2020. szeptember 22., kedd, Móric napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
20:38 Nácizni éjjel, nácizni nappal20:23 Irán: szabotázsakció áll a natanzi urándúsító telepen történt robbanás mögött20:05 Gyorstesztek tömeges alkalmazására készül a bajor kormány19:43 Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót19:22 Trump Kínát bírálta a járványkezelése miatt az ENSZ közgyűlésén19:05 Putyin elfogadta a Jelcin-korszak utolsó kormányzójának lemondását18:41 Egyetlen koronás eset miatt halasztják az EU-csúcsot18:23 Maszkot hordani nem hajlandó utasok miatt késnek a vonatok17:56 Kilencéves kislányt és 73 éves asszonyt is megerőszakolt két "férfi" Franciaországban17:32 Halálra ítéltek két embert Pakisztánban tömeges tragédiát okozó gyújtogatásért17:06 Négy idős ózdi asszonynál próbálkoztak az unokázók, egyszer sem jártak sikerrel16:34 Szarvasbőgés a barcsi erdészetben16:26 Szijjártó szerint egyetértés volt Strassburgban arról, hogy rendezni kell a nyelvhasználat és az anyanyelvi oktatás kérdését Kárpátalján16:03 Megkérdőjelezték a faji sokszínűség egyik elméletét15:21 Már a gyümölcslével nyakon öntött zsidós poénokat is levadássza az érinthetetlenek legújabb számítógépes projektje
24 óra legolvasottabbjai

Anyaország, Gazdaság :: :: Hozzászólások

Tudta? Alaposan felment az új munkahelyek ára az adófizetőknek - a kormány darabját 16 millió forintért vette

Reklám

Nagy hajrával decemberben százmilliárd forint fölé ment a 2019-ben megítélt munkahelyteremtési támogatások összege, ami újabb rekord. Egy munkahely átlagosan 16 millió forintjába került az adófizetőknek. A sorból messze a Mol lóg ki leginkább, amely munkahelyenként 68 milliót kapott, összesen 11 milliárdot.
Alaposan belehúzott a kormány a munkahelyteremtési támogatások osztogatásába decemberben, egy hónap alatt épp tíz cégnek ítéltek meg pénzt, összesen 23,4 milliárd forintot – derül ki a kormányzati honlapra feltöltött friss adatokból.
Zoom
A legtöbb támogatást, 6,4 milliárd forintot a német tulajdonú, győri Audi kapta, „e-transzformációra”, vagyis az e-motorgyártás bővítésére. Ennek keretében 250 új munkahelyet terveznek létrehozni, vagyis egy új munkahely 25,5 millió forintjába kerül a magyar adófizetőknek. A másik nagy nyertes a tajvani Giant kerékpárgyártó, amely 5,2 milliárdot kapott az új üzemével együtt járó 591 munkahelyre. A német hátterű Robert Bosch-csoport két magyarországi leánya is kapott támogatást, egyszer 3,4 milliárdot „Európai Akkumulátor Gyártási Kompetencia Központ létrehozása és szerszámgép összeszerelés kapacitásbővítése” címszóval, és egyszer 2,7 milliárdot „Technológia-intenzív gyártás kiterjesztése és járműipari fejlesztési központ létrehozása” címszóval.
Milliárd forint fölötti támogatást zsebelt még be:
  • Az IBM Magyarország (USA),
  • Az Otto Fuchs Hungary (Németország),
  • A Ravaber Hungary (Törökország),
  • A BHS Trans (Magyarország).
2019 egészében a kormány összesen 105,3 milliárd forint támogatást ítélt oda. Vagyis a december tényleg nagyon erős volt, a támogatások közel negyedéről ebben a hónapban írtak alá. A 105 milliárd forint ráadásul rekord, a magyar állam még soha nem ítélt oda ennyi munkahelyteremtési támogatást egyetlen év alatt.
A multik a legnagyobb kedvezményezettek
A rekorddöntés ugyanakkor nem meglepő, ezt évek óta minden évben sikerül elérni. 2018-ban a kormány összesen 86,5 milliárd forintot osztott szét egyedi döntésekkel. A pénzből nem csak multiknak jutott, de ők voltak a legnagyobb kedvezményezettek, mivel elsősorban a külföldi nagyvállalatoknak futja nagyberuházásokra. A kiosztott támogatás mértéke 2016-ban 64 milliárd volt, 2017-ben 71 milliárd. 2004 és 2010 között a szocialista kormányok ehhez képest összesen 130,2 milliárdot költöttek így munkahely-teremtés támogatására (30 ezer új munkahelyre).
Alaposan felment az új munkahelyek ára az adófizetőknek
2019-ben a támogatott cégek összesen 6 686 új munkahely létrehozását vállalták, vagyis egy munkahelyet átlagosan 15,7 millió forinttal támogatott a kormány. 2018-ban a támogatások átlagos összege még csak 9,8 millió forint volt, más szóval alaposan felment az új munkahelyek ára az adófizetőknek.
Ebből a szempontból a legnagyobb kedvezményezett a Mol volt, a magyar olajipari multi 68 millió forintot kapott egyetlen munkahelyért. A második helyezett a Pick Szeged lett 33,1 millió forint per munkahely eredménnyel, a dobogó legalsó fokára az utolsó pillanatban (a támogatási szerződést december 31-én írták alá) ugrott fel az IBM 32,8 millió forint per munkahely támogatással.
Támogatási összeg tekintetében szintén a Mol végzett az élen, a cég 11,7 milliárdot kapott 172 munkahelyre (így jön ki a munkahelyenkénti 68 millió forint). A német Continental 10,6 milliárdot húzott be, de erre 450 munkahelyet vállaltak. A szintén német hátterű Rehau-Automotive 7,1 milliárdot kapott.
(HVG)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready