Szél Bernadett lemondott az LMP-ben betöltött összes pozíciójáról: a társelnöki posztról, illetve a frakcióvezetőségről is. Az erről szóló hír a Borsod24 nevű oldalon jelent meg először, de az Indexnek is megerősítették az LMP-ből.
Zoom
Csevegés a benzinkúton a választás előtt - Bernikének is az volt a mániája, hogy ők győznek
Zoom
A hír úgy kezdett el terjedni, hogy a Magyar Hangnak adott egy interjút, amelyben részletesen beszél a lemondás okairól.
Szél döntése annyiban nem meglepő, hogy az etikai bizottság néhány héttel ezelőtt sorozatosan olyan határozatokat hozott, amelyekkel nem értett egyet. Az egyik határozat őt is eltiltotta három évre az LMP-ben betöltött pozícióktól, mivel a kampányban a választókerületi visszalépésekről tárgyalt más pártokkal. Akkor azt mondta Szél, visszavonul gondolkodni. „A jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznom" - mondta.
A pártban már múlt héten is téma volt Szél lemondása, így a párt vezetői elkezdtek azon gondolkodni, ki pótolhatná a távozó politikust. A társelnöki poszton az alapszabály szerint női utód kell, itt többen Demeter Mártát tartják esélyes befutónak annak ellenére is, hogy az MSZP-ből érkezett politikus csak nemrég lett a párt tagja.
Zoom
A frakcióvezetői poszton a másik társelnök Keresztes László Lóránt lehet az utód, ám felvetődött Ungár Péter neve is - írja az Index.
Frissítés: arculcsapásról beszél
A Magyar Hangnak Szél arról beszélt, számára is nehezen volt értelmezhető az etikai bizottság döntéssorozata, amivel folyamatosan fegyelmikkel bombázták a tagságot.
Akkor is lemondtam volna, ha engem nem, csak őket büntetik meg. A lényeg: a párt nem bánhat így az embereivel. Azt gondolom, hogy ez azoknak is arculcsapás, akik velünk voltak a kampányban: a szavazópolgárok, a szimpatizánsok számára is az. Olyan emberekről van szó, akik a hidegben főzték nekünk a teát, hordták nekünk az aláírásokat, szurkoltak, drukkoltak nekünk. Nagyon nehéz kampány volt ez. Hatalmas túlerővel mentünk szembe. Komoly küzdelem volt. Olyan módszereket alkalmaztak velünk szemben, amiket mi legfeljebb amerikai sorozatokban láttunk korábban. Elképesztő kampány volt, ezt mindenki látta. Aki küzdött, az nem érdemel ilyen elbánást.
A pártot azért nem hagyja el, mert a bizottság nem egyenlő a párttal, végképp nem a szavazókkal. Lemondása erős jelzés pártjának, hogy az etikai bizottság döntéssorozatai azt jelentik, a párt a bázisdemokrácia hátrányait szenvedi el. „Ez a történet elcsúszott, helyre kell hozni. De ezt vezetőként nem én fogom megcsinálni. Az, hogy a párt nem tudott növekedni az elmúlt években és folyamatos vezetőcserék vannak – nem az első társelnök vagyok, aki lemond – összefügg azzal, hogy a bázisdemokrácia nem jól működik ebben a pártban. Tehát ketté kell választani: van a pártstruktúra, ami nem jó, vagy nem jól működtetjük és van a mögöttes tartalom, maga az LMP, mint eszme, vízió, ami működik. És az jó. És ez az, amivel én azonosulni tudok.”
A választások előtti összefogásról, nem összefogásról azt mondta, a politikában meg kell tanulni partnerként kezelni a másikat. „Mert van betyárbecsület a politikában is. Ez a helyzet. És abban az esetben, ha ezek az emberek elkötelezettek abban, hogy itt kormányváltás legyen, és tényleg szövetségeseket keresnek, vagy legalább taktikai együttműködésre szorulnak más pártokkal, akkor nagyon fontos az, hogy a betyárbecsület megjelenjen ezekben a helyzetekben.”
Saját jövőjéről azt mondta, marad a frakcióban.
Én a szavazóinknak sok mindent ígértem, és ezeket az ígéreteimet be is tartom. Ezen fogok dolgozni. Ott maradok az LMP frakciójában, és minden nap a zöldpolitikai sikeréért fogok dolgozni. Ebben abszolút számíthatnak rám. Ugyanazokat az ügyeket továbbra is képviselni fogom, amiket már megszoktak tőlem az emberek. Vezetői posztot viszont nem tudok vállalni. Az LMP-nek valóban el kell gondolkodnia azon, hogy vajon miért van az, hogy a vezetőik sorra elmennek. Az önvizsgálatnak van itt az ideje, mert igenis valami rosszul működik nálunk is. És emiatt lehet ott az LMP felett az a plafon, amire önök is rákérdeztek, és ennek nem kellene ott lennie. Mert arra az eszmére, arra a gondolatiságra, amit mi képviselünk, lenne fogadókészség.
