2020. február 23., vasárnap, Alfréd, Szemere napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:29 Temetésre jöttem09:02 Vármegyés lány üzenete: ne féljetek, mi vagyunk a normalitás!08:39 Újabb részletek Budaházyék koncepciós peréről: az áruló vissza akarta vonni vallomásait, de ekkor "valami történt"07:57 Kedden szavaznak a börtönben ülő bűnözők "kártérítéséről"07:44 Két olasz tartományban is karantént rendeltek el07:33 Méhcsaládonként ezer forintnyi támogatást kaphatnak a méhészek06:58 A kétlépcsős azonosítás segíthet az internetes csalások ellen22:34 Nácik és fasiszták ellen készülnek tüntetni az antifák - pedig csak Horthy kormányzóvá választására emlékezik a Mi Hazánk22:07 Izrael visszairányít egy dél-koreai repülőgépet Szöulba21:13 Mára is jutott egy jobbikos csoda: ha az ő pártalapítványuk élén áll offshore-lovag, akkor az a cég nem is offshore20:52 Újabb török katona esett el Szíriában20:05 Tordai feljelenti Dúró Dórát, mert "apartheid rendszert akar bevezetni"19:39 A WHO szerint problémásak a "kapcsolat nélküli" koronavírusos betegek18:51 Gyilkosság Csepelen: Kalányos "szóváltó" Csabát kereste a rendőrség, feladta magát18:44 Energetikai technológia és energiapolitika
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Elcsatolt részek :: :: Hozzászólások

Zsidó pofátlanság: nem elégedett a főrabbi az elszakított Eperjes zsinagógájával, ezért azt is nekünk kell felújítani

Reklám

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára izraeli látogatásának néhány, a hazai sajtóban nem közölt részletéről utólag számolunk be. Soltész múlt vasárnap, január 13-án, Köves Slomó díszes társaságában kereste föl hivatalában Dávid Laut, Izrael askenázi országos főrabbiját, s a korábbi magyarországi látogatókhoz hasonlóan a magyarok húsába vágó nagylelkű ígéreteket tett – írja – természetesen más megfogalmazásban – az izraeli ch10.co.il hírportál.
Zoom
Soltész Miklós és Dávid Lau főrabbi (fotó: David Lau szóvivője)
Hiánypótló hírünket egy megjegyzéssel kezdjük. Soltész Miklós, a KDNP politikusa, s ennek megfelelően valószínűleg gyakorló katolikus, az Úr napján, vasárnap délben kereste föl hivatalában Dávid Lau izraeli országos főrabbit. Dávid Lau zsidóként nyilván nem találkozna a magyar államtitkárral sábbát napján. Persze, az is igaz, hogy a magyar kormányfő, az államelnök és még sokan mások, például hanuka ünnepére évről évre jókívánságaikat fejezik ki a hazai zsidó vallási és világi vezetőknek. Ám, hallott már valaki arról, hogy Heisler András vagy netán a tejben-vajban fürösztött Köves Slomó valamikor is nyilvánosan áldott karácsonyt kívánt volna Orbán Viktornak és a keresztény magyar népnek?
Zoom
Soltész Miklós és Dávid Lau (fotó: Dávid Lau szóvivője)
De térjünk vissza Soltész Miklós izraeli Canossa-járásához. A hivatkozott hírportál a találkozó részleteinek kibontása előtt hangsúlyozza, hogy a magyar „vallásügyi miniszter” (helyesen: államtitkár – H. J.) látogatása tulajdonképpen Orbán Viktor miniszterelnök néhány hónappal ezelőtti vizitálásának, magyarán nagylelkű fölajánlásainak a folytatása volt. Soltész közölte Dávid Lau főrabbival: Magyarországon az elmúlt időszakban néhány új törvényt hoztak azzal a céllal, hogy segítsék a különböző magyarországi zsidó hitközségeket a vallási élet továbbvitelében. Megemlítette az államtitkár ezen kívül a Magyarország-szerte szétszórtan levő zsinagógák és zsidó temetők restaurálásának, fölújításának folyamatát leegyszerűsítő és fölgyorsító törvényt. Soltész nagy örömmel számolt be a főrabbinak arról is, hogy Magyarországon könnyítéseket vezettek be a zsidó hitközségek tulajdonába adandó „területek” ügyében is. (Nem nagyon értjük azt, hogy pontosan milyen területekről van szó, de nagyjából sejtjük… – H. J.)
Zoom
Mose Hájjim Lau, Eperjes egykori rabbija (fotó: archív)
Dávid Lau főrabbi azonban nem elégedett meg a magyar kormány – pontosabban a magyar nép – nagylelkűségével, hanem a találkozó második felében további követelésekkel állt elő. Soltész Miklóssal közölte többek között, hogy a magyar kormány anyagi segítségére a régi zsidó temetőkhöz vezető utak kiépítése terén is szükség lenne.
Soltész Miklós igazi, leglátványosabb fölajánlására a látogatás végén került sor. De idézzük pontosan az izraeli hírforrást: „A látogatás végén a főrabbi a vallásügyi miniszternek elmondta, hogy a nagyapja, Mose Hájjim Lau – Isten bosszulja meg kiontott vérét! – rabbi volt a szlovákiai Eperjes városában, amely manapság Magyarországhoz tartozik. (Sajnos téved a főrabbi, mert Eperjes elszakított város, amely még a Felvidék egy részének 1938-as visszatérése után is a tótok harmincadján maradt – H. J.) Dávid Lau ezután hozzáfűzte, hogy amikor legutóbb ellátogatott Eperjesre, siralmas állapotban találta azt a nagy ortodox zsinagógát, amelyben a nagyapja rabbiként szolgált.
Zoom
Az eperjesi zsinagóga – amikor még valóban Magyarországhoz tartott a város (fotó: archív)
Több sem kellett Soltésznak, a főrabbi szavaira azonnal rávágta: miután hazatér Magyarországra, rögtön kivizsgálja az ügyet, s gondoskodik az eperjesi zsinagóga restaurálásáról. S teszi mindezt azért, „hogy örökké megőrizzük az ott élt zsidók emlékét.” Soltész Miklós az ortodox zsinagóga restaurálásán kívül azt is megígérte, gondoskodni fog róla, hogy emlékművet is állítsanak az izraeli főrabbi nagyapjának, Mose Hájjim Lau rabbinak.
Zoom
Köves Slomó, Soltész Miklós és Dávid Lau (fotó: Dávid Lau szóvivője)
Nézzük, ki volt Mose Hájjim Lau rabbi, akinek emlékének megörökítésére és egykori zsinagógájának restaurálására Soltész Miklós nagylelkű felajánlást tett? A nevezett ortodox rabbi 1892-ben született Lembergben. Teológiai tanulmányai után 27 éves korában a bukovinai Szőcsváron, majd innen Eperjesen volt rabbi. Eperjesről elkerült rabbinak a lengyelországi Petrikó városába, s innen 1942-ben a németek, a híveinek jó részével együtt Treblinkába vitték, ahol röviddel később megölték. Egyébként a restaurálásra kiszemelt eperjesi ortodox zsinagógát a Millennium éveiben építették Kolácek és Wirth tervei alapján, s jelenleg zsidó kulturális múzeumként működik.
Hering J. – Kuruc.info
Frissítés: Van még pár felújításra váró zsinagóga Eperjesen
Olvasónk felhívta a figyelmünket, hogy Eperjesen egy turistáknak szóló honlap szerint 1940-ben még öt zsinagóga volt, és jelenleg is áll három, de csak egy üzemel. (Egy zsidó látványosságokat listázó honlap két zsinagógát és három zsidó temetőt említ.) Csak remélni tudjuk, hogy a többit nem kell felújítani vagy -építeni a mi pénzünkből a kevesebb mint 60 helyi zsidónak, annyi elrabolt település van még, ahol a mi pénzünkre várnak a nem hiába születettek...
(Kuruc.info)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready