A Hírado.hu pénteken több, egymástól független forrásra hivatkozva azt közölte, "nyomós nemzetbiztonsági oka" van, hogy Szél Bernadett LMP-s társelnököt Németh Szilárd fideszes politikus "eltanácsolta" a nemzetbiztonsági bizottság üléseitől. Az ellenzéki politikus a migrációs válság közepén egy olyan külsős szakértő-munkatársat jelölt a bizottságba, akinek az átvilágítása során problémák merültek fel: Kabulban született, illetve "az egyik leginkább bevándorláspárti Soros-szervezet, a Migszol alkalmazottja volt" – közölték.
Szél Bernadett tömény hazugságnak és államtitoksértőnek nevezte a sajtóhíreket, Ungár Péter pedig vasárnap közölte: hazugságokkal kevert, "értelmezhetetlen rasszista hadjárat" indult a médiában az LMP egyik munkatársával szemben.
Mindezzel kapcsolatban most Szél Bernadett szakértője, Janan Mirwais is megszólalt. Közölte, hogy mivel az elmúlt napokban "a Fidesz–KDNP politikusai és a propagandamédia olyan hamis állításokat tett", amelyektől függetlenül személye egyértelműen beazonosíthatóvá vált mint a Lehet Más a Politika országgyűlési frakciójának tanácsadó-szakértője, "a hamis és hazug állításokkal kapcsolatban" reagálni kíván.
Zoom
Kiemelte, hogy magyar állampolgár, az LMP országgyűlési frakciójának munkatársa, és a Migszol nevű szervezettel soha, semmilyen jogviszonyban nem állt.
"1986-ban születtem Kabulban, Afganisztán fővárosában. 1990-től, négyéves korom óta élek Magyarországon, 2003 óta pedig magyar állampolgár vagyok" – írta. Hozzátette, hogy az óvodától kezdve az iskolán át, a gimnáziumi érettségin keresztül kizárólag magyar oktatási intézmények hallgatója volt. Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán végzett jogászként cum laude minősítéssel.
Kitért arra is, hogy élete meghatározó részét – 18 évet – Gödöllőn töltött, rendszeres fellépője volt a nemzeti ünnepek megemlékezéseinek, és több helyi civil szervezet munkáját segítette. "2010-től 2014-ig, majd 2016-tól az egyik szervezeti egység megszűnéséig a Demokrácia Központ Közalapítvány munkatársa voltam. A közalapítvány kuratóriumának elnöke előbb Schöpflin György európai parlamenti képviselő, majd Martonyi János, Magyarország korábbi külügyminisztere volt" – fűzte hozzá.
2014 és 2016 között a Terror Háza Múzeumot működtető Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány jogásza, valamint az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság pályázati irodavezetője volt. A közalapítvány főigazgatója Schmidt Mária, az Emlékbizottság vezetője Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere. Az emlékbizottság ülésein rendszeresen részt vett. Közreműködött a Tom Lantos Intézet megalapításában (inkább emiatt kellene nemzetbiztonsági kockázatnak minősíteni - a szerk.), és egyik koordinátora volt az intézet megnyitó ceremóniájának, amelyen részt vett Orbán Viktor és Hillary Clinton.
Mindemellett arról is írt, hogy
  • az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának, valamint az Eszterházy Károly Egyetemnek óraadó oktatója;
  • kutatási területe a párhuzamos jogrendszerek és a radikalizáció kapcsolata;
  • számos alkalommal végzett tolmácsolási tevékenységet a Magyar Honvédségnek és a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak.
"A Lehet Más a Politika országgyűlési frakciójának 2017 júniusa óta vagyok külpolitikai ügyekben tanácsadó-szakértő munkatársa. A nemzetbiztonsági bizottság munkájában nem vettem részt, mivel az átvilágításom eredménye negatívan zárult. Személyem nem minősül nemzetbiztonsági kockázatnak, hanem a nemzetbiztonsági bizottság zárt ülésein nem vehetek részt. A biztonsági kockázatok tekintetében – mivel minősített információkról van szó – egyéb információval nem rendelkezem" – fogalmazott.
Végül leszögezte, hogy Szél Bernadett munkáját a továbbiakban is segíteni fogja, az őt ért hazug és hamis politikai támadások ellenére is. "Jelzem, hogy a napokban megjelent nyilatkozatok és médiamegjelenések vonatkozásában a jogi lépéseket polgári és büntetőügyben is megteszem" – emelte ki Janan Mirwais.
(MNO)