Vesztegetés gyanúja miatt tettek bejelentést azzal a hangfelvétellel kapcsolatban, melyen egy jobbikos vezető megpróbál rávenni egy küldöttet, hogy Sneider Tamásra szavazzon a tisztújításon.
Zoom
Mirkóczki szerint Sneider nem csalás útján lett pártelnök
Bejelentést tett vesztegetés gyanúja miatt, és a Jobbik résztörvényességi ellenőrzését is kérte a párt legújabb botrányával kapcsolatban a szegedi ügyészségen a közérdekű feljelentéseiről ismert ifjabb Tényi István – írta a Magyar Idők. A Magyar Hírlap múlt héten hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, melyen Tóth Péter, a Jobbik Csongrád megyei és szegedi elnöke telefonon arra próbál rávenni egy küldöttet, hogy a pártból azóta kizárt Toroczkai Lászlóval szemben a Jobbik jelenlegi elnökét, Sneider Tamást támogassa a párt májusi tisztújításán.
A felvételen Tóth azt mondja:
„mindenben a kegyeidet keresem, nagyon kell, hogy delegáljatok embert, és a Sneidert támogassátok, bármi, pénz kell, adom, csak… Nagyon gatya a helyzet”.
Beszél arról is, hogy Szabó Gábor pártigazgató emiatt már a sírás határán volt, de aztán maga vette át az ügyet, így került „kézi irányítás” alá.
A párt radikális szárnyához tartozó Toroczkai népszerű volt a vidéki tagság körében, ám végül szoros versenyben a Vona Gábor emberének mondható Sneider lett az elnök. A kormánypárti Magyar Hírlap jobbikos forrásai és maga Toroczkai is úgy nyilatkozott, hogy ellenszélben kellett versenyezni, mert a pártvezetés erőteljes kampányt folytatott ellenük.
A pártból szintén kilépett Novák Előd azt mondta, korábban hallottak a tisztújítással kapcsolatban szavazatvásárlásról és zsarolásról, de ez a felvétel már konkrét bizonyíték is ezekre. Szerintük a történtek alapján megkérdőjelezhető Sneiderék legitimitása.
Tóth Péter nem tagadta, hogy ő hallható a felvételen, ám szerinte az egy összevágott hamisítvány. A Jobbik sajtóosztálya szerint a delegáltak meggyőzése természetes minden párt tisztújításakor. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője ezzel pont ellentétesen nyilatkozott, szerinte ha ez valóban megtörtént, egyedi eset, Sneider pedig „nem csalás útján lett pártelnök”.
(MH nyomán)