Varga Judit igazságügyminiszter kedden a Twitteren szólt be Dobrev Klárának azzal, hogy az Örök tél című, Nemzetközi Emmy-győztes filmet neki is meg kéne néznie, mert ő pontosan a filmben ábrázolt brutalitást elkövető, elnyomó kommunista rezsim örököse (célozva ezzel nagyapjára, Apró Antalra).
Hadházy Ákos erre a Facebookon tette közzé, hogy a miniszter apja a III/II-es elhárítás tisztje volt miskolci szállodaigazgatóként a 70-es évek legvégén, 80-as évek legelején. Alhadnagy, majd hadnagy volt, kétszer kapott 8000 forintos jutalmat.
"Varga miniszternek óvatosabban kellene bánnia az ilyen üzenetekkel, (...) ha legalább annyi tartás van benne, mint Pokorni Zoltánban volt, akkor szépen lemond és átmenetileg visszavonul. Aztán persze lehet még belőle polgármester valahol", írta Hadházy. Hozzátette azt is, hogy "eszembe nem jutott volna elővenni az „apák és fiúk (lányok)” lemezt, ha maga Varga miniszter asszony nem kezdi el. Ez a kis írás csak arra szolgál, hogy figyelmeztesse: gondolkozzon, mielőtt tweeteni kezd!"
Varga Judit a Facebookon reagált. Azt írta, "Hadházy Ákos képviselő szenzációként szeretne feltüntetni velem szemben egy olyan ügyet, amit magam hoztam nyilvánosságra miniszteri kinevezésem előtt".
A miniszter a következő mondatokat idézi most vissza a júniusi Pesti Srácok-cikkből:
Vendéglátó ipari végzettségű édesapám, még mielőtt megszülettem volna, szakmai karrierjének egy újabb állomásaként szállodavezetői állást kapott a miskolci Avas Szállóban. Tőle tudom, hogy őt is meglepte, amikor pár hónappal később felszólították, hogy a munka része a titkosszolgálatokkal való együttműködés. Kémelhárító, SZT-tiszti III/2-es besorolást kapott, ez annak idején a hódmezővásárhelyi Emlékpont nyilvános listáján is látható volt. A miskolci médiában 2011-ben ez az ügy nagy nyilvánosságot kapott, a családban és a környezetünkben mi akkor megbeszéltük a dolgot. Édesapám ... 1983-ban nemet mondott a szolgálatoknak és a sokak által vágyott szállodavezetői pozíciójából is távozott. Ekkor én hároméves voltam; ki gondolja, hogy nekem mindezért magyarázkodnom kéne?
A miniszter a mostani bejegyzésében ezután rátér arra, hogy erkölcsi és jogi értelemben sincs takargatnivalója szerinte, mert ő is ott volt 2006-ban "az 1956-os forradalom kitörésének 50. évfordulóját ünneplő tömegben, amikor ugyanannak a rendszernek az örökösei lovasrohamot rendeltek el és szemeket lövettek ki".
"Kezdő jogászként, férjemmel jogi segítséget nyújtottunk a rendőri erőszak áldozatainak. Az általunk létrehozott “Ne Féljetek” Alapítvány anyagi segítséget nyújtott a rendőri túlkapások megalázott áldozatainak. Hol voltak akkor a jogállamiságért aggódó professzorok, EP képviselők és Hadházy Ákosok?", tette fel a kérdést Varga a bejegyzésben, amit egy Orbán által is nemrég előhozott Wass Albert-idézettel zárt: “Mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad.”
Hadházy Ákos egyébként 2006 és 2014 között szekszárdi önkormányzati képviselő volt, fideszes színekben, két éve Fidesz-tagként, mint arra egy kommentben fel is hívta a miniszter figyelmét.
Frissítés: éveken át "nem vette észre", hogy SZT-tiszt...
Ungváry Krisztián reagált Varga Judit bejegyzésére. A holotémában nem, de kommunista ügyekben többnyire megbízható történész szerint az általa is szerkesztett, ügynökök feltárásával foglalkozó honlapon a következő szerepel Varga Judit apjáról:
Érett materialista gondolkodású. [...] Fedőfoglalkozásával összefüggésben állambiztonsági feladatok végrehajtásában fejlődőképes. [...] Alapfokú nyelvismeretét fedőmunkakörében jól hasznosítja. [...] A követelményeknek megfelelően tudja a hálózattartó operatív munkát végezni. SZT-pozícióba történő beállításáról a vállalat igazgatója tudomással bír, azt vele megbeszéltük, konspirációs védelmét biztosítja.
Valamint az is szerepel, hogy kétszer kapott jutalmat, összesen 8000 forint értékben, ami – Ungváry szerint – akkoriban nem kevés pénz volt.
"Nem az a gond, ha egy közszereplő felmenői múltja problematikus. Sok ilyen eset van és a gyermek nem felel szülei, ill. nagyszülei tetteiért. Azért azonban felel, hogy ne hazudjon róla. Itt ezt teszi a miniszter, amennyiben azt állítja, hogy amikor rádöbben, miről szólt a megbízása, lemondott, és ezt teszi lakájmédiája is. Eléggé gyermeteg hazudozás ez, feltételezni valakiről, hogy hosszú éveken át nem veszi észre, miről szól az SZT-tiszti feladat és a hálózattartás" - írja Ungváry.
Szerinte azért is szánalmas ez a hazudozás, mert az apa valójában nem csinált semmi érdemlegeset. Pitiáner pártállami karriert építgetett magának, mint oly sokan, kár erről ilyen izzadságszagú ködösítésekbe menekülni. Különösen kár azért, mert szerencsére még ezen a párton is van ellenpélda, sokkal súlyosabb esetekre is, amikor az érintett szembe tudott nézni apja és nagyapja múltjával.
A történész szerint az pedig a pofátlanság netovábbja a minisztertől, hogy nincs itt látnivaló, mert az ügyet ő hozta nyilvánosságra. „Három történész hozta nyilvánosságra Varga Judit nélkül 2012-ben. Akkor még azt sem tudtam, hogy ő kicsoda.”
(Index nyomán)