A túlóratörvény ellen csütörtökre is meghirdetett tüntetésen az Index tudósítja szerint több száz ember gyűlt össze a Kossuth téren. Egyetemisták mellett középkorúakból is sok embert látni. Cikkünk frissül.
A HVG élő közvetítése:
A rendezvény elején bemondták a szervezők, hogy ez egy teljesen erőszakmentes tüntetés, az erőszakmentes véleménynyilvánításban hisznek.
A dobosok azt kiabálták, hogy „Nem leszünk rabszolgák!", mások azt, hogy „Túlórázunk!", illetve „Orbán, takarodj!" is volt.
Zoom
Fotó: Bődey János / Index
Azokra a munkásokra gondolunk, akiket évek óta elnyomnak. Olyan rendszert hoztak itt létre, amely a külföldi munkaadóknak csak akkor éri meg, ha a munkásoknak semmilyen jogot nem ad - mondta Tamás Gáspár Miklós filozófus a parlament előtt.
Szerinte az ezekért a jogokért való kiállás új dolog Magyarországon és ennek a korszaknak vége.
Szeretjük a magyar népet, a részei vagyunk, és nem tudnak minket szembeállítani a megtévesztettekkel. Szolidaritást akarunk, békét és boldog életet, nem gyűlölünk senkit - mondta a szadeszos szerepvállalásáról és szeretetteljes fasiztázásairól ismert filozófus.
Zoom
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
A HVG szerint 5-600 ember van már a téren, kezdetben 2-300-an lehettek. Az LMP ifjúsági tagozatát, ők hét fővel képviseltetik magukat, de a fontosabb politikusok közül sajnálatukra egyelőre nincs kinn senki.
Eközben a Momentum hívei a Szabadság téren gyülekeznek fél hat óta, hogy onnan menjenek majd át a Kossuth térre, de nagyon kevesen vannak.
Széll Bernadett, LMP-s és jobbikos zászlók
A menetben több ellenzéki politikus is feltűnt, az Index tudósítója látta többek között Széll Bernadettet, akinek a kezében egy Ember nem egyenlő Robot feliratú tábla van. Jobbikos zászló, és LMP-s politikusok is vannak.
Átvomultak a Margit hídon, a Lánchíd és a Sándor-palota is úticél lehet
Hat után a több mint ezer fősre duzzadó, főként fiatalokból álló tömeg dobosok vezetésével elindult a Margit híd felé a Balassi utcában. „Nem leszünk rabszolgák!", „Gyertek velünk!", „Soros-bérenc vagyok" skandálták többek között.
Zoom
Fotó: Bődey János / Index
Fél hét előtt pár perccel teljes szélességében elzárták a Margit hidat, amin átvonultak, így a 4-6-os villamos sem járt közben. A híd közepén néhány percre megállt a menet eleje, ahol „Szabad ország, Szabad Egyetem" feliratú molinót tartanak.
HVG: a Jobbik megpróbálta kisajátítani a hídlezárást, de nem jött be
A Jobbik bevárta a tüntetőket a Margit hídon, és beálltak a sor elejére. Bana Tibor a Jobbik országgyűlési képviselője a HVG-nak azt mondta, azért álltak a tüntetés elejére, mert úgy gondolják, a legerősebb ellenzéki pártként ezt kell tenniük. Szerinte ők zárták le a hidat.
Zoom
Fotó: Bődey János / Index
A molinós diákok futva visszaelőzték a jobbikos politikusokat, hogy továbbra is ők vezessék a tüntetést. Megkérték őket előtte, hogy álljanak be a diákok mögé. A fiatalok nem árulják el, hova tartanak. "Miénk az utca, miénk az ország, mi vagyunk a nép" – kiabálják.
Utána továbbindultak, a Bem rakparton vonulnak a Lánchíd felé az úttesten. Az autók között is mennek, közben azt kiabálták: „Aki dudál, velünk van!", amire több autós dudálással válaszolt. Korábban felmerült, hogy a Sándor-palotához mennek, de olyan is volt, aki azt mondta, hogy a Lánchidat akarják lezárni. Sőt a még mindig csak több száz tüntetőről író HVG arról számolt be, hogy egyikük szerint, ha elegen lesznek, az összes hidat lezárják.
