Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a "magyar" zsidó közösséget hanuka ünnepén - tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár az MTI-t kedden.
Zoom
“Az egyre hidegebb nappalok és az egyre hosszabb éjszakák mindannyiunkban felébresztik a fény és az ünnep utáni vágyat. A napról napra erősebben világító gyertyafény nem csak a családi és közösségi összetartozás érzését erősíti, hanem a vallás és a hagyományok megtartó erejét is bizonyítja” – áll a levélben, amelyet Orbán Viktor Deblinger Eduárdnak, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnökének, Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetőjének, Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elnökének, valamint Szabó Györgynek, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnökének küldött el.
A kormányfő levelében úgy fogalmaz: "Magyarország miniszterelnökeként tisztelettel köszöntöm Önöket a fény ünnepén, és békés, áldott hanukát kívánok a magyar zsidó közösség valamennyi tagjának".
"A Jobbik Isten áldását kéri a hanukai ünnepléshez"
Köves Slomó a 168 Óra érdeklődésére elmondta: idén is kapott Vona Gábortól, a Jobbik elnökétől hanukai üdvözletet. E szerint Vona és a Jobbik "Isten áldását kérik a hanukai ünnepléshez".
Köves Slomó és a zsidó közösség tavaly kapott először hanukai üdvözletet Vonáéktól – emlékeztet a portál. Akkor a rabbi az üdvözletet visszautasította, és nyílt válaszában kifejtette, hogy meglepte a Jobbik köszöntése, mivel "a párt megnyilvánulásaiban számtalanszor kifejtette, hogy nem tekinti a zsidóságot a magyar nemzet egyenlő elbírálást érdemlő tagjának".
A rabbi elmondta: sajnos idén sem változott a véleménye, továbbra is úgy gondolja, hogy egy ilyen hanukai üdvözlet hiteltelen és cinikus egy olyan párttól, amelyiknek parlamenti képviselője arról elmélkedett nem is olyan rég közösségi oldalán, hogyha majd "kormányra kerülnek, befejezik, amit elődeik nem fejeztek be a zsidók Dunába lövésével".
Hiteltelen egy olyan párt vezetőjétől, aki még idén januárban is azt mondta, hogy "ha kiderülne róla, hogy zsidó, akkor lemondana a párt vezetéséről". Ettől függetlenül Köves Slomó idén már nem válaszol Vona Gábor üdvözletére, mert szeretné elkerülni, hogy esetleg olyan jóakaratú embereket is megbántson, akik őszintén osztoznak az ünnep örömében.
(MTI - Híradó nyomán)