"Az Európai Néppárt 12 tagpártja kilenc országból kérte a Fidesz kizárását vagy felfüggesztését. Ezt a kérdést a párt politikai választmányának március 20-i ülésén tárgyaljuk meg" - közölte az AFP hírügynökséggel Joseph Daul, a pártcsalád francia elnöke. A politikus azt is megjegyezte: a döntés a párt valamennyi tagjától függ, ezért nem lehet megjósolni a végeredményt.
Zoom
Juncker és Daul (fotó: ec.europa.eu)
A Fidesz elleni eljárást azt követően indítványozták a tagpártok, hogy európai szinten is felháborodást váltott ki a kormány legújabb plakátkampánya, amely az Európai Bizottság migrációs poltikája ellen irányult. Azt is rossz néven vették, hogy a plakátokon George Soros mellett Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerepel. A néppárti politikus maga is közölte: a Fidesznek nincs helye a pártcsaládban.
Orbán Viktor egy vasárnapi interjúban ígéretet tett arra, hogy március 15-e után Juncker helyére Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke kerül a hirdetéseken. A brüsszeli testület szóvivője a hétfői tájékoztatóján azt mondta, ennek nincs jelentősége. Margaritisz Szkínasz szerint akár az elnök, akár az alelnök, akár bármelyik tag szerepel a plakátokon, a bizottság fel fog lépni ellene.
Frissítés: "Orbán Viktor átlépte a vörös vonalat"
Interjút adott a német Die Weltnek Joseph Daul, a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) elnöke, akit az interjúban hosszan kérdeztek Orbán Viktorról is.
Daul arról beszélt, hogy szerinte a populista pártok azért tudnak megerősödni, mert félelmet keltenek az emberekben, állandóan a problémákról beszélnek, holott nincsenek megoldásaik rá. Arra a felvetésre, hogy Orbán a lengyel Jaroslaw Kaczynski-féle Jog és Igazság, valamint az olasz Matteo Salvini-féle La Lega pártot is szeretné az EPP-be bevenni, Daul azt mondta: "Megmondtam neki, hogy ez nem fog megtörténni, amíg én vagyok ennek a pártnak az elnöke."
Arra a kérdésre, hogy Orbán még mindig a Néppárthoz tartozik-e, Daul azt válaszolta: "Orbán Viktor az Orbán Viktor. Az Európai Néppárt valamennyi tagjának tiszteletben kell tartania és osztania kell az értékeket, amelyek egyesítenek minket."
Arra, hogy több tagpárt (az interjú készítésekor még csak nyolc, de valójában már tizenkettő) a Fidesz kizárását kezdeményezte, Daul azt mondta: "Nem félek ettől a vitától. Megkaptam a szükséges számú levelet, hogy a Fidesz néppárti tagságának kérdését a következő ülésünk napirendjére felvegyem."
Dault kérdezték a Juncker-ellenes magyar kormányplakátokról is, erről azt mondta: "A magyar kormány Jean-Claude Juncker elleni plakátkampányát teljes határozottsággal elítéltük. Ez elfogadhatatlan. Az Európai Néppárt egy nagy család, amelyben lehetnek különbségek. De van egy határ, és Orbán Viktor átlépte a vörös vonalat."
Arról, hogy Orbán viselkedése gondot okozhat a néppárti csúcsjelöltnek, Manfred Webernek, Daul azt mondta, szerinte nem, Weber ugyanis megszavazta a Magyarország ellen indítandó 7-es cikkely szerinti eljárást, amely "azt mutatja, hogy Manfred Weber azt akarja, hogy a magyar kormány politikájában valami megváltozzon".
(HVG)