Zoom
Fotó: Bődey János / Index
A tömeg a Bem rakparton vonul a Lánchíd felé, az utat a teljes szélességében lezárva.
HVG: hidakon szlalomozáshoz vannak csak elegen
A tüntetők azelőtt értek a Lánchídhoz, hogy a rendőrök lezárták volna azt. A HVG szerint egy rendőr irányította a forgalmat. Kis időre megálltak a hídon, majd újraindult a tömeg Pest felé. Azt skandálják, Szabad ország, szabad egyetem.
Zoom
Fotó: Bődey János / Index
Nem tudni, innen hova mennek. A Margit hídon a "bömbis" szónok felvetette, az összes hidat lezárnák, ha elegen volnának. Nincsene, de attól még szlalomozhatnak egy ideig a hidakon - írja a zsidó lap. Az Index tudósítója a facebookos közvetítésükben kétezerre teszi a  tüntetők számát.
Terror Háza?
Terror háza! - hangzik fel a tömegben, de még mindig nem tudni, hova mennek. Nem a Kossuth tér felé indult a tömeg - jelentette a HVG tudósítója, miután átkeltek a tüntetők a Lánchídn. Először a Bajcsy fele fordultak a tüntetők, majd hirtelen irányt váltottak és az Andrássyn indultak el.
Visszatértek a Parlament elé
Ezután Andrássy úton az Oktogonig mentek, ahonnan a körút vonultak vissza a Parlament felé.
A nagyjából kétórás vonulás közben tovább nőtt a tömeg létszáma. Közben többször felerősödött a tömeg hangja: „Mocskos Fidesz!", „Orbán, takarodj!" „Elegünk van!", „Túlórázni jöttünk!", skandálták. Két oldalt készenléti rendőrök kísérték a tüntetőket az Andrássy úton. Rövid ideig megálltak a tüntetők az Oktogonon, többen bekiabálták, hogy „Terror Háza", de aztán a körúton a Nyugati felé fordultak. Teljes szélességében, a villamossíneken is vonulnak.
Egy momentumos aktivista füstbombázott, de elengedték a rendőrök
Az Index tudósítója szerint egy momentumos aktivista a körúton füstbombával fokozta a hangulatot (a HVG szerint a rendőrök közelébe dobta), a rendőrök előbb kiszedték, majd elengedték. Kisebb dulakodás alakult ki, ezt leszámítva viszont békésebb a demonstráció, mint a tegnap esti.
Zoom
Fotó: Bődey János / Index
Bajszosszaros, fideszmaffiás vonulás
A HVG egyik munkatársa már a Kossuth tér felé tartva, azt jelezte, a Báthory utcában is nagyon büdös van. A tömeg a "bajszos szar"-t kiabálja, azt megelőzően demokráciát követeltek, most Fidesz-maffiát követelnek.
Háromnegyed kilenc körül elkezdtek a rendőrök könnygázzal oszlatni, az egyik 24.hu-s újságírót  is lefújták.
Fekete-Győr: senkit nem bánt a füstgránát
A tüntetők elkezdtek a rendőrökre füstgránátot dobálni. A füstgránátozók között van Fekete-Győr András Momentum-elnök is. A rendőrök visszadobálják a gránátokat, hatalmas a füst.
Fekete-Győr szerint senkit nem bánt a füstgránát, de düh van az emberekben, ezt valahol ki kell mutatni. A rendőröket nem akarják bántani - mondja. 2006 óta nem látott ennyi embert ilyen felfokozott állapotban.
Elkezdték kiszorítani a tüntetőket a rendőrök
A rendőrök a füstgránátozásra csak a sisakrostélyukat hajtották le, de nem vetettek be könnygázt. Kilenc órakor felszólították a HVG által 2-3 ezer főre becsült tüntető tömeget, hogy hagyják el a teret.
