2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:22 NVB: nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről19:39 Még mindig a pohártartó és a személyiségzavar a téma Molnár Ricsi perében19:03 Kivizsgálják a repülőtéren órákat veszteglő légijárat ügyét18:43 A fasiszta brigantik már a DK-ba is befurakodtak: 2,6% nem akarta Ferit elnöknek18:34 A hivatalban lévő államfő nyerte az elnökválasztást Afganisztánban17:53 Iskolai mészárlásra készülő kercsi tizenéveseket vettek őrizetbe17:32 Csokifütyizés helyett rendőrt hívott egy budapesti nő, így fogtak el egy körözött nigériai bűnözőt16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Gazdaság :: :: Hozzászólások

Tudta? Alaposan felment az új munkahelyek ára az adófizetőknek - a kormány darabját 16 millió forintért vette

Reklám

Nagy hajrával decemberben százmilliárd forint fölé ment a 2019-ben megítélt munkahelyteremtési támogatások összege, ami újabb rekord. Egy munkahely átlagosan 16 millió forintjába került az adófizetőknek. A sorból messze a Mol lóg ki leginkább, amely munkahelyenként 68 milliót kapott, összesen 11 milliárdot.
Alaposan belehúzott a kormány a munkahelyteremtési támogatások osztogatásába decemberben, egy hónap alatt épp tíz cégnek ítéltek meg pénzt, összesen 23,4 milliárd forintot – derül ki a kormányzati honlapra feltöltött friss adatokból.
Zoom
A legtöbb támogatást, 6,4 milliárd forintot a német tulajdonú, győri Audi kapta, „e-transzformációra”, vagyis az e-motorgyártás bővítésére. Ennek keretében 250 új munkahelyet terveznek létrehozni, vagyis egy új munkahely 25,5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. A másik nagy nyertes a tajvani Giant kerékpárgyártó, amely 5,2 milliárdot kapott az új üzemével együtt járó 591 munkahelyre. A német hátterű Robert Bosch-csoport két magyarországi leánya is kapott támogatást, egyszer 3,4 milliárdot „Európai Akkumulátor Gyártási Kompetencia Központ létrehozása és szerszámgép összeszerelés kapacitásbővítése” címszóval, és egyszer 2,7 milliárdot „Technológia-intenzív gyártás kiterjesztése és járműipari fejlesztési központ létrehozása” címszóval.
Milliárd forint fölötti támogatást zsebelt még be:
  • Az IBM Magyarország (USA),
  • Az Otto Fuchs Hungary (Németország),
  • A Ravaber Hungary (Törökország),
  • A BHS Trans (Magyarország).
2019 egészében a kormány összesen 105,3 milliárd forint támogatást ítélt oda. Vagyis a december tényleg nagyon erős volt, a támogatások közel negyedéről ebben a hónapban írtak alá. A 105 milliárd forint ráadásul rekord, a magyar állam még soha nem ítélt oda ennyi munkahelyteremtési támogatást egyetlen év alatt.
A multik a legnagyobb kedvezményezettek
A rekorddöntés ugyanakkor nem meglepő, ezt évek óta minden évben sikerül elérni. 2018-ban a kormány összesen 86,5 milliárd forintot osztott szét egyedi döntésekkel. A pénzből nem csak multiknak jutott, de ők voltak a legnagyobb kedvezményezettek, mivel elsősorban a külföldi nagyvállalatoknak futja nagyberuházásokra. A kiosztott támogatás mértéke 2016-ban 64 milliárd volt, 2017-ben 71 milliárd. 2004 és 2010 között a szocialista kormányok ehhez képest összesen 130,2 milliárdot költöttek így munkahely-teremtés támogatására (30 ezer új munkahelyre).
Alaposan felment az új munkahelyek ára az adófizetőknek
2019-ben a támogatott cégek összesen 6 686 új munkahely létrehozását vállalták, vagyis egy munkahelyet átlagosan 15,7 millió forinttal támogatott a kormány. 2018-ban a támogatások átlagos összege még csak 9,8 millió forint volt, más szóval alaposan felment az új munkahelyek ára az adófizetőknek.
Ebből a szempontból a legnagyobb kedvezményezett a Mol volt, a magyar olajipari multi 68 millió forintot kapott egyetlen munkahelyért. A második helyezett a Pick Szeged lett 33,1 millió forint per munkahely eredménnyel, a dobogó legalsó fokára az utolsó pillanatban (a támogatási szerződést december 31-én írták alá) ugrott fel az IBM 32,8 millió forint per munkahely támogatással.
Támogatási összeg tekintetében szintén a Mol végzett az élen, a cég 11,7 milliárdot kapott 172 munkahelyre (így jön ki a munkahelyenkénti 68 millió forint). A német Continental 10,6 milliárdot húzott be, de erre 450 munkahelyet vállaltak. A szintén német hátterű Rehau-Automotive 7,1 milliárdot kapott.
(HVG)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready