Folyamatos tüntetést jelentett be Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az Alkotmány utcába. A Sargentini-jelentés után összehívott nagy, közös baloldali demonstráció nem mozgatott meg sok embert, Gyurcsány saját becslése szerint 3-4 ezren jelenhettek meg. A hangulat is inkább lagymatag volt. Az MSZP és a Párbeszéd már az Európai Parlamenti választásra hangolt.
A tüntetésen uniós, párt- és elvétve magyar zászlókkal is gyülekeztek az emberek, de az index tudósítása szerint volt, aki „Köszönjük, Sargentini!” felirattal érkezett.
Gyurcsány Ferenc DK-elnök szerint a Parlamentből nem, csak az utcáról lehet megbuktatni a kormányt. Éppen ezért kedd estétől folyamatos tüntetést hirdetett meg az Alkotmány utcába. A parlament a tervek szerint kedden szavaz a Sargentini-jelentést elítélő határozatról, azért ekkorra időzített.
Zoom
Kép: Reviczky Zsolt
Pár éjszakát, pár hetet megér, hogy megszabadítsuk az országot Orbántól. Kedden ötkor kimegyünk az utcára és maradunk - mondta Gyurcsány a Bem téren tartott demonstráción, amit a Sargentini-jelentést megszavazó három baloldali párt, a szocionisták, a DK és a Párbeszéd hirdetett meg közösen. Túl sok embert nem vonzott, Gyurcsány saját becslése szerint 3-4 ezer ember gyűlt össze (a szervezők jellemzően fölé becsülnek). A Bem tér nem telt meg, és összességében a hangulat sem volt túl paprikás. Leginkább azért kiabáltak az emberek, mert nem volt megfelelő a hangosítás.
A DK elnöke nemzetközi példákkal jött, azt mondta, Pozsonyban, Kairóban és Belgrádban is így értek el eredményt, az ellenzéki pártok ehhez kevesek.
"Nem akarok felfordulást" - mondta, de nem lát más megoldást. Hosszan mentegette az ellenzéki pártokat a tehetetlenségükért, például ezzel: "Ha diktatúra van, azt számon kérni a pártokon, hogy miért nem csináltatok valamit, miért nem jutottatok eredményre, egy ponton túl fából vaskarika".
Zoom
Kép: Reviczky Zsolt
Gyurcsány kiemelte, nagy veszélye az efféle tüntetéseknek, hogy miután az emberek kiadják dühüket, hazamennek, és nem történik semmi. Ezt nem szeretné. Érdekes mondat volt ez Gyurcsánytól, aki miniszterelnökként egyszer még azt mondta:
Lehet tüntetni a parlament előtt, előbb-utóbb megunják, hazamennek.
Arról is beszélt, a Sargentini-jelentést megszavazó két EP-képviselőjük, Niedermüller Péter és Molnár Csaba hétfőn feljelenti magát hazaárulás miatt. Kérdés, mit lép erre Polt Péter legfőbb ügyész. Gyurcsány szerint az fog kiderülni, hogy papírjuk lesz arról, hogy aki hazaárulózik, csak a saját táborát hergelte.
Zoom
Grafika: Scenic
Az MSZP és a Párbeszéd elnöke inkább már az európai parlamenti választásra hangolt, némi kritikát mindketten megfogalmaztak az EU-val szemben. Tóth Bertalan MSZP elnök arról beszélt, "Orbán Viktor nem az unió erős embere, hanem egy megbélyegzett populista". Tóth azt mondta, azt érzékelik, hogy az unió kicsit elszakadt az emberektől, a gazdasági érdekek olykor fontosabbak, mint az emberek. "Szociális Európa kell, felzárkózás" - mondta. "Nem hagyjuk, hogy Európában újra háború legyen." Színpadra szólította Ujhelyi István EP-képviselőt, aki a színpadról felszólította Orbánt, hogy a haza érdekében fordítson a politikáján: "Megverjük, az biztos, csak kérdés, hogy mikor".
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke arról beszélt, az európai szélsőjobboldal, így maga Orbán Viktor is egyre közelebb van ahhoz, hogy "Putyin csicskája legyen" az Európai Parlamentben. Éppen ezért "meg kell akadályozni, hogy Orbán Magyarország szétverése után az EU-t is szétverje. Minél több progresszív, Európa-párti képviselőt kell az Európai Parlamentbe küldeni, hogy "esélye se legyen az Orbánhoz hasonló szélhámosoknak kikezdeni a szolidaritást bárhol Európában".
Zoom
Kép: Reviczky Zsolt
Bírálta az uniót azért, amiért Magyarország ügyében lassan döntött - a kormány ezzel szemben azt mondja, olyan ügyeket vett elő a Sargentini-jelentés, amelyet évekkel ezelőtt rendeztek, illetve több vita most van folyamatban -, és attól tart, a német politikusok azért jutottak lassan dűlőre, mert
a német nagyvállalatoknak nem olyan rossz hely az orbáni Magyarország.
Karácsony kikérte magának, hogy bárki - akár egy portás, akár Orbán Viktor - lehazaárulózza azt, aki nem ért egyet a kormány politikájával.
A demonstráción felszólalt Homonnay Gergely, aki a Mi vagyunk a többség nevében október 23-ára tüntetést jelentett be, Iványi Gábor, az Orbán gyerekeit keresztelő szektavezér, aki szerint az uniónak innentől rajta kell tartania a szemét Magyarországon. Ő támogatja az európai határőrséget, hogy "hadd derüljön ki, mi történik itt", és az európai ügyészséghez csatlakozást is.
Zoom
Kép: Fülöp Dániel Mátyás
Mellár Tamás közgazdász, "független" parlamenti képviselő szerint az EU kiállította a magyar kormány bizonyítványát, bár a Sargentini-jelentésben megfogalmazottakkal "mindannyian tisztában vagyunk, a bőrünkön érezzük." Az EU-tól ugyan jó biztatás érkezett, de ez nem elég, "nekünk kell kézbe vennünk a sorsunkat. Ha nem állunk talpra, nem lesz eredmény, a helyzet egyre tragikusabb lesz". Mellár összefogást sürgetett. Azt mondta, egy tüntetéstől nem változik semmi, a kormány ettől nem fog lemondani. Reális célokat kell kitűzni, például annak követelését, hogy az MNB, a KSH illetve az Állami Számvevőszék irányító testületeiben, igazgatóságában az ellenzék kapjon egyharmadnyi helyet.
Zoom
Kép: Fülöp Dániel Mátyás
A tüntetés nagyjából másfél órát tartott, utána megunták, és hazamentek.
A SzektATV élőben közvetítette a szeánszot, alább visszanézhető.
(HVG - 24.hu nyomán)