Zoom
Bangóné EU-zászlóval pózolt (fotó: HVG)
Ezután a rendőrök elkezdték kiszorítani a demonstrálókat. Ez tegnap is nagyon sokáig tartott, innen kezdődött a kergetőzés. Alkotmány utca felé kell elhagyni a területet - mondta egy rendőr a HVG-nek. Próbálják felosztani a tömeget, elkerítenek embereket, így könnyebben boldogulnak.
Közben a tüntetők egy része visszament a lépcsőhöz, újra kiabálás hangzik fel. Mindenki keresi, hogy hol zajlik a tüntetés legaktívabb része, nehéz megállapítani - írja tudósítója nyomán a zsidó lap.
A rendőrök tüntetőket, a mentők rendőrt vittek el
Miközben átállásra biztatják a rendőrök a tüntetőket, volt, aki petárdát dobott rájuk.
A HVG szerint két embert elvittek a rendőrök, egy rendőrért pedig mentő jött.
Ha már az NVB-nél a Kubatov-fiúkkal nem bírt, most a rendőröknek próbált visszavágni Nyakó
Az MSZP szóvivője, Nyakó István is ott volt a tüntetés egyik pontján az első illetve második sorban, ő is nyomakodott a rendőrsorfalnak.
Zoom
Fotó: Reviczky Zsolt / HVG
Előkerültek a gumibotok
Durva dulakodás volt a parlament lépcsőjénél, ki akartak emelni valakit a rendőrök, de elestek a rendőrök. A rendőrök gumibotokkal verték a rájuk támadókat, melyből az újságírók is kaptak - írja a HVG.
Most megint könnygázt vetettek be a rendőrök. A karácsonyfa mögé nem lehet bemenni, az utat elállták a rendőrök.
A DK-s Varju szerint szimbolikus helyzet
Az Alkotmány utca felől jó néhány fős rendőrosztag várakozik, oszlatás lehet. Körbekerítették a teret, a Vértanúk tere felé akarhatják kitolni a tömeget. A tér nincs tele. Varju László DK-s politikus szerint most többen vannak, mint tegnap - a HVG munkatársa szerint szerint kevesebben -, de Varju is arra számít, a tüntetéssorozattal nem ért véget a mai nappal.
Zoom
Fotó: 24.hu
A tüntetők és rendőrök agressziójára azt mondja, jól szimbolizálja a helyzetet, a hatalom képviselői szemben állnak azokkal, akik tiltakoznak. Ez addig lesz így, míg a hatalom nem képes változtatni. A túlóratörvényt, közigazgatási bírósági törvényt vissza kell vonni - mondja Varju, aki rabszolgatörvénynek hívta a túlóratörvényt.
Rendőrségi közlemény: egy embert vittek el hivatalos személy elleni erőszak miatt
A rendőrök könnygázt alkalmaztak a rájuk támadókkal szemben.
A Budapest V., Kossuth téren az egyre agresszívebben viselkedő tüntetők megtámadták a rendőröket. A tüntetők nekimentek a rendőrsorfalnak, miközben zászlórúddal, üres flakonokkal dobálták a rendőröket. A rendőrség a sorfalára nehezedő nyomás visszaszorítása érdekében könnygázsprayt alkalmazott.
Zoom
Fotó: 24.hu
A rendőrök egy tüntetőt hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt előállítanak.
A rendőrség higgadtságra és jogkövető magatartásra inti a demonstrálókat.
CEU-ért aggódást sejtetnek a vécépapír-gurigák
Tojással és vécépapír-gurigákkal dobálták a rendőröket. Hatalmas volt az őrjöngés és lelkesedés az akció alatt. Felváltva zeng a diktátor és a szabad egyetem.
Zoom
Fotó: HVG
Elvitték a Momentum elnökségi tagját
Miközben ömlik a könnygáz, és a rendbontók bedobták a Parlament egyik ablakát, Koncsita pártjából Donáth Annát elvitték az rendőrök.
