Az Európai Néppárt tizenhárom tagpártjának elnöke kéri, hogy zárják ki a Fideszt a pártcsaládból. A Néppárt elnökének, Donald Tusknak címzett levelet többek között Donáth Anna momentumos EP-képviselő osztotta meg a Twitter-oldalán.
A magyar koronavírus-törvényről azt írják, hogy "a liberális demokrácia alapjainak és az európai értékeknek a nyilvánvaló megsértése", mivel korlátlan időre hirdeti ki a vészhelyzetet, és a rendeleti kormányzás lehetőségét adja Orbán Viktor miniszterelnöknek. A néppárti politikusok attól is tartanak, hogy Orbán "az újonnan szerzett hatalmával a kormány még erősebb nyomás alá fogja venni a civil társadalmat."
"Már egy ideje figyeljük a jogállamiság leépítését Magyarországon. A Fidesz tagsága fel van függesztve az Európai Néppártban, mert nem tartotta tiszteletben a jogállamiságot.
A mostani fejlemények azonban meggyőztek minket arról, hogy ezzel a politikával a Fidesz nem maradhat a Néppárt tagja - írják.
A levelet két-két belga és svéd, illetve cseh, finn, görög, litván, luxemburgi, holland, norvég és szlovák tagpártok írták alá, és a dán Konzervatív Néppárt, amelyik már hétfőn is kezdeményezte a Fidesz kizárását.
Tusk kedden szintén levélben kérte a tagpártokat, hogy gondolják át a Fidesz tagságával kapcsolatos álláspontjukat, mivel „politikailag veszélyes és erkölcsileg elfogadhatatlan a koronavírust állandó vészhelyzet bevezetésére használni."
Szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is arról beszélt, hogy különösen aggódik Magyarország miatt. Tizenhárom európai kormány pedig közös nyilatkozatban figyelmeztetett arra, hogy bizonyos vészhelyzeti intézkedések veszélybe sodorhatják a jogállamiságot, a demokráciát és az alapjogok érvényesülését.
A néppártiak leveleit is beleértve az összes nyilatkozat kiemelte, hogy a vészhelyzeti intézkedéseknek szigorúan szükségesnek és a céllal arányosnak kell lenniük, időbeli korláttal és az alapos felülvizsgálat lehetőségével felruházva.
Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár kedden az ATV-nek adott nyilatkozatában károsnak és megalapozatlannak nevezte a Fidesz kizárására tett javaslatot, és meglepőnek nevezte, "hogy most, amikor Dániában is közel 3000 koronavírusos és majdnem 100 halott van, éppen a Fidesztől féltik a magyar embereket."
Az Igazságügyi Minisztérium közleményben reagált a tizenhárom kormány nyilatkozatára. Egyetértenek azzal, hogy "ebben a kihívásokkal teli időszakban is fenn kell tartanunk és meg kell védenünk a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok értékeit", és azzal is, hogy ezeknek az elveknek az érvényesülését meg kell vizsgálni minden tagállamban.
(Index)