Bezár!
2020. július 4., szombat, Ulrik napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
11:22 "Ki a székely himnuszt a Parlamentből, le a székely zászlót a Parlamentről!" - követeli a Horthy-szobor megrongálását vállaló hisztérika11:05 Rasszista metrómegállót füleltek le Berlinben10:48 Bolsonaro megvétózta a kötelező maszkvislést előíró törvényt, módosításokat kér10:33 Felborult egy román országjelzésű kisbusz az M7-esen - egy halott, 8 sérült10:16 Földcsuszamlások és árvizek pusztítanak Dél-Japánban - tucatnyian eltűntek09:59 Meghalt egy beteg, két új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak09:41 Rendőröket ejtett túszul egy bennszülött törzs Venezuelában, hogy visszakapják koronavírus-fertőzött vezetőjük holttestét09:26 Lezuhant egy kisrepülőgép Utah-ban09:08 Kanadai katona Trudeau váratlan teherautós látogatója - 22 vádponttal nézhet szembe08:50 Éjféltől újra humanitárius korridort nyitottunk08:35 Svédországban máig nem sikerült elérni a márciusban kitűzött tesztelési célt08:17 Trump a Rushmore-hegynél mondta el véleményét az amerikai forradalom eltörlésére törő kultúrbalról08:04 Több mint 11 millióan fertőzödtek meg a világon07:41 New York-i aukciósházban tűnt fel egy ókori római márványszobor ellopott feje07:23 Lövöldöztek egy bevásárkóközpontban az alabamai Hooverben - egy halott, három sebesült
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország :: :: Hozzászólások

Erre volt jó a Fidesz hataloméhsége: a moslék elárasztotta Jászberényt

Reklám

Tíz településen tartottak vasárnap megismételt önkormányzati választást reggel 6 és este 7 óra között. Azért kell mégis megismételni a választásokat ezeken a helyeken, mert a kifogásokat kivizsgáló bíróságok arra jutottak, hogy a jogsértések érdemben befolyásolták a négy héttel ezelőtti választás eredményeit, így azokat megsemmisítették. A szavazás tíz település mintegy 30 ezer választópolgárát érintette.
Jászberény - ellenzéki tarolás
Talán a legnagyobb figyelem Jászberényt kísérte, ahol az első beérkező adatok szerint az ellenzéki Budai Lóránt nyerte a megismételt polgármester-választást. Az Index információi szerint már a szavazókörök több mint háromnegyedéből érkeztek adatok, és Budai annyival vezet, ami megfordíthatatlan.
Így néz ki az eredmény 80%-os feldolgozottságnál:
Budai Lóránt, Közösen Jászberényért Egyesület (ellenzéki összefogás): 6716
Szabó Tamás, Fidesz-KDNP: 3547
Magyar Levente, független: 187
Dobrosi Péter, Mi Hazánk: 73
Már napközben látható volt a szavazókörökből érkező adatokból, hogy nagyobb a részvétel, mint az októberi választáskor volt. 18:30-kor 60,22 százalékos volt a részvétel, soha ennyien nem szavaztak még polgármesterre a városban, négy hete 43%-nál állt meg a részvétel.
Október 13-án az ellenzéki (még közelebbről neojobbikos) Budai Lóránt 14 szavazattal, 3909-3895 (42,63 - 42,48 százalék) arányban nyert a Fidesz-KDNP-s Szabó Tamás előtt. Egy független jelölt, Magyar Levente 931, a Mi Hazánk jelöltje, Dobrosi Péter pedig 434 voksot kapott. Szabóék megtámadták az eredményt, a területi választási bizottság, majd a bíróság is úgy látta, hogy az eredményt érdemben befolyásolta, hogy idegenek mentek a szavazókörökbe, "a szavazatszámláló bizottsági tagok kontrollálatlanul mozogtak", illetve "szavazási szándékot torzító pénzfelajánlás is történt."
A képviselő-testületben a Fidesz-KDNP 7, az ellenzéki összefogás - a Közösen Jászberényért Egyesület - 6 mandátumot nyert, míg bejutott kompenzációs listán a Mi Hazánk egyik képviselője. Az egyéni képviselői mandátumokról nem kellett megismételni a választást, de a testületnek tagja automatikusan a polgármester.
Szekszárd - marad az ellenzéki többség a közgyűlésben
Tolna megyében, Szekszárdon a 2-es számú egyéni választókerületben kellett megismételni (a 4., a 11. és a 12. szavazókörben) a képviselő-választást, a 8-as választókerületben pedig a 25., 27., 29. és 30. szavazókörben. A választásnak nem kis tétje volt, hiszen a közgyűlésben (megyei jogú városnál így hívják a testületet) az ellenzék többségbe került: 8-6 arányban nyert, így a fideszes polgármester szavazatával is kisebbségben volt a kormánypárt.
Két olyan szavazókörben kellett megismételni a választást, az ellenzék győzött négy hete. Vagyis az ellenzék attól tarthatott, hogy elolvad a többsége.
Október 13-án a 2-esben Csötönyi László (ÉSZ - Éljen Szekszárd, az ellenzék szervezete) 602 szavazatot, Haag Éva (Fidesz-KDNP) 586 szavazatot, Czank István (Mi Hazánk) 62 szavazatot kapott. Most ez lett az eredmény:
Csötönyi László (ÉSZ - Éljen Szekszárd, az ellenzék szervezete): 686 (53,22%)
Haag Éva (Fidesz-KDNP): 603 (46,78%)
A 8-as választókerületben is ellenzéki győzelem volt október 13-án, még ha szorosan is. Faragó Zsolt (ÉSZ) 477, Szegedi Attila (Fidesz-KDNP) 462, Sárközi János József (Mi Hazánk) pedig 91 voksot kapott. Most magabiztosabb ellenzéki győzelem született, 76 szavazatos előnnyel. Ez lett az eredmény:
Faragó Zsolt (ÉSZ): 570 (53,12%)
Szegedi Attila (Fidesz-KDNP): 494 (46,04%)
Sárközi János József (Mi Hazánk): (0,84%)
Komló - erősített az ellenzék, de marad a fideszes polgármester
A Baranya megyei Komlón az 5. számú egyéni választókerület 13. szavazókörében a polgármester- és képviselő-választást kellett megismételni. A szavazás tétje a polgármesteri tisztség volt, ugyanis a Fidesz jelöltje, Polics József csak nagyon kevés szavazattal tudta legyőzni az ellenzéki Ferenczy Tamást (Komló Összeköt egyesület): 4177-4059 arányban.
A különbség tehát 118 szavazat volt, ennél pedig többen szavazhattak most az érintett szavazókörben. Október 13-án Polics József 145-tel szerzett többet ellenfelénél (316-171). A részvétel napközben végig magasabb volt, mint négy hete. Ezúttal az ellenzék tudott erősíteni, de ez nem volt elég a fordításra. Polics József 326 szavazatot kapott, Ferenczy Tamás pedig 268-at.
Az eredmény a megismételt választás után így módosult:
Polics József (Fidesz-KDNP): 4187
Ferenczy Tamás (Komló Összeköt egyesület): 4156
Vagyis 31 szavazattal - az eddigiekhez képest szorosabban - nyert Polics József eddigi fideszes polgármester. A testületi arányokat nem befolyásolta ez a választás, ott magabiztos az ellenzéki többség. A választást azért kellett itt megismételni, mert bebizonyosodott, hogy idegenek kísérték be a szavazófülkébe a választókat.
(Index nyomán)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready