Az M3-as autópálya melletti benzinkúton hozták össze a LMP–Jobbik-találkozót – írja a 444 és az MNO. Szél Bernadettet a párt másik társelnöke, Hadházy Ákos, míg Vona Gábort a Jobbik pártigazgatója, Szabó Gábor kísérte el.
Zoom
Fotók: botost/444.hu
Hétfőn Vona és Szél is országjáráson voltak, Mátrafüreden, illetve Debrecenben végeztek a saját kampányeseményükkel, ezután találkoztak útközben.
A megbeszélés bő egy órán keresztül tartott, a végén pedig Szél Bernadett azt mondta: sokkal jobb volt a hangulat, mint a vasárnapi ellenzéki találkozón.
Zoom
A hétfő esti találkozó után a tárgyalás részleteit nem árulták el, mindkét fél azt mondta, hogy megbeszéli saját pártjával a történteket. Kedd reggel összeül az LMP elnöksége, hogy a folytatásról döntsenek.
De bármilyen is volt a hangulat, az álláspontok között komoly különbségek vannak. A Jobbik kizár bármiféle együttműködést az MSZP-vel és a DK-val, se a választások előtt, se azután nem akarnak együttműködni.
Zoom
Vona azt mondja, szerinte nem növelné a kormányváltás esélyét, ha összefognának a baloldallal, mert ezzel inkább eltántorítanának szavazókat, mint megnyernék őket - így pedig amellett, hogy nem ért egyet a baloldali pártokkal, szerinte stratégiailag sem lenne jó húzás. Ez nagyjából kölcsönös, vasárnap Karácsony Gergely, az MSZP miniszterelnök-jelöltje is arról beszélt, hogy senkinek sem javasolja, hogy a Jobbikra szavazzon. Gyurcsány pedig hétfőn az ATV-ben azt mondta, az ő részükről nem lenne sok értelme visszalépni jobbikos jelöltek javára, mert a DK támogatói utasítják el leginkább a Jobbikot.
Az LMP-vel viszont el tudnának képzelni koalíciós kormányzást, mondta Vona. Szél Bernadett ezzel szemben hétfői debreceni fórumán azt mondta, nem akarnának együtt kormányozni a Jobbikkal - sőt, egyelőre nem is igazán foglalkoznak ezzel a kérdéssel, mert először a kormányváltást akarják elérni. A DK-MSZP párosról Szél azt mondta, hogy úgy érzi, nem a kormányváltáson dolgoznak, hanem a saját frakciójukat akarják növelni, és eleve veszteségminimalizálásból indulnak ki.
Frissítés: Vona: csak egy dologban értett egyet a Jobbik és az LMP
Nincs „borsókúti paktum”, vagyis nem jött létre megállapodás a Jobbik és az LMP közt – számolt be a hétfő esti találkozóról a Hír TV reggeli műsorában Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Az M3-as autópálya borsókúti pihenőjében létrejött találkozón Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az LMP társelnökei arra tettek kísérletet, hogy rávegyék a Jobbikot, működjön együtt más pártokkal, hogy az egyéni választókerületekben teljes legyen a koordináció a fideszes jelölttekkel szemben.
Az LMP irányába nyitottak vagyunk – mondta Vona –, kell is tárgyalni, hiszen sok rendszert, problémát rendbe kell tenni, és lehet, hogy a Jobbiknak és az LMP-nek közösen kell megtenni. A Jobbik ugyanakkor egyedül indul a választásokon, nem kíván együttműködni a „XX. századi pártokkal”, és helyi szinten sem kíván megállapodásokat kötni. A találkozóról azt modta: nem egyéni körzetekről, hanem általában a a Jobbik és az LMP viszonyáról volt szó, ő pedig kifejtette, egyáltalán nem is egyértelmű, hogy a Jobbik visszalépése esetén a szavazóik az LMP-re szavaznának, a dolog ennél bonyolultabb.
Vona szerint egy dologban értettek csak egyet az LMP-vel: nem a pártok koordinációja a döntő szempont, hanem a magas részvétel, ha ugyanis 70 százalék körüli részvétel esetén a Fidesz kisebbségbe kerül. „Mindenkinek el kell vinni minél több embert, nem csak hármat” – mondta Vona, aki felszólította a baloldali pártokat: „ne ezzel foglalkozzanak, ne játsszák ezt a szappanoperát!”
A műsorban Vonát megkérdezték arról is, hogy képviselőjelöltjük, Farkas Gergely egy hangfelvétel tanúsága szerint pénzt ajánlott az LMP-s riválisának a visszalépésért cserébe. A borsúkúti találkozón szerinte szó volt erről is, és „mindkét fél kellemetlenül érezte magát emiatt”. Vona szerint ugyanakkor komolytalan volt a felvetés, semmiféle megvesztegetés nem történt, de valóban kellemetlen a helyzet, mert félreérthető. A felvétel kiszivárogtatásáról azt mondta: nem mindenki a kormányváltásban érdekelt, akár az ellenzék soraiban sem.
(MNO)
2. frissítés: elutasítják a széleskörű ellenzéki összefogást
Nem a pártok együttműködése, hanem a magas részvételi arány lesz a döntő április 8-án – ezt mondta a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a HírTV-ben.
A Jobbik elnöke hangsúlyozta: az LMP-vel nyitottak az együttműködésre, kormányváltás után akár egy koalícióra is, az LMP által szorgalmazott széleskörű ellenzéki összefogást viszont elutasítják. Az MSZP-vel és a DK-val nem akarnak együttműködni. Vona Gábor úgy számol, ha a részvétel megközelítené a 70 százalékot, a Fidesz–KDNP kisebbségbe kerülne, és automatikusan kormányváltás történne.
„Egy jobbikos visszalépés esetében nem egyértelmű, hogy a Jobbik-szavazók az LMP-re szavaznak. A jobbiké néppárti szavazóbázis, vannak jobbikosok, fideszes és baloldali csalódott szavazók, másképp működnek. Azt várják, hogy a Jobbik induljon el, és nyerje meg a választást, nekik mind a nyolc évből, mind az előtte lévő nyolc évből elegük van” – jelentette ki a Jobbik miniszterelnök-jelöltje.