Hahó, élek és veled vagyok! – ezt az üzenetet közvetíthetné a magzatgyermek a terhességmegszakítás előtt lévő nőnek Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom képviselője szerint, ha az orvos az abortusz előtt meghallgattatná az anyával gyermeke szívhangját. A Jobbikból kilépett politikus - a kormánypárti képviselők meggyőzése érdekében - Kövér Lászlót idézve azzal indokolta javaslatát, hogy ha nem kezeli az ország a népességfogyást, az az ezeréves magyar állam megszűnésével fenyeget.
Határozati javaslatot nyújtott be Dúró Dóra azért, hogy a terhességmegszakítás elvégzése előtti utolsó orvosi vizsgálaton az anyának kötelező legyen a magzat szívhangját meghallgatnia – vette észre az Azonnali. A javaslat indoklását a Mi Hazánk Mozgalom színeiben politizáló képviselő éppen egy Kövér Lászlótól vett idézettel indítja, mely szerint ha nem kezeli az ország a népességfogyást, az az ezeréves magyar állam megszűnésével fenyeget.
Zoom
Illusztráció (fotó: Getty Images)
Dúró hangsúlyozza: ugyan az Alaptörvény azt írja, hogy „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”, ez azonban szerinte egyáltalán nem teljesül, „súlyos válsághelyzetre” való hivatkozással indoklás nélkül kérhető a terhességmegszakítás.
„A magzatgyermek kihangosított szívhangjával azt az üzenetet küldheti az őt hordozó anyának, hogy íme, élek és veled vagyok” – érvel Dúró Dóra.
Kiemelte, javaslata nem előzmény nélküli, az Egyesült Államokban vagy például Macedóniában is van ilyen törvény.
Úgy tűnik, a képviselő ötletlével biztosítani akarja, hogy ne sikkadjon el a szívhangügy, ugyanis, ugyanis az atv.hu a napokban arról írt, októberben a kormány pontosíthatja az abortusszal kapcsolatos szabályozást (amit már a Mi Hazánk Mozgalom társadalmi vitája során felvetettek újra az elmúlt hónapokban, úgy néz ki, megtetszett a kormányzatnak - Kuruc.info.szerk.) . A cikk szerint egy kormánypárti forrás is megemlítette, nem lenne rossz gyakorlat, ha az orvos meghallgattatná minden terhességmegszakítást kérelmező nővel a magzat szívhangját.
Dúró maga is elismeri a javaslat indoklásában, hogy a sajtóhír sarkallta arra, hogy ismét beadja a javaslatot. Hasonló tartalmú indítvánnyal ugyanis már 2016-ban is élt az akkor még jobbikos Dúró. Mint írta, akkor a fideszes Selmeczi Gabriella azt mondta: felülemelkedve azon, hogy ki milyen frakcióban ül, vigyék tovább a témát. Ám ebből azóta sem lett semmi.
Dúró javaslata szerint egyébként a terhességmegszakítást végző intézményre és orvosra nézve tenné kötelezővé a szívhang meghallgattatását, annak elmaradása estén a várandós nőt nem fenyegetné semmiféle hátrány vagy büntetés.
(Azonnali nyomán)
A javaslat teljes indokolása:
„Amennyiben a következő tíz-húsz évben az ország nem tudja kezelni a népességfogyást, akkor az ezeréves magyar állam megszűnése fenyeget” – mondta Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke egy interjúban. A népességfogyás nemzethalálba vezető tragédiáját közös, pártok fölötti, nemzetpolitikai szintű kihívásnak tekintve hiszek a jó irányba vezető, kis lépések taktikájában is. Ezek egyikének azt tartom, hogy az abortuszveszélynek kitett terheseknek tegyük lehetővé azt, hogy tájékozottan dönthessenek az általuk áldottnak vagy várandósnak, sokszor inkább súlyosan terhesnek érzett másállapot további viseléséről vagy elutasításáról, megismerjék azt az alapvető orvosbiológiai, fizikai tényt, ami a magzati életkorát élő gyermek személyéhez s nem pedig egy sejtcsomóhoz kapcsolódik: hallhassák meg a magzatgyermek szívhangját!
A jelenlegi Alaptörvény elvileg előírja, hogy „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg”, ez azonban egyáltalán nem teljesül; a meg nem határozott „súlyos válsághelyzetre” való hivatkozással indoklás nélkül kérhető, és a helyzet vizsgálata, ellenőrzése nélkül el is végzik a terhességmegszakítást állami támogatással. A megfogant gyerek már élő, emberi lény, akit ezért minden emberi jog megillet.
Előremutató volna egy tájékoztató kiadvány is a terhesség-megszakításra készülő szülők számára az abortusz egészségügyi, pszichikai veszélyeiről, a legszebb női hivatás, az anyaság örömeiről, illetve az örökbeadás lehetőségeiről, de egy ilyen kiadvány tartalma messzire vezető vitákhoz vezetne, így most csak az Isten adta élet megkérdőjelezhetetlen hangját szeretném eljuttatni a döntéshozókhoz.
Sokan egy rutinbeavatkozáshoz hasonló súlyúnak tekintik csak az abortuszokat, vagy fogamzásgátlási eszközként tekintenek rá. Javaslatom a hazai és nemzetközi jogban is az orvosi ténykedés iránymutató alapvetéséhez, a modern betegjogok részét képező tájékozott beleegyezésen (informed consent) alapul. Ennek jegyében javaslom, hogy kerüljön be a magzatiélet védelméről szóló törvénybe az az egészségügyi intézményekre és alkalmazottakra, elsősorban szülész-nőgyógyászokra vonatkozó elvárás, hogy minden, magát terhesnek érző anyának a másállapot jövőjéről való döntést megelőzően, metodológiai előírások szerint tegyék lehetővé a testében hordott magzatgyermek szívhangjának meghallgatását.
