Teljes baloldali ellenzéki összefogás lesz Újpesten, az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd már a polgármesterjelöltben is megállapodott, értesült az Index. Szalma Botondot, a KDNP-ből egykor kizárt budapesti elnököt indítják. Szalma azt mondta, elfogadja a támogatást, és nagy harcra számít a Fidesszel.
Zoom
Szalma Botond, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) felfüggesztett budapesti elnöke érkezik fegyelmi tárgyalására a Képviselői Irodaházban 2014. október 16-án (Fotó: Kovács Tamás)
Egyre több helyen állapodnak meg az összekovácsolódott baloldali ellenzéki pártok a teljes összefogásban szerte az országban. Szombathelyen már február elején bejelentették az összefogást, itt a Jobbik hallgatólagos támogató, Miskolcon viszont nyíltan állít közös polgármester-jelöltet a Jobbik a hazaáruló baloldallal. Egerben pedig egyenesen a jobbikos Mirkóczki Ádám mögé állt be az összes balos ellenzéki párt.
Újpesten is megállapodott egymással az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd, és megtalálták a polgármesterjelöltet is: Szalma Botondot, a KDNP volt budapesti elnökét támogatja az ellenzék majd az őszi önkormányzati választáson, értesült az Index.
Szalma, aki a Mahart igazgatója volt korábban, régóta politizál Újpesten, a neve országosan akkor vált ismertté, amikor a KDNP budapesti elnökeként lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt a plágiumügye miatt. Akkor a KDNP elhatárolódott Szalma nyilatkozatától. A KDNP akkor is eljárást indított ellene, amikor kormányt kritizálta, amiért nem mindig a legmegfelelőbb embereket ültette magas pozíciókba.
A konfliktus 2014-ben ért a csúcsára, amikor kizárták a KDNP-ből, mert függetlenként polgármesterjelöltként elindult a választáson a Fidesz jelöltje, Wintermantel Zsolt polgármester ellen (ő így is 52%-kal nyert). Itt hosszas bírósági eljárás kezdődött, amelynek végén, 2018-ban szabálytalannak ítélték a kizárását, de Szalma ekkor magától kilépett a KDNP-ből.
Őt keresték meg most az újpesti ellenzéki pártok, ezt Szalma Botond megerősítette az Indexnek. Azt mondta, a pártok olyan embert kerestek, aki biztosan „nem megvehető", és abban állapodott meg az ellenzéki pártokkal, hogy Újpest a jövőben nem a garázdálkodás terepe lesz, hanem mindenki dolgozni fog a kerületért.
Az Index-értesülésből nem derül ki, hogy sikerült-e röhögés nélkül, de Szalma azt is állította, hogy az ellenzéki polgármester-jelöltséget szívesen vállalja, de ettől nem lesz más az értékrendje: ő továbbra is keresztény, demokrata és jobboldali. Nagy lejárató kampányra és támadásokra számít, de „félni csak az unokáimtól félek”.
Zoom
Szalma Botond, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) felfüggesztett budapesti elnöke egy hajléktalan újságárussal beszélget fegyelmi tárgyalása előtt a Képviselői Irodaháznál 2014. október 16-án (Fotó: Kovács Tamás)
"Jobboldali" jelölt egy baloldali terepen
Szalma újpesti jelölése azért meglepő, mert bár a IV. kerületben fideszes a polgármester több ciklus óta, a kerület alapvetően a baloldal terepének számít. Korábban az MSZP-s Kiss Péter és Csizmár Gábor sorra nyerte a választásokat, 2014-ben az MSZP-s Horváth Imre kétharmaddal győzött az időközin, tavaly pedig a DK-s Varju László simán megnyerte a mandátumot.
A korábbi MSZP–DK-megállapodás értelmében az önkormányzati választáson az MSZP indíthat polgármesterjelöltet, és az Index úgy tudja, Trippon Norbert helyi MSZP-elnököt választotta jelöltnek a baloldal. Trippon most a lap kérdésére azt mondta, hogy valóban őt választotta az MSZP, a DK és a Párbeszéd, de egyetértett a többi ellenzéki párttal abban, hogy ennél is szélesebb körű és teljes összefogás kell a Fidesz legyőzéséhez.
Trippon azt állította, nem a személyes ambíciója számít, hanem a Fidesz leváltása, így az MSZP is Szalma Botondot támogatja, aki szerinte „képes több embert megszólítani".
Nem titok, az LMP javasolta először Szalmát a többi pártnak – mondta az Indexnek Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője és újpesti vezetője. Kanász-Nagy szerint Szalma „integratív személyiség", aki baloldali, LMP-s és jobbikos szavazókat is képes megszólítani, és maga mellé állítani. Kanász-Nagy azt is elmondta, hogy az egyéni képviselőjelölti indulásról még zajlanak a tárgyalások, de a libsi lap kérdésére elárulta, hogy ő várhatóan elindul majd egy egyéni választókerületben.
A Momentum is támogatja, hogy egy jelölt álljon szembe a Fidesszel, így a párt is támogatja Szalmát – mondta Déri Tibor, a Momentum helyi vezetője. Déri szerint fontos, hogy nem egy másik párt jelöltjét támogatják, hanem – hasonlóan az egri modellhez – egy egyesület jelöltjei mögé tudnak beállni az ellenzéki pártok.
Kapcsolódó: