cigányság csak a Fideszre hajlandó szavazni. Vona Gáborék "pálfordulásának" pedig nem hisz.
Zoom
– Jól érzékeljük, hogy visszatér a nyilvánosság elé?
– Fontos, hogy hangot adjak annak a romapolitikának, mely 2011 és 2015 között nem a botrányokról szólt, hanem az egyedülálló és igazoltan sikeres programokról, a magyarországi cigányság felemelkedési lehetőségéről, együttműködésben a kormányzattal, illetve a Fidesszel. A szakmaiság alapvető elvárás volt, így az élet számos területét érintő, oktatási, egészségügyi és szociális kezdeményezések valóban célt érhettek. Ezt kell folytatni.
– Csakhogy éppen az akkori szerepvállalásához kötött botrányok miatt követeli az ellenzék az Ön, illetve roma vezetők távozását a közéletből.
– Azzal, hogy engem, illetve az Országos Roma Önkormányzat korábbi vezetését támadják, valójában a társadalmi felzárkózás ügyét akarják lejáratni. Világos, hogy politikai céljaik vannak. Már többször elmondtam: akárhogy próbálkoznak bizonygatni, egyetlen kifogásolt ügy sem köthető hozzám, semmilyen eljárás nem folyik ellenem. Ez tény.
– A Fidesz és a kormány mindenesetre bizalmat szavazott Önnek, illetve a Lungo Dromnak. Hátradőlhet?
– Ellenkezőleg, csak most kezdődik az igazi munka. Tavasszal Kövér László házelnök úrral, a közelmúltban pedig Balog Zoltánnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjével kötöttünk megállapodást. Elég ugyanis a zavarkeltésből, a mesterséges botránykeltésből, itt az ideje, hogy folytassuk, megerősítsük azokat a korábban közösen indított kezdeményezéseket, melyek uniós szinten is egyedülálló eredményeket produkáltak. Ehhez párbeszéd kell az érintettek, a cigányság ügyéért elkötelezettek között. A Lungo Drom készen áll. Immár a statisztikai adatokból is látszik, hogy a különböző programok sikeresek, egyre több roma vesz részt a felsőoktatásban, erősödik a korai fejlesztés, a hároméves kortól kötelező óvodáztatást pedig még az Európai Bizottság is elismerte. Csökkent a szegénységi kockázatnak kitettek aránya is, a különböző támogatások hasznosulását ellenőrző monitoring rendszert pedig az OECD részéről nevezték példaértékűnek. Bár sok még a teen­dő, van mire büszkének lenni, van mit megvédeni.
– Miért kellene megvédeni ezeket az eredményeket? Támadják?
– A Lungo Drom kétharmados többséggel nyert a legutóbbi önkormányzati választáson, ilyen arányban vannak összességében képviselőink a különböző testületekben. Ez példátlan egység, bármelyik politikai párt megirigyelheti, pláne az ellenzék. Ezzel szemben állnak a széthúzást akarók, a cigányság sikerében valójában nem érdekelt szereplők. Arról ismerjük meg őket, hogy folyamatosan botrányt keltenek, miközben nincs szakmai programjuk, érdemi javaslatuk. A cigányságot pedig csak politikai haszonszerzésre használó liberális irányzat is kifulladt. Kiderült ugyanis, hogy segély helyett jobb munkát adni, hiszen a cigányság valójában dolgozni akar. Ez a felzárkózás útja, szemben a megélhetési cigány vezetők és úgynevezett jogvédő aktivisták által képviselt irányzattal. A kormánynak ezen a téren kiemelkedő, mondhatni történelmi érdemei vannak. Éppen ezért a cigányság csak a Fideszre hajlandó szavazni, hiszen a Fidesz az a párt, amelyik vállalta az ügyünket. Ezért sem akarják egyesek, hogy a romák az urnákhoz járuljanak jövőre.
– Kikre gondol?
– Ahogy említettem, a botránykeltőkre. Továbbá azokra, akik Európa, illetve Magyarország gazdasági és demográfiai problémáit a bevándorlással akarják orvosolni. Orbán Viktor még ORÖ-elnökségem idején, még a migrációs válság kirobbanása előtt, szinte a teljes kormányzattal közösen meglátogatta a szervezetet, és már akkor utalt arra, hogy a kormány rejtett erőforrásként tekint a hazai cigányságra. Nem távoli földrészekről idehurcolt, idegen kultúrájú, nemzetbiztonsági szempontból is kockázatos egyénekkel kell megoldani a munkaerőhiányt. Akik tehát az úgynevezett Soros-tervet támogatják, úgyszólván ellenségei a hazai romák ügyének is.
– Hitelesnek gondolja a Jobbik néppártosodását?
– Nem hiszek Vona Gáborék pálfordulásának. A közelmúltban napvilágra került felháborító nyilatkozatok is arra engednek következtetni, hogy ez ugyanaz a rasszista és szélsőséges párt, amely korábban gárdamellényes felvonulásokkal fenyegette többek között a cigánysoron élőket.
– Hogyan tovább?
– Annak idején, a balliberális kormányok pusztítása után szinte az alapoktól kezdtük a munkát. Ezt kell folytatni. Az akkor kitűzött célokat jórészt megugrottuk, így például sikerült többszázezer hátrányos helyzetű cigány embert ismét munkához juttatni, bővítettük az egészségügyi szűrővizsgálatokat, illetve egyre több cigány fiatal szerez érettségit, diplomát. Közösségi házak nyíltak, és komplex programok indultak a nyomortelepek felszámolására. A jó programokat meg kell tehát erősíteni, ahogy említettem: viták és botrányok helyett szakmailag megalapozott programokkal kell tenni továbbra is a hátrányos helyzetűek megsegítéséért. Ebben vagyunk mi partnere a jelenlegi kormánynak.
Korábban írtuk: