2019. augusztus 25., vasárnap, Lajos, Patrícia, Elemér napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:04 Bűnmegelőzési razziát tartott a rendőrség Budapest V., VI. és VII. kerületében21:39 Teljes gőzzel üzemel a török-amerikai műveleti központ20:58 Negyvennyolcezer embert evakuáltak a kelet-kínai Fucsien tartományban a Bailu tájfun közeledése miatt20:26 90 év bölcsesség19:53 Míg anyjuk a benzinkúton vásárolt, füstmérgezést szenvedett három gyerek egy fővárosi lakástűzben 19:21 Rohamosan pusztul a világ tüdeje, az Amazonas18:35 A telefonja és a cigarettája mellett a fiú gyógyszere is kellett a belvárosi rablóknak 18:02 Megrendelték az első magyar fejlesztésű, kompozit testű repülőgépet17:41 Három tonna kokaint foglaltak le Rotterdamban17:05 Közös megyei listát indít Komárom-Esztergomban a Jobbik, a DK, az MSZP, a Momentum stb.16:49 Nem lopott, csak önkényesen elvett autó parkolt bunkón az árokban Barcson16:32 Egy androiddal a fedélzetén érkezett a Szojuz az űrállomáshoz, de nem sikerült a csatlakozás - Fedor hétfőn újrázik15:16 "Egyszer és mindenkorra, bármilyen formában merüljön is fel: összefog-e a Jobbik bármelyik baloldali párttal?"14:43 Szó szerint égető a helyzet: a tűzoltók 74 százaléka készül a pálya elhagyására14:04 "A tegnapi is a nemzet egyik sikeres napja volt" - Irán új rakétát tesztelt
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Holokamu :: :: Hozzászólások

TEV-felmérés: az ultracionista kormányzás alatt lassan még a lakosság is megszereti a zsidókat

Reklám

Érdemben nem változott az antiszemita előítéleteket elfogadók aránya a magyar társadalomban, de a "Holokauszt tagadók és relativizálók" aránya évről évre nő – derül ki egyedülálló mítoszt következetesen nagybetűvel író Tett és Védelem Alapítvány (TEV) megbízásából, a Medián Közvéleménykutató közreműködésével készített Antiszemita előítéletesség a mai magyar társadalomban 2018 című felméréséből. A TEV 2018-as évről készült "monitoring jelentése" alapján ugyanakkor a tavalyi évben 32 "antiszemita gyűlöletcselekményt" regisztráltak, ami kevesebb, mint az azt megelőző évben.
Zoom
Megtette a hatását a Fidesz zsidónyaló politikája
A TEV hetedik alkalommal teszi közzé a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet közreműködésével, azonos módszertannal készült éves felmérését, melyből kiderül, hogy a tavalyi évhez képest kimondottan pozitívan változott a magyar lakosság körében Izrael megítélése. A teljes lakosság körében nőtt azoknak az aránya, akik pozitívan tekintenek Izraelre (3%-ról 9%), míg elenyészően nőtt azoknak az aránya, akik negatívan tekintenek a terrorállamra (4%-ról 5%).
A teljes népesség körében továbbá csökkent azoknak az aránya, akik szerint az itt élő zsidók lojálisabbak Izraelhez, vagy akik szerint Izrael agresszor a palesztinokkal szemben. Eközben viszont nőtt azoknak az aránya, akik szerint Izrael "jogos önvédelmi harcot vív" (F-16-osokkal a parittyás palesztinok ellen - a szerk.). Ezek mellett a lakosság fele úgy látja, hogy a zsidók Nyugat-Európa egyes országaiban nagyobb fenyegetettségnek vannak kitéve, mint Magyarországon. A kutatás érdekes, további értelmezést igénylő tanulsága, jegyzik meg, hogy a "mérsékelten antiszemita" válaszadók bizonyultak a leginkább megértőnek Izrael "önvédelmi harcával" kapcsolatban.
Zoom
Ennyit ért a Soros-kampány
Gyakori vitatéma, hogy mennyire növelte az antiszemitizmust az úgynevezett Soros-kampány. A zsidóságról a teljes lakosság körében változatlanul csupán 1%-nak jut eszébe Soros "György". Érdekes, hogy az "erősen antiszemita attitűdöt" mutató megkérdezettek, illetve a Jobbik szavazói között is csupán elenyészően nagyobb ennek az asszociációnak az aránya: mindössze 2%.
Zoom
Arra a kérdésre, hogy mi jut eszébe Sorosról, a teljes lakosság körében változatlanul 2% gondolt a zsidóságra. (Pedig nem azért viselkedik így, mert fehér a haja... - a szerk.) Ez a szám azok között a legmagasabb, akiknek a zsidósággal kapcsolatban "negatív előítéleteik" mutathatóak ki, de körükben is csupán 5% asszociált a zsidóságra az "üzletember" nevét hallva. Az antiszemiták közül többen asszociáltak egyéb negatív, a nyilvánosságban negatív konnotációval bíró kifejezésekre is (migránsok, hazaárulás, hatalom, stb.).
A holokamut még a Fidesznek sem sikerül elhitetni
Ugyanakkor különösen negatív képet és tendenciákat mutat a "holokauszt tagadásának és relativizálásának elfogadottsága" a társadalomban. 2006 óta soha nem volt ilyen magas azoknak az aránya, akik szerint a koncentrációs táborokban sosem voltak gázkamrák (15%), a holokauszt nagy részét a zsidók csak utólag találták ki (21%), illetve a zsidó áldozatok száma sokkal kevesebb volt, mint állítják (26%). Mind a három kategóriában a valaha mért legmagasabb értéket mutatnak az egyetértő válaszadók - szörnyülködik a honlapján közzétett összefoglalóban a TEV.
Zoom
Változatlanul 55% ért egyet azzal, hogy ennyi évtizeddel az ún. holokauszt után már „le kéne venni ezt a témát a napirendről”. Érdekes módon azonban a 2017-es 42%-hoz képest tavaly 50% értett egyet azzal, hogy "többet kellene tanulni a holokausztról". (Talán ők másfajta tanulásra gondolhattak - a szerk.)
A Tett és Védelem Alapítvány 2013 óta rendszeresen közzéteszi havi antiszemita "gyűlölet-bűncselekmények" és incidensek monitoringjelentését is. A közelmúltban megjelent 2018-as éves jelentés alapján kijelenthető, hogy csökkent a hazai "gyűlöletcselekmények" száma: míg 2017-ben 37 ilyen eset került regisztrálásra, tavaly ez a szám 32 volt, melyek közül csupán 3 esetben személy elleni támadás, 10 rongálás és 19 "gyűlöletbeszéd-cselekmény" került fel a listára.
Zoom
A kutatás, számos további érdekes adattal, grafikonnal itt érhető el.
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready