Csütörtök éjjel a Momentum ifjúsági szervezete, a TizenX plakátokat és matricákat ragasztott ki Budapesten, délelőtt pedig molinókkal tiltakoztak Recep Tayyip Erdogan török elnök budapesti látogatása ellen - írja az Index.
Zoom
A Gázai övezetben tucatjával ölték a gyerekeket, de a Netanjahu-látogatások során ez érthetetlen módon mégsem jut eszükbe (fotó: Momentum)
"A “Gyerekgyilkos Erdogan!” feliratú plakátok és molinók arra hívják fel a figyelmet, hogy a török elnök Észak-Szíriában indított háborújában már számos kurd civil, köztük sok gyerek is meghalt. Mindezt úgy, hogy miközben Orbán a kereszténység védelmét tűzi a zászlajára, nemhogy nem védi az ott élő kurd keresztényeket, de az ellenük zajló háborút támogatja" - írta közleményben a Momentum.
Csütörtök délelőtt a Demokratikus Koalíció is tiltakozó akciót szervezett; kinyomtatták szíriai áldozatok képét, akik szerintük a török elnök politikájának következében haltak meg. A párt közleménye szerint a táblákat szerették volna kihelyezni az Andrássy úton villanyoszlopokra, hogy a konvoja elhaladásakor a török elnök is lássa ezeket, de a rendőrség ebben megakadályozta az aktivistákat. Emiatt feltartják majd a táblákat, amikor megérkezik Erdogan.
"Szégyenteljesnek tartjuk, hogy Magyarország félázsiai diktátorok átjáróházává vált, és szégyenteljesnek tartjuk azt, hogy 2019-ben egy háborús bűnös szabadon grasszálhat Budapesten" - közölte a DK szóvivője, Barkóczi Balázs.
Zoom
A palesztin áldozatokról legalább ilyen jó plakátokat lehetne készíteni, de valamiért nem akaródzik (fotó: DK)
A Párbeszéd részéről Dorosz Dávid, klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes szerda este egy mécsest gyújtott az Erdogan "által elnyomott kurdok és törökök melletti szolidarításból".
Az LMP közleményben azt írta, hogy "a török elnök csütörtöki, magyarországi látogatása szégyenként fog bevonulni a történelemkönyvekbe. A diktátor Budapestre érkezésével Orbán Viktor szembeköpte az egyetemes emberi értékeket és mindent, amiben hinni érdemes".
Erdogan látogatása miatt egész nap lezárások lesznek a fővárosban, valamint egy többezres tüntetés is készülődik. A Facebookon meghirdetett demonstráció egyike délután kettőkor, az Oktogonon kezdődik, a másik este hat órakor, az Andrássy úton lesz.