Így ragadta el a "rendőrállam" Donáth Annát
A Momentum szóvivője, Hajnal Miklós vette fel a jelenetet, amelyen a kezében füstgránátot tartó pártalelnököt, Donáth Annát emelik ki és viszik el a rendőrök.
Hol ablakot is sikerül betörni, hol a tüntetők fejére hullanak vissza a dobált üvegek
Újabb ablakot törtek be, az üvegdobálás folytatódik. Van, hogy nem találnak el ablakot, így a dobott tárgy a tüntetőkre hullik vissza. Most valaki a tömegből azt mondja, egy tüntető fejét üveggel találták el.
Zoom
Fotó: Erdős Dénes/ HVG
Sneider mozgósítaná a tagságot
Sneider Tamás Jobbik elnök a HVG-nak azt mondta, válságstábot tartanak a Kossuth téren, mozgósítják a vidéki szervezeteiket, hogy részt vegyenek a tüntetésen. Ő holnapra ígérte a folytatást. Örül, hogy kétszer annyian vannak, mint tegnap, annak viszont nem, hogy a rendőröket dobálják a tüntetők. Fontos, hogy minél többen legyenek a téren. Szerinte ez már nem a "rabszolgatörvényről" szól, ám ha társadalmi nyomással sikerülne visszavonatni a törvényt, akkor végre az emberek kiszabadulnának az apátiából, és elhihetik, hogy 2022-ben lehet változás.
Zoom
Fotó: Reviczky Zsolt / HVG
Donáth Kunhalmival üzente meg, hogy jól van
Kunhalmi Ágnest képviselőként átengedték a rendőrsorfalon. Azt mondta, a Momentum alelnöke jól van, csak elég vörös a szeme a könnygáztól. Az MSZP képviselőjének nem mondták meg, melyik kapitányságra vitték el Donáthot, és azt sem árulták el neki, hogy miért állították elő. A momentumos politikus azt üzente Kunhalmin keresztül a tüntetőknek, hogy tartsanak ki, ne adják fel - mondta Kunhalmi az Indexnek.
Oroszlánok védik az Orbán-rezsimet
A tüntetők egymás rántják vissza. Most úgy tűnik, néhány higgadtabb tüntető beállt az első sorba, a rendőrsorfal és a tüntetők közé. A rendőrökre és tüntetőkre is repültek üvegek.
Zoom
Fotó: Bődey János / Index
A rendőr tenyérrel hátrébb tolta az egyik tüntető arcát, aki nagyon közel ment. Valami koppant, egy tüntető szerint az egyik rendőr sisakján. Van, hogy az oroszlánt találják el, az üvegszilánkok így a tüntetőkre hullanak vissza.
Előjöttek a 2006-os reflexek: megláttak pár fociszurkolót, és jobbikosoknak nézték őket
Sörösüveggel találtak el egy rendőrt. Van pár jobbikosnak kinéző arc, Ferencváros Hooligans feliratú ruhákban, bőrkabát, sál az arcukon. Van egy lány, aki folyamatosan dobálja a rendőröket - írja a HVG.
Újra előkerültek a vécépapír-gurigák és füstgránátok, de a rendőrök a tér körbevételével és nagy adag könnygázzal válaszoltak.
 Momentumos különítmény indult a "hős forradalmáruk" után
Közben kiderült, hogy Donáth Annát a X. kerületi kapitányságra viszik a rendőrök. Közben 2-3 füstbombát dobtak be a tüntetők a rendőrök közé. Az előbb már úgy volt, hogy oszlatás lesz, a rendőrök kétszer is figyelmeztettek rá, de végül elmaradt a dolog, most viszont úgy néz ki, valami mégis lesz, mert a rendőröknél teljes sorcsere volt, és gázmaszkosok jöttek előre.
Valamennyit fogyott a tömeg, amely a Kossuth tér nagy részét elfoglalja, de azért még mindig meglepően sokan vannak kint a ködben és hidegben, miközben folyamatosan könnygázzal lövik őket.