Márki-Zay Péter nemrég mozgalom meghirdetéséről beszélt, erről Szél Bernadett azt mondta, ő az LMP-hez kötődik, de semmi jónak nem lesz az elrontója. „A következő időszakban viszont sokkal szabadabb leszek, ugyanis azt a rengeteg energiát, amit a pártépítésbe és a pártvezetésbe tettem, most közvetlenül a választópolgárok érdekében végzett munkába tudom beletenni. És inspirál is ez a munka, mert van bőven feladat, meggyőződésem, hogy a siker, az ellenzék sikere is ebben keresendő. Ez az április 8-ai fiaskó mindannyiunk számára fiaskó volt. És az egészen biztos, hogy én mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy itt több kudarc ne legyen.”
A beszélgetést azzal zárta, hogy nem mindegy, ha ez a rendszer bukik, akkor mi jön utána. „Nagyon fontos, hogy egy felvilágosult, XXI. századi csapat kezébe kerüljön ez az ország. Tehát itt mindenképpen erőterekben kell gondolkodni, ne egyszemélyes dolgokról beszéljünk, hanem a NER meghaladásáról. Ezt a rendszert az utolsó szögig fölépítették a Fideszben, 2006-ban kezdve a munkát, ezt pontosan tudjuk.”
"Egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival"
Három és fél oldalas, a jelenlegi pártstruktúrát és a párt gyakorlati döntéshozó fórumait is bíráló levélben mondott búcsút az LMP tagjainak – egyben tisztségeinek – Szél Bernadett, az LMP eddigi társelnöke. A hvg.hu birtokába jutott levélben a frakció vezetéséről is leköszönő politikus szervezeti megújulást ajánl az LMP-nek, ő maga azonban – mint írta – egyelőre a háttérben marad. A történtek felelőseit ugyanakkor pontosan körülírta.
„Nem lehet így kampányt lezárni, ezzel a helyzettel én nem tudok azonosulni és mivel befolyásom nincs és nem is lehet az etikai bizottság felett, tiltakozásomat azzal tudom kifejezni, ha lemondok az általam viselt vezetői pozíciókról és ezt én most meg is teszem” – írta kedden az LMP-tagok zárt Facebook-csoportjában közzétett levelében a társelnöki és a frakcióvezetői posztról való lemondását magyarázva Szél Bernadett.
A sorköz nélkül is majdnem három és fél oldalas írásban lemondása közvetlen okaként az LMP etikai bizottságának nyári döntéssorozatát nevezte meg a politikus:
"Egy politikai közösség nem bánhat így a sajátjaival és végképp nem méltó ez a viselkedés a zöldekhez" – érvel a levelében indulatosan Szél Bernadett, egyértelművé téve, hogy „súlyosan igazságtalannak, méltatlannak, politikailag pedig vállalhatatlannak” tartja az eljárást.
A párt országos elnökségéhez szóló sorokkal (a levelet a Fb-megosztáson túl Szél emailben az országos elnökség kilenc tagjának is megküldte) a lemondott társelnök az LMP régóta bírált szervezeti anomáliáira is felhívta a figyelmet:
Ti az Elnökségben pontosan kell, hogy tudjátok: közösségi döntéshozatalra szoktatott rendszerben nem lehet kampányt csinálni jól működő országos elnökség nélkül és mivel az elnökség a kampány előtt és a kampányban nem működött, gyakorlatilag mindenki, aki dolgozni akart, folyamatosan magára volt hagyva. Igaz ez a párt volt miniszterelnök-jelöltjére, a kampányfőnökre, annak helyettesére, de a jelöltekre is. A kampányban szembesülhettünk azzal, mennyire könnyen ellehetetleníthető a politikai döntéshozatal éles helyzetben, az Etikai Bizottság döntése pedig közvetlenül arra mutat rá, milyen könnyen lehet a Kongresszus által meghatározott politikai döntéseket jogi, etikai, illetve fegyelmi ügyekkel módosítani.
A kissé bonyolult leírással Szél arra az alapszabályból eredő problémára próbált rávilágítani, hogy a párt országos titkára (május végéig Sallai R. Benedek) gyakorlatilag egymaga blokkolhatja az országos elnökség döntéseit, az etikai bizottság pedig – lásd a júliusi határozatokat – egyik napról a másikra iktathatja ki a rendszerből a párt vezető politikusait.