A tájékozott beleegyezés jogát már 2011-ben törvénybe foglalták az USA mind az 50 tagállamában. Ennek jegyében minden abortuszveszélynek kitett nőnek köteles az orvos biztosítani azt, hogy meghallhassa az általa hordott magzatgyermek szívhangját. Javaslatunk tehát nem előzmények nélküli, amellett nem csak az Amerikai Egyesült Államokban létezik ilyen törvény, hanem néhány, hozzánk hasonlóan népesedési válsághelyzetbe került európai országban is folyamatban van ehhez hasonló törvényhozási folyamat, vagy már meg is előztek bennünket.
De az Emmi által szervezett egyik konferencián már Macedónia képviselője is örömmel számolt be a hazájában alkalmazott törvény jótékony, életvédő hatásairól. Előadásában Gjorchev macedón képviselő hangsúlyozta: ha az országok tömegével veszítik el lakosságukat, a kormányoknak közbe kell lépniük. A kampány mellett, ami a több gyermek vállalására ösztönzi a családokat, a politikus elmondta: a továbbra is hatalmas tömegben végzett abortuszok egy részét meg lehet akadályozni azzal, ha a kormányok kötelezővé teszik az ultrahangvizsgálatot a kisbabájukat elvetetni kívánó nők számára. Azzal ugyanis, hogy a nők meghallják a kisbaba szívhangját, illetve meglátják őt a monitoron, 20 százalékuk eláll a terhesség-megszakítástól. Macedóniában 2013 óta él ez a rendszer, és rengeteg kis életet mentett már meg.
Az orvosok a másállapot szakaszát (avagy a gesztációs periuódust) attól a négyhetes időponttól számítják, amikor az anyának kimarad a havi vérzése. A magzati életkorát élő gyermek szíve már a fogantatás pillanatától formálódik, így a másállapot ötödik hetében ez a pici szív megkezdi működését, és kamrákra osztódik. Hat héttel később már vér folyik a testén belül és a megnövekedett szív minden egyes percben 100-160 dobbanást végez. Így a hatodik héttől márhallhatók ezek. (http://www.newhealthguide.org/When-Does-A-Baby-Have-A-Heartbeat.html és http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/prenatal-
care/art-20045302
)
A modern szülészet-nőgyógyászat a magzati Doppler készüléket vagy a vaginálisan használt ultrahangos készüléket használja vizsgálatra, amely hanghullámokkal váltja ki a baba aktivitását. Az egészséges másállapotnál az orvos normális szívhangot észlel. Mindez azonban nem csak abból a szempontból fontos, hogy a baba egészséges-e, hanem azért is, mert a magzatgyermek
kihangosított szívhangjával azt az üzenetet küldheti az őt hordozó anyának, hogy íme, élek és veled vagyok.
A magzati szívhangról szóló javaslat lényege, hogy a tájékozott beleegyezés alkalmazásával többletjogot biztosít a magukat terhesnek érző anyáknak magzatkorú gyermekeik megismerésére, tájékozottan történő elfogadására vagy elutasítására. Határozati javaslatom olyan kötelességként fogalmazza meg ezt, melynek alkalmazása a terhesség-megszakítást végző intézményre és orvosra nézve kötelező, de elmaradása estén a várandós nőt nem fenyegetné semmiféle hátrány vagy büntetés, mivel az orvos felelősségét helyezi a javaslatunk előtérbe.
De senki sem végezhet művi terhesség-megszakítást egy várandós anyán úgy, hogy előzőleg rendes vizsgálattal nem bizonyosodott meg arról, hogy annak a magzati életkorát élő emberi személynek, akit az állapotos anya hord, van-e mérhető magzati szívhangja. Ezt a magzati szívhangot a várandós anya részére általa meghallgatható módon közvetíteni kell. A terhesség-megszakítást végző személy ezt a vizsgálatot köteles az általánosan elfogadott orvosi módszertannal és gyakorlattal egyező módon a várandós anya legelső vizsgálatakor elvégezni, hacsak valamely orvosi vészhelyzet vagy szükséghelyzet nem kényszeríti a terhesség-megszakítás megkezdésére vagy elvégzésére.
Frissítés: 4 éve még szerepelt a magzatvédelem a Jobbik programjában, mára LMP-kompatibilis lett
Novák Előd írja a Facebookon:
Utolsó képviselői indítványom volt az a Dórival közös javaslatunk, melyet 2016-ban leszavazott a Fidesz is, most azonban, hogy ne sikkadjon el ez a szívhangügy, ő ismét előterjesztett, miután már egyetlen párt programjában sem szerepel a magzatvédelem (és a terhes nők megsegítésének ügye, hogy állapotukat vonzóan várandósnak érezzék). Hogy a kormánypárti képviselőket meggyőzzük, egy Kövér László-idézettel szembesítettük őket már két évvel ezelőtti javaslatunkban is: http://www.parlament.hu/irom40/11076/11076.pdf
Akkor még Jobbik-színekben, s akkor még benne volt a Jobbik programjában is Magzatvédelem címszó alatt ez az ígéret: "Az orvosi és a keresztény etika szempontjából is elfogadható magzatvédelmi törvényt alkotunk. Egyúttal társadalmi programot indítunk a hazánkban a nemzetközi átlagot jócskán meghaladó abortuszok okainak feltárására, azok hatékony megelőzésére és számának visszaszorítására, az anyák és leendő anyák segítésére, támogatására."