Körülbelül 50 momentumos elindult a rendőrörsre Donáth Annáért, mondta Hajnal Miklós alelnök, viszont Donáth még nem ért oda. Ezt onnan tudják, hogy négy momentumos már ott várja.
A rendőrség eközben elkezdett az eddiginél is durvábban könnygázazni. Szinte folyamatosan fújják, de néhányan így is rendületlenül mennek neki a rendőröknek. Az üvegek továbbra is repülnek a sorfal felé, de nem mindig sikerül odáig eldobni, egy borosüveg így az egyik kollégánkat találta fejbe - írja a 24.hu.
Negyed 12-kor Donáth Anna egy rendőrségi kisbusszal megérkezett a X. kerületi kapitányságra. Az 50 fős momentumos csoport már ott várta, BKV-val mentek oda, de a buszukat rendőrautó követte végig.
A rendőrök közben elkezdtek felsorakozni a tüntetők háta mögött, elég nagy létszámban.
Két rendőr sebesült meg
A Budapest V., Kossuth téren az agresszívan viselkedő tüntetők megtámadták a rendőröket, aminek következtében két rendőr megsérült. Egyik rendőrnek a feje, míg társának a combja sérült meg.
A rendőrség továbbra is higgadtságra és jogkövető magatartásra inti a demonstrálókat - írja a Police.hu.
Elindult a tüntetők nagyja, de az elvonulást a rendőrautók bánták
A rendőrök nem kezdtek agresszívebb oszlatást. Az Alkotmány utcánál a rendőrök utat engednek a távozóknak. Azt kiabálták, "gyertek velünk", több száz tüntető elindult velük, a téren sokkal kevesebben maradtak. Az Alkotmány utcából lefordultak a térről távozó tüntetők a Vajkay utcába. Az újságírók követik őket, a tömeg skandálja a mocskos Fideszt, több száz tüntető vonul.
Zoom
Fotó: Halász Júlia / 444
Amint az Alkotmány utcán elindulók hívják a többieket, hogy tartsanak velük, majd lefordultak a Vajkay utca felé. Az nem derült ki, van-e célja a menetnek.
Kukákat vágnak hozzá rendőrautókhoz a tüntetők, egyikről a tükröt törték le. A korábbi Oktatási Minisztérium épületénél dulakodnak rendőrök és tüntetők. Rendőrsorfal állt az épület elé. Zúg azt utca, hogy "mocskos Fidesz".
Rohanva érkeztek meg a vandálkodás helyszínére a rendőrök, itt alakult ki újabb dulakodás.
Üvegdobálás és könnygáz
Az autóhoz ütik a rendőrök a beszorult tüntetőket, közben a tüntetők dobálnak, és könnygázt vetnek be a rendőrök. Egy tüntető a földön, fogja a fejét. Üveget dobálnak a tüntetők, van, aki mondja, ne dobálják a rendőröket.
A rendőrök nem engedik az embereket a Szalay utcába, egyik kollégánkat kiterelték a Vajkay utcába, ami egy merőleges kis utca. A tömeg elindul a Szemere utca irányába - írja a HVG.
Tordai megdicsérte a Jobbikot, vasárnapra terveznek újabb tüntetést
A HVG Tordai Bencét, a Párbeszéd politikusát faggatta, aki azt mondta, jó, hogy erőt mutatnak a tüntetők, bár nem tudja, mi volt az elmúlt 1-2 órában, mert nem volt kint végig a tüntetésen. "A fiatalok bemutatták, hogy nem lehet bármit megtenni velük". A Jobbik elnöke vidéki mozgósítására Tordai azt mondta, "derék", ő vasárnapi tüntetésről egyeztetett. Vidéki helyszíneken is szerveznének blokádot.
Kukákat feldúlva szereztek újabb üvegeket, a gyújtogatás nem sikerült
A megmaradt, kb. 1000 főnyi tüntető negyed 1-kor kiért a Szent István körútra, ahol rendőrautók kíséretében az Oktogon felé kezdtek vonulni, leállítva a forgalmat, Elegünk van szólamot skandálva. A körútra több rendőri kisbusz is érkezett, amikből rohamrendőrök szálltak ki.
