Második munkanapján Szegedre utazott a vasárnap az ellenzéki pártok támogatásával megválasztott Márki-Zay Péter. Az újdonsült hódmezővásárhelyi polgármester a szomszédos Szeged vezetőjétől egy EU-s zászlót kapott ajándékba, mely szerinte „régóta hiányzik a vásárhelyi városházáról.”
Zoom
A Szegedma.hu beszámolója szerint a két városvezető a településeket összekötő villamosvonal (úgynevezett tram-train) megépítéséről is tárgyalt. Botka erről megjegyezte, „polgármester úrnak egy vadászatot kedvelő elődje azt mondta a tram-train-beruházással kapcsolatban, hogy ez fogja megteremteni az alapját a két város összeolvadásának”. Egyúttal hozzátette, az összekötő kapocs ennél szorosabb lesz, hiszen ott van a vasárnapi választás is, mellyel „rést ütöttek a fideszes pajzson”.
Zoom
Márki-Zayék ugyanakkor nem csak a tram-trainről állapodtak meg: Botka szövetséget is kötött hódmezővásárhelyi kollégájával, mely a HVG beszámolója szerint arra terjed ki, „hogyan lehet ellenszélben várost vezetni”. Ez akár napi szintű kapcsolattartásról is szólhat, melynek érdekében a szegedi szocialista polgármester referenst fog kinevezni.
Zoom
„Nem csak az uniós beruházások területén, hanem más gazdasági kérdésekben is együtt tudunk működni. A két város együtt már akkora agglomerációt képvisel, hogy versenyképes lehet akár Temesvárral is” – terelte inkább gazdasági síkra az együttműködést Márki-Zay. Ugyanakkor azt is elárulta, a kampányban a Jobbik is mögötte állt, de Botkáék is segítették tanácsokkal.
Márki-Zay Péter szerint az ellenzék összefogásával és a rendszerváltás gondolatával azokat is el lehet vinni a választásokra, akik nem találnak kedvükre való pártot. Szerinte április 8. után egy olyan ügyvivő kormányra lenne szükség, amelyet nem lehet később eltéríteni a demokráciától és „hűbérbirtokká alakítani” az Orbán-rendszerhez hasonlóan.
(Szeged Ma - HVG - Mandiner, képek: Szeged.hu)