Az elnökségi titkár túlhatalmára Szél - Sallai R. Benedek nevének említése nélkül - egy konkrét példát is hoz a levélben: eszerint a tavaszi hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson összellenzéki támogatással indult Márki-Zay Péter győzelmének éjszakáján sürgősséggel kérte az országos elnökség hivatalos ülésének összehívását (az ellenzéki pártokkal történő együttműködésről), a nála erősebb jogosítványokkal rendelkező titkár ezt azonban minden jogkövetkezmény nélkül figyelmen kívül hagy(hat)ta.
„Politikai pártot nem lehet úgy építeni, hogy a döntési jogkörök és a felelősségi jogkörök teljesen szét vannak választva. Ez meglátásom szerint az LMP megerősödésének, növekedésének egyik fő akadálya évek óta és a kampányban éles helyzetek sokaságában derült ki, hogy mennyire életképtelen. Így sorozatban nem tudtunk helyzeteket átbeszélni, illetve eljárásrendileg megfelelő módon politikai döntéseket hozni, ennek a következményeit viszont azoknak kell vállalni, akik a lehetetlen körülmények között is döntéseket hoztak annak érdekében, hogy mehessen a kampány, ami pedig az LMP elemi érdeke volt” ­- érvel tovább a volt társelnök, nyomatékosítva, hogy szerinte lényegében emiatt toporog növekedés helyett évek óta egy helyben az LMP.
A kizárásokról Szél a levélben egyértelműen kimondja: az etikai bizottságban szerinte politikai döntés született, amit információi szerint a bizottság volt elnöke is elismert.
„Ezt a módszert elfogadhatatlannak tartom, a szavazóink, szimpatizánsaink, a nekünk szorító, velünk küzdő emberek miatt is, a pártért és az országért hatalmas túlerővel szemben küzdő jelöltek miatt is, és a cudar körülmények között kampányvezetést ellátó személyek miatt is. Nem akarok egy olyan rendszerben dolgozni, ahol a felelősségvállalást büntetik, a felelősséghárítást jutalmazzák” – írja a politikus.
A szervezeti anomáliák taglalása után Szél Bernadett kizárt és megbüntetett párttársai érdekében fordul az elnökségi tagokhoz: „kegyelmet nem kérek, de még egyszer utoljára az LMP korábbi miniszterelnök-jelöltjeként azt kérem, hogy a kampányban megbüntetett jó szándékú tagtársaimat rehabilitálják, jó hírnevüket és megítélésüket állítsák helyre politikai párt révén politikai eszközökkel.”
A terjedelmes levél utolsó részében Szél Bernadett arra kéri az LMP mai és jövőbeli vezetőit, illetve tagságát, hogy álljanak ki továbbra is a zöld gondolat mellett:
„Barátaim, nagyon vigyázzatok az értékekre és sose adjátok fel. Az iránytű odabent van, a jövő pedig vagy zöld, vagy semmilyen.”
Zárásként pedig a volt társelnök további munkára bíztatja az LMP-seket, és azt ígéri, a háttérben maga is így tesz majd, ezért is nem a teljes visszavonulás mellett döntött.
Levelét már-már drámai sorokkal így fejezi be Szél Bernadett: ”Szedjétek rendbe a dolgokat a pártban, mert amikor eljön a pillanat, ami el fog jönni, nagyon nem mindegy, kik veszik át a munkát. Minimum Magyarország sorsa fog ezen múlni.”
Az LMP egyik társelnöke a párt alapszabálya szerint csak nő, a hvg.hu pártbeli információi szerint a csak nemrég felvett ex-MSZP-s Demeter Márta lehet.
Hosszan dicsérte lehetséges utódát
A vezetői pozícióiról lemondó egykori LMP-társelnök arról beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy a kampány során egyedül volt, néha jól jött volna neki a segítség. Hosszan és pozitívan beszélt Demeter Mártáról is.
Zoom
A párt női társelnöke akár Demeter Márta is lehet, erről cikkez már a sajtó. Demeter az MSZP-ből érkezett az LMP-be, sokáig blokkolták néhányan a párttagságát, de már teljes jogú tagja az ökopártnak. Róla Szél azt mondta, nagyon felkészült és rettenthetetlen politikus.
Nagyra tartom Mártát.
Hozzátette, vezetői tapasztalatai ugyan nincsenek, de amikor ő elkezdte, neki sem voltak.
(HVG nyomán)