A rendőrsorfalnál itt is dulakodás támadt, a rendőrök ugyanis megpróbáltak átengedni egy buszt, ez azonban elsőre nem sikerült, mert kevesebben voltak jóval a helyszínen lévő tüntetőknél.
Zoom
Fotó: 444
A tüntetők ezután tovább vonultak az Oktogon felé, kukákat borogatva. Az Oktogonnál nagyobb létszámú rendőrcsoport várta őket, de innen is továbbmentek a körúton.
A Király utca környékén a rendőrök kettéválasztották a tömeget, megpróbáltak oszlatni.
A rendőrök "szalámizzák a tömeget", utcákat zártak le. Erre számítani lehetett. A Szemere utca kollégánk szerint le van zárva. A rendőrök futottak előre, próbálnak a tömeg elé kerülni.
Zoom
Fotó: 444
Most a Markó utcánál járnak, ott egyesülhet újra a tömeg, bár egyre kevesebben vannak. Páran kukát borogatnak, abból többen üveget szedtek ki, próbálták felgyújtani is a kukát.
A körút le van zárva, dugó van a Nyugatinál. A tömeg eleje skandál.
A Momentum szerint alelnökükhöz nem engedik be az ügyvédjét
A Momentum közben a kőbányai kapitányság előtt tüntet, itt tartják fogva Donáth Annát, akit a Kossuth térről vittek el. A Momentum szerint a rendőrség nem akarja beengedni hozzá az ügyvédjét sem.
Folytatódik a kergetőzés, egyre több rendőr jut egy tüntetőre
Kezd egyre nagyobb káosz lenni háromnegyed egy körül, iszonyatosan sok rendőr követ körülbelül ezer-kétezer tüntetőt, de nem tudják, mit kezdjenek velük. A tüntetők cserébe nem tudják, mit csináljanak, csak mennek, ezért alakult ki az a harc is, hogy egy részük felborogatja a kukákat, hogy jelezze, elégedetlen, egy másik részük meg elkezdi utánuk összeszedni, mert nem Orbán, meg nem a rendőrök fogják összeszedni.
Zoom
Rendőrautó tükrének letöréséért jutalmaznak a rendőrök (fotó: Halász Júlia / 444)
A rendőrök valószínűleg 5-6 fős csoportokba akarják bontani a tüntetőket a körúton, és mindenkit igazoltatni. Most már annyi rendőr van, hogy ezt meg is lehet csinálni. A rendőrök látványosan idegesek.
A vége felé tart a buli, mostanra minden tüntetőt a járdára szorítottak, kis csoportokban körbezártak, és igazoltatnak. A rendőrautók még mindig elzárják a Nagykörutat, ahol nem lehet közlekedni továbbra sem. A körbezárt emberek egy része nem is tüntető, ezért elég idegesen fogadják, hogy nem mehetnek ki a giroszostól.
Zoom
Fotó: Kiss Bence / 444
Donáth Anna ügyvéd helyett Kunhalmi Ágnest kapott
Hajnali 1 táján az MSZP-s Kunhalmi Ágnes megérkezett a 10. kerületi rendőrségre, ahol néhány tucat momentumos várja a Kossuth térről elvitt alelnöküket, Donáth Annát, akihez még mindig nem engedtek ügyvédet. Kunhalmi parlamenti képviselőként bemehetett a kapitányságra, nem tudni, mit sikerül elintéznie, de a momentumosok azt mondják, ők maradnak, amíg Donáthot ki nem engedik.
Kis híján megrohamozták a testnevelésből felmentettek a rendőrőrsöt, mikor félelmükben engedtek nekik
A 444 fentebbi értesülésének ellentmond a Momentum Facebook-oldala, mely szerint már 1 óra előtt beengedték a az ügyvédet. Nem csodáljuk, hogy a rendőröknek nem maradt más választása...
(Kuruc.info - 24.hu - Index - HVG - Police - 444